[Reviews/DG834NU/includes/inc_head.htm]

NetCHEIF Articles

  דף הבית | פורום | בלוג | צור קשר | חיפוש | אודות

 

סקירה המודם/נתב האלחוטי
Netgear DG834NU

תאריך הסקירה: יוני 2010

הקדמה

ה-DG834NU של חברת Netgear הוא נתב אלחוטי בתקן N, הכולל בתוכו מודם ADSL,‏ 4 יציאות קוויות 10/100M ויציאת USB אחת לחיבור דיסק חיצוני או מדפסת.

ה-DG834NU, אשר מסופק על ידי חברת "בזק" ללקוחות ה-ADSL שלה החל מחודש אפריל 2010, דומה במראהו החיצוני ובחלק מתכונותיו ל-DSL-2760U של חברת D-LINK, שנסקר כאן לפני מספר שבועות.  מדובר בנתב שפותח על ידי Netgear על פי מפרט שהוכתב לה על ידי חברת "בזק".  מבחינה מסחרית, הנתב אינו זמין בשוק החופשי, לא בארץ ולא בחו"ל.

"בזק" בחרה להציג מודם/נתב נוסף בתקן N על מנת לא להיות תלויה בספק אחד בלבדהאפשרות לרכוש את אותו מוצר (כמעט) משני ספקים שונים נותנת ל-"בזק" גמישות רבה יותר ומאפשרת לה לתמרן בשני מישורים:

  • במקרה של בעיות יצור ואספקה אצל ספק אחד, תוכל "בזק" להסתמך על מלאי ואספקה של הספק השני.

  • "בזק" יכולה לרכוש את הנתב מהספק המציע לה את המחיר האטרקטיבי ביותר.

בדומה ל-DSL-2760U, לקוחות קיימים וחדשים, בעלי חיבור של 2.5M ועד 8MB, יכולים לקבל את ה-DG834NU ב-1.90 שקל לחודש, למשך 36 חודשים.  לקוחות בעלי חיבור של 10MB ומעלה מקבלים אותו, עבור אותה התחייבות, ללא חיוב כלל.

במידה והלקוח בוחר להתנתק מהשירות של בזק לפני תום 36 החודשים, הוא יחויב ב-19.90 שקל בכל חודש, ליתרת התקופה.

 

מה מגיע בקופסא

הנתב הגיע אלי בקופסא בצבע לבן, אבל לקוחות בזק מקבלים קופסא ממותגת, כמו כל שאר הנתבים שבזק מספקת.  אל הקופסא צמודה מדבקה עליה רשום דגם הנתב, המספר הסידורי וכתובת ה-MAC שלו.   הרכיבים ארוזים בקופסא בצורה טובה -- הם מונחים במעיין אמבטיית קרטון ממוחזר, כאשר לכל רכיב תא משלו בתוך האמבטיה. 

הקופסא מכילה את המרכיבים הבאים (ניתן להיעזר בצילום המצ"ב):

  • הנתב עצמו.  הצבע השולט בנתב הוא לבן כאשר סביבו יש פס אפור.  מדובר בנתב גדול מידות - זה הנתב הגדול ביותר שסקרתי עד היום.  גובהו 22 ס"מ, עומקו 17 ס"מ ורוחבו 4 ס"מ.
     

  • כפי שניתן לראות בתמונות, הסיבה לגודלו של הנתב נעוצה בעובדה ששתי האנטנות שלו נמצאות בתוך המארז עצמו.  מדובר באנטנות קצרות באורך של כ-5 ס"מ כל אחת המודבקות בחוזקה לחלק העליון של דופן המארז.  האנטנות מתחברות לנתב באמצעות שני מחברים (connector) קטנים מסוג U.FL הנפוצים בכרטיסי Mini-PCI.

  • מעמד אפור אותו יש לחבר לנתב על מנת שאפשר יהיה להעמיד אותו ניצב על השולחן.

  • ספק כוח מיוצב.  הספק מספק מתח של 12V בזרם של 1.5A.

  • למרות שכבל הרשת שקיבלתי עם הנתב הוא צהוב, הכבל שמקבלים הלקוחות הוא לבן ורק הקונקטורים שלו הם צהובים.  אורך הכבל הוא כ-1 מטר והוא מיועד לחיבור הנתב למחשב.

  • כבל טלפון אפור באורך של כ-1.5 מטר לחיבור הנתב לשקע הטלפון.

  • בקופסא שבזק מספקת ללקוחותיה נמצא גם מדריך משתמש ומדריך התקנה.

 

מבנה פנימי

יחודו של הנתב אינו מסתיים רק בגודלו ובאנטנות הפנימיות שלו -- על מנת לפרק את הנתב אין צורך במברג.

בדפנות של הנתב יש שורה של בליטות (שגמים) המתחברות לשורה של מגרעות (גרזים), המצויות במסגרת האפורה שלו.  על מנת להפריד את הדפנות מהמסגרת, יש להיעזר ב-Case Opening Tool, אותו ניתן להשיג ב-EBAY במחירים מגוחכים.

הנתב שהגיע לידי מורכב מלוח ראשי אחד (מעין Motherboard), שבחלקו האחורי מותקן מתאם אלחוטי בתקן Mini PCI.  התמונה משמאל מציגה את החלק הקדמי של הלוח הראשי.  בהמשך ניתן למצוא תמונה המציגה את החלק האחורי של הלוח הראשי, הכולל את כרטיס ה-Mini-PCI.

בתמונה ניתן גם לראות שבחלק העליון והתחתון של המסגרת האפורה יש שורות ארוכות של נקבים קטנים (צד ימין וצד שמאל של התמונה).  דרך נקבים אלה מתפזר החום הנוצר על ידי הרכיבים הפנימיים.  על הכרטיס ניתן להבחין במרכיבים העיקריים הבאים:

  • בחזית (החלק התחתון בתמונה העליונה), ניתן להבחין ב-10 נוריות ה-LED של הנתב המתוארות להלן, משמאל לימין:

    • נורית Power

    • 4 נוריות לחיבורי ה-LAN -- נורה לכל חיבור

    • נורית WLAN לחיבור האלחוטי

    • נורית לחיבור ה-USB

    • נורית DSL לחיווי החיבור לרשת ה-ADSL

    • נורית Internet לחיווי החיבור ל-ISP

    • נורית WPS המאירה דרך לחצן המפעיל מנגנון זה, אשר נמצא מעט ימינה יותר

  • מאחור (בחלק העליון של התמונה הקודמת וכן בתמונה משמאל), ניתן להבחין בחיבורים הבאים, המפורטים משמאל לימין:

    • חיבור RJ11 לקו הטלפון

    • 4 כניסות LAN התומכות ב-10/100Mbps

    • כניסת USB

    • כניסת מתח

    • לחצן RESET

  • באמצע הכרטיס הראשי, מצד ימין, ניתן להבחין ברכיב משולב (chip) גדול ומרובע של חברת Broadcom.  זהו המעבד המרכזי (CPU) של הנתב מדגם BCM6358ה-CPU הזה מספק את מרבית הפונקציונאליות של המודם/נתב ובכלל זה את חייגני ה-ADSL, התמיכה ב-4 הפורטים, תמיכה ב-QOS וב-USB וכד'.  מעליו, ומצד שמאל, נמצא עוד מעבד של Broadcom -- ה-BCM5325רכיב זה אחראי על מיתוג ארבעת הפורטים של הנתב.

    הערה:  גם הנתב המקביל של חברת D-LINK (דגם DSL-2760U) מבוסס על רכיבים מרכזיים אלה.

  • הזיכרון של מודם/נתב זה מבוסס על שני רכיבי הזיכרון הבאים:

    • רכיב ה-MX29GL128ELT2I של חברת Macronix -- זהו זיכרון Flash בנפח של 16MB המכיל את ה-Firmware של הנתב.  רכיב זה כפול בגודלו מזה המצוי ב-DSL-2760U ומאפשר טעינת קושחה משמעותית יותר.  גודל הקושחה הטעונה בנתב שנבדק (גרסא 1.01.04) הוא 8.8MB.

    • רכיב ה-EM6AA160TSA של חברת EtronTech -- זהו זיכרון RAM בנפח של 32MB המשמש את הנתב לשמירת טבלאות הניתוב.

  • בחלק האחורי של הלוח הראשי ניתן להבחין בכרטיס Mini PCI.  כרטיס זה מבוסס על המעבד BCM4322זהו רכיב של חברת Broadcom התומך במהירות של 300Mbps ובשתי אנטנות במבנה של 2X2 רכיב זה זהה לזה המצוי ב-DSL-2760U של חברת D-LINK אך יש לשים לב שהמגברים בהם משתמשים הנתבים - שונים. 

    בתמונה משמאל ניתן להבחין ברכיב ובשני החיבורים המובילים לאנטנות הפנימיות. 
    השימוש באנטנות פנימיות, המחוברות בקונקטורים קטנים  מסוג U.FL, ישירות לכרטיס ה-Mini PCI, אמנם מקשה על החלפתן אבל ממקם אותם באופן עדיף בהרבה. 

    בניגוד ל-DSL-2760U, בו האנטנות מחוברות בצפיפות לחלק האחורי של הנתב, כאן האנטנות ממוקמות בחלק העליון של הנתב, הן מרוחקות אחת מהשנייה ומוטות אחת כלפי השנייה בזווית שאינה אפשרית ב-D-LINK.

    במקרה זה, היתרון של המיקום והזוויות של האנטנות עולה לטעמי על הקושי הטמון בהחלפתן, מה עוד שאת האנטנות של ה-DSL-2760U לא ניתן כלל להחליף.

 

התקנה והגדרות ראשוניות

התקנת ה-DG834NU אינה שונה מזו של נתבים משולבים אחרים של חברת בזק -- ראשית יש לחבר את המחשב, באמצעות כבל רשת סטנדרטי, לאחד מפורטי ה-LAN של הנתבאח"כ יש לחבר כבל הטלפון בין יציאת ה-RJ11 של הנתב המשולב לשקע הטלפון.  בשלב האחרון יש לחבר את הנתב לחשמל.

הערה: חיבור דיסק חיצוני או התקן זיכרון לכניסת ה-USB של הנתב יבוצע רק לאחר תהליך האתחול.

לנתב אין מפסק כיבוי והדלקה.  לכן מיד עם חיבורו למתח תדלק נורית ה-Power ויתחיל תהליך האתחול האורך כ-90 שניות.  בתום התהליך יהיה מצב הנוריות כדלקמן:

  • נורית ה-Power העליונה דולקת באופן קבוע בירוק (תקלה בנתב תסומן באור אדום)

  • הנורית המתאימה לכניסת ה-LAN אליה חובר המחשב תהבהב

  • נורית ה-WLAN תהבהב

  • במידה ונוצר סנכרון ADSL עם חברת בזק, נורית ה-ADSL דולקת באופן קבוע

  • על מנת לציין שאין חיבור אל ה-ISP, נורית ה-Internet כבויה

בשלב זה יש לפתוח דפדפן אינטרנט.

במידה והכול מתנהל כשורה, יוצג לפניך מסך של חברת "בזק" המודיע על כך שמתבצעת בדיקה נתונים ראשונית ורישום נתונים.

במידה ולא יוצג המסך האמור לעיל, יש להקליד בשורת הכתובת של הדפדפן את הכתובת http://bnet.bezeq.co.il ולהמשיך כמתואר להלן. 

בתום שלב הבדיקה והעדכון, שיכול לקחת בין 30 שניות למספר דקות, יתחלף המסך באופן אוטומטי.

במסך החדש שיוצג תתבקש לבחור את ספק האינטרנט שלך ולהקליד את שם המשתמש והסיסמא לאותו ספק. 

לאחר לחיצה על כפתור האישור יעודכנו פרטים אלה בנתב באופן אוטומטי ויתחיל שלב החיבור ל-ISP.  במהלך שלב זה, שיכול לקחת מספר דקות, תהבהב נורת ה-ISP באיטיות ובמידה ויווצר אליו חיבור, היא תתחיל להבהב בירוק באופן מהיר יותר.

במידה והקשר ל-ISP לא יצליח תאיר נורית ה-ISP באדום.

בתום תהליך החיבור אל ה-ISP יתחלף המסך פעם נוספת באופן אוטומטי. 

באמצעות הכפתורים והטאבים במסך החדש שיוצג, ניתן לבצע הגדרות בסיסיות נוספות, כמו הצפנה אלחוטית והפנית פורטים וכן להציג סטאטוס בסיסי של הנתב והרשת.

המתקדמים, ואלה הרוצים לגשת לכל אפשרויות ההגדרה, יוכלו לגשת ישירות לממשק הנתב ולהגדיר אותו באמצעות מערכת התפריטים המפורטת שלו. 
 

כתובת הנתב לצורך הגדרתו היא http://10.0.0.138 וברירת המחדל לשם המשתמש והסיסמא הם Admin (שימו לב ל-A הגדולה).  המסך הראשון שיוצג בכניסה הוא הסטאטוס של הנתב.

בצילום משמאל ניתן לראות שבמסך הסטאטוס של הנתב רשומים כל הפרטים של הנתב -- סוג חיבור ה-ADSL, כתובת ה-IP חיצונית, כתובת MAC, מהירות המודם ופרטים על הממשק האלחוטי.

מסך זה, בדומה לכל מסכי ה-DG834NU, מחולק לשלושה אזורים.  החלק השמאלי כולל את עץ התפריטים של הנתב. החלק המרכזי מכיל את הנתונים הרלוונטיים לתפריט שנבחר והחלק הימני כולל מידע מפורט על כל אחד מהשדות המוצגים בחלק המרכזי.

את ההגדרה הראשונית של ה-DG834NU מומלץ לבצע באמצעות ה-Setup Wizard -- האפשרות הראשונה בעץ התפריטים משמאל.  בתום כל שלבי האשף יתחיל הנתב בתהליך ההתחברות אל שירות ה-ADSL ואל ה-ISP.  אם הכל מוגדר כשורה, החיבור לרשת האינטרנט יבוצע תוך כ-30 עד 60 שניות ובסופו תדלק נורית ה-ADSL באופן קבוע ונורית ה-ISP תהבהב.

 

תכונות הנתב

בפרק הזה נסקור את התכונות העיקריות של הנתב.

גישה לתפריטי הנתב:  כתובת הנתב היא http://10.0.0.138 או http://www.routerlogin.com.  כמו בכל נתב, גם כאן הגישה לתפריט מחייבת הקלדת שם משתמש וסיסמא.  ברירת המחדל לשם המשתמש היא Admin וברירת המחדל של הסיסמא אף היא Admin.  ניתן, וכמובן גם מאוד רצוי, לשנות את סיסמת הכניסה לנתב.  לאחר 5 דקות של חוסר פעילות מנתק הנתב את המשתמש באופן אוטומטי.  ניתן לשנות את פרק הזמן הזה ולהאריכו עד 999 דקות, אך לא ניתן לבטל אותו כליל.  כמו כן, לא ניתן להגדיר בנתב משתמשים נוספים.

ניהול הנתב:  כל מחשב שמחובר ישירות אל הנתב (חוטית או אלחוטית) יכול לקבל גישה אל תפריטי הנתב.  ניתן לגשת לתפריטי הניהול של הנתב גם מרשת האינטרנט (REMOTE ACCESS).  הגישה מרחוק אפשרית רק באמצעות דפדפן (כלומר ב-HTTP אך לא ב-TELNET), אך קיימת גמישות בבחירת הפורט דרכו תתבצע הגישה והוא אינו חייב להיות פורט 80.  להגברת האבטחה, ניתן לקבוע כתובת IP חיצונית ספציפית, טווח כתובת IP או סדרה של כתובות IP שרק מהן תתאפשר גישה מרחוק אל תפריטי הנתב.

הערה:  על פי davkl95 ניתן להפעיל ממשק telnet בנתב הזה על ידי שימוש בכתובת http://routerip/setup.cgi?todo=debug.  בנוסף, ניתן להפעיל את המודם/נתב כמודם בלבד על ידי שימוש בכתובת http://routerIP/mode.htm.  המידע נרשם על ידי davkl95 בשרשור הזה.

רשת ה-LAN הקווית:  בדומה לרוב המוחלט של הנתבים, גם נתב זה תומך ב-4 כניסות קוויות.  הכניסות הקוויות תומכות במהירות של 10M ו-100M.  ניתן לקבוע את הסגמנט בו יחלק הנתב את כתובות ה-IP (באמצעות שרת ה-DHCP) ואת גודל הטווח הזה.  לכל כניסה בנתב יש נורית LED מתאימה בחזית.  כאשר מהירות החיבור היא 100M הנוריות מהבהבות בירוק וכאשר מהירות החיבור היא 10M הן מהבהבות בכתום.

מנגנון ה-DHCP:  מנגנון ה-DHCP של הנתב מקצה את כתובת ה-IP עם חלון זמן של 60 דקות (שעה).  המשמעות היא שבכל התנתקות של מחשב מהנתב שתעלה על שעה, יתכן והמחשב יקבל כתובת IP שונה.  לטעמי זהו חלון קצר מדי, אך לא מצאתי דרך לשנות ברירת מחדל זו.

כתובת IP קבועה:  ב-DG834NU ניתן לקבוע כתובת IP קבועה על פי כתובת ה-MAC של המחשב.  באופן זה ניתן לציין בהגדרות ה-TCP/IP של כרטיס הרשת במחשב קביעת כתובת אוטומטית, אך מצד שני הנתב יקבע עבור מחשב זה כתובת IP קבועה מראש על פי כתובת ה-MAC של כרטיס הרשת.  לתכונה זו יש חשיבות רבה בעת הפנית פורטים.

רשת ה-WIFI:  ה-DG834N כולל 2 אנטנות פנימיות במבנה 2X2 ותומך באופן מלא בתקן 802.11N (אישור ה-Wifi Alliance כאן).  ניתן להפעיל את המנגנון האלחוטי במספר אופנים -- B בלבד, G בלבד, B ו-G בלבד ושילוב של B,‏ G ו-N.  תחת ה-Region "ישראל" זמינים רק 11 הערוצים הראשונים של תדר ה-2.4Mhz אך תחת ה-Region האירופאי זמינים כל 13 הערוצים.  את הרכיב האלחוטי ניתן לכבות על ידי לחיצה של כ-2 שניות על כפתור ה-WPS וכמובן ניתן לכבות אותו מתוך תפריטי הנתב. 

Channel Bonding:  הנתב עובד בהתאם להגדרות ה-Channel Bonding של ה-WiFi Alliance וברירת המחדל שלו היא 20Mhz (המופיעה בנתב כ-130Mbps).  במידה ומשתמש בוחר לעבוד ב-Channel Bonding כאשר ה-Region הוא Israel, הנתב מאשר את הבחירה אך בפועל אינו מאפשר זאת.  רק שינוי ה-Region ל-Europe גורם לנתב לעבוד ב-Channel Bonding.  יש לשים לב שהנתב משתמש במונחים 130Mbps ו-270Mbps על מנת לציין את הערכים 20Mhz ו-40Mbps.

אבטחה אלחוטית:  הנתב תומך בכל שיטות ההצפנה המקובלות -- WEP,‏ WPA ו-WPA2.  מי שאינו מעוניין להסתבך בהגדרות אבטחה מורכבות, יוכל להיעזר במנגנון ה-WPS (ראשי תיבות של WiFi Protected Setup) המובנה בנתב.  כפתור ה-WPS ממוקם בחזית הנתב והגישה אליו קלה.  לא ניתן לקבוע את עוצמת השידור האלחוטי של הנתב, דבר שיכול למנוע את זליגת האות האלחוטי לטווחים גדולים מדי.  בהקשר זה כדאי לציין שמנגנון האבטחה האלחוטית שמופעל דרך תפריטי בזק הוא WEP -- זהו מנגנון חלש שניתן להתגבר עליו בקלות (מידע על הנושא יש כאן). 

שימוש בנתב כ-AP:  ה-DG834NU תומך ב-WDS ויכול לשמש כנקודת גישה (AP) אלחוטית.  מידע נוסף על נושא זה יש כאן.

Guest Zone:  פרט ל-SSID הראשי, הנתב תומך בעוד 3 סביבות אלחוטיות שונות.  סביבות אלה, המוגדרות כ-SSID נוספים, מופרדת מה-SSID הראשי של הנתב ומאפשרות לתת לאורחים גישה אלחוטית לאינטרנט, באמצעות הנתב, מבלי לפגוע באבטחה של הרשת הביתית.

הפנית PORT-ים:  מנגנון הפנית הפורטים בנתב שונה מאוד מאלה המוכרים בשאר הנתבים בשוק.  המנגנון מבוסס על שני תפריטים שונים -- Firewall Rules ו-Services.  בתפריט ה-Firewall Rules מגדיר המשתמש את חוקי הפנית הפורטים, כאשר ניתן להגדיר חוקים שונים בשני כיוונים -- מהאינטרנט אל תוך הרשת הביתית ומהרשת הביתית החוצה.  בכל אחד מהכיוונים קיימת רשימה מוכנה מראש של אפליקציות ובחירה באחת מהן קובעת את הפורטים הדרושים באופן אוטומטי.  קיימת אפשרות לקבוע לוח זמנים בו יופעלו כל החוקים (תפריט Schedule).
 

במידה ויש צורך לקבוע הפניה לפורט שאינו נמצא ברשימת האפליקציות המוכנה מראש, יש להגדיר אותו בתפריט ה-Services.  לאחר הגדרתו בתפריט זה הוא זמין ברשימת האפליקציות מהן ניתן לבחור בתפריט ה-Firewall Rules.

לא מצאתי תיעוד לגבי מספר החוקים שניתן להגדיר בכל אחד מהתפריטים,  אך בדיקה ידנית העלתה שניתן להגדיר למעלה מ-32 חוקי הפניה שונים ויותר מ-32 אפליקציות נוספות.

מידע נוסף לגבי הפנית הפורטים בנתב זה יש כאן -- http://kb.netgear.com/app/answers/detail/a_id/8219.

חומת אש (FIREWALL):  מנגנון ה-FIREWALL של ה-DG834NU מאפשר להתמודד עם התקפות מסוג Port Scan
ו-DOS.  בנוסף, הוא תומך ב-VPN Passthrough, ב-UPNP וב-DMZ.

הגבלת גישה והתחברות (ACCESS CONTROL):  מנגנון ה-MAC Filtering המובנה בנתב פועל רק מול מחשבים המנסים להתחבר אל הנתב אלחוטית.  הגדרת הגבלת הגישה נעשית על פי כתובת MAC  של כרטיס הרשת האלחוטי אך במידה והמחשב אותו רוצים לחסום כבר מחובר לנתב, ניתן לבחור בו בלחיצת כפתור.

DNS דינמי:  הנתב תומך רק במנגנון ה-DNS הדינמי של DynDNS.

מגנון בדיקה עצמית:  בנתב מובנים שני מנגנוני בדיקה.  הראשון מאפשר לבצע בדיקת PING לכתובת IP ברשת האינטרנט והשני מאפשר לבצע בדיקה של שרתי ה-DNS המוגדרים בובאופן זה ניתן לוודא את תקינות החיבור לרשת האינטרנט והגדרות שרתי ה-DNS של ה-ISP.

בקרת הורים (Parental Control):  מנגנון קרת ההורים" מאפשר לחסום גישה על פי מילות מפתח או שמות מתחם (URL).  ניתן לקבוע שהחסימה תופעל על פי לוח הזמנים שנקבע בתפריט ה-Schedule.  המנגנון מאפשר לקבוע כתובת IP אחת שעבורה מנגנון "בקרת ההורים" לא יהיה פעיל.

מנגנון עזרה (HELP):  מגנון העזרה המובנה בנתב, המופיע בחלק השמאלי של כל מסך, הוא מפורט ביותר והשימוש בו מייתר את הצורך במדריך למשתמש.

עדכון קושחה:  לא ניתן לבדוק את זמינותו של עדכון קושחה (firmware) לנתב מתוך תפריטי הנתב עצמו.  כיוון שלא מדובר בנתב מסחרי, אלא בכזה שפותח במיוחד עבור חברת "בזק", אין באתר של חברת Netgear אף גרסת קושחה עבורו.  עדכוני קושחה לנתב יסופקו, ככל הנראה, רק על ידי בזק.

פורט ה-USB:  יציאת ה-USB בנתב מאפשרת לחבר דיסק קשיח (כולל Disk on Key) או מדפסת.  ברמת מערכת ההפעלה מתבצעת הגישה לדיסק קשיח המחובר ליציאת ה-USB דרך הכתובת Bezeq\USB_Storage\\ ניתן לגשת לדיסק ב-HTTP דרך הכתובת http://Bezeq/shares או ב-FTP דרך הכתובת ftp://Bezeq/shares.

על ידי שימוש בכתובת ה-IP החיצונית של הנתב (או כתובת ה-DYNDNS) ניתן לגשת לדיסק גם מרשת האינטרנט, הן ב-HTTPS והן ב-FTP, תוך שימוש בפורטים הרלוונטיים (443 ו-21 בהתאמה).

הנתב תומך בדיסקים המפורמטים ב-FAT32 או ב-NTFS.  מהירות הקריאה שנמדדה ב-HTTP היא 4.6MB/s ומהירות הכתיבה שנמדדה היא 2.9MB/s.  ב-FTP נמדדה מהירות הגבוהה בכ-10% -- 5.1MB/s בקריאה ו-3.2MB/s בכתיבה.

על מנת להגדיר מדפסת דרך יציאת ה-USB יש להגדיר אותה כמשאב רשת.  הסבר מלא על תהליך זה יש בחוברת ההתקנה בפרק 6.2 עמוד 24.

זמני טעינה ו-REBOOT:  חלק גדול מאוד מההגדרות שמופעלות בנתב נכנסות לפעולה מיד אחר להלחיצה על כפתור האישור.  במקרה והפעולה דורשת REBOOT, היא נמשכת כ-60-90 שניות.

סטטיסטיקות, סטטוס ו-LOG:  תפריט ה-Router Status של הנתב מציג את סוג חיבור ה-ADSL, כתובת ה-IP חיצונית, כתובת MAC, מהירות המודם ופרטים על הממשק האלחוטי.  תפריט ה-Logs מציג פירוט של כל הפעילויות המתרחשות בנתב.  תפריט Attached Devices מאפשר לראות את כתובת ה-IP, שם ה-NetBIOS וכתובת ה-MAC של כל המחשבים המחוברים לנתב.

סימולאטור (SIMULATOR):  באתר האינטרנט של חברת Netgear אין לנתב הזה סימולאטור המאפשר להתנסות ולהכיר את תפריטיו.

זיהוי מחשבים על פי שם ה-NetBIOS:  תפריטי הנתב אינם מאפשרים לזהות את המחשבים על פי שם ה-BIOS שלהם.

QOS:  למשתמש אין שליטה ואין גישה למנגנוני ה-QOS של הנתב.  לדברי "בזק" עניין זה יתוקן בגרסת הקושחה הבאה.

תמיכה ב-DD_WRT:  הנתב אינו תומך ב-DD-WRT.

תמיכה ב-TELNET:  לא ניתן להגדיר את הנתב בממשק TELNET.

 

ביצועים אלחוטיים

הערה: הביצועים האלחוטיים של ה-DG834NU נבדקו תוך התבססות על קושחה V1.01.04.

על מנת למדוד את ביצועי הנתב, נעשה שימוש בתוכנת iperfמידע מפורט על התוכנה, מהיכן להוריד אותה וכיצד להתקין ולהריץ אותה, ניתן למצוא במדריך המפורט של התוכנה כאן.  במדריך ניתן למצוא תיאור מפורט של המתודולוגיה בה אני משתמש לבדיקת ביצועי הנתבים אותם אני בוחן.

בדיקת הביצועים של ה-DG834NU בוצעה באמצעות שני כרטיסי רשת:

  • כרטיס Mini PCI של Broadcom דגם BCM94321 עם Driver גירסא 5.60.18.9 מ-18/9/2009.

  • כרטיס USB של EDIMAX דגם EW-7718 המבוסס של רכיב RT2870F של חברת Ralink, עם Driver גירסא 3.1.0.0 מ-3/3/2010.

שני הכרטיסים נבדקו על מחשב נייד מדגם Lenovo S10e.  לא בוצע שום שינוי להגדרות ברירת המחדל של הנתב והכרטיסים, פרט להגדרת הצפנה אלחוטית בתקן WPA2.  בנתב הוגדרה מהירות 270Mbps באזור Europe (ראה הערה לעיל בנוגע ל-Channel Bonding).

בטבלה המופיעה להלן ניתן לראות את תוצאות בדיקות הביצועים של הנתב עם כרטיס הרשת.  לצורכי השוואה הוספתי לטבלה תוצאות בדיקה של המודם/נתב DSL-2760U של חברת D-LINK.  כל התוצאות הן ב-Mbps.

  מיקום A מיקום B מיקום C מיקום D מיקום E
DG834NU מול BCM94321AG 76.3 58.1 47.2 32.9 3.4
DSL-2760U מול BCM94321AG 73.1 73.3 11.5 17.3 2.4
DG834NU מול EW-7718 75.7 70.9 50.6 41.0 2.3
DSL-2760U מול EW-7718 87.3 53.0 31.1 35.6 0.0

למרות ששני הנתבים מבוססים על אותו רכיב אלחוטי, ישנם הבדלים בתוצאות הביצועים במיקומים השונים.  ככל הנראה הבדלים אלה נובעים מהמגברים השונים בהם משתמשים הנתבים ובאופן השונה, מבחינת מיקום וזוויות, בו מוצבות האנטנות. 

הגרף הבא מרכז את השוואת נתוני הביצועים.

 

בדיקת עומסים ויציבות

על מנת לבדוק את עמידותו של הנתב בעומסים, נעזרתי בתוכנת uTorrent בגירסא 2.02 (Build 19648) והורדתי באמצעותה 19 קבצים במקביל, כאשר מספר ה-connections בתוכנה הוגדר ל-1000

הקבצים שהורדו הן 9 גרסאות שונות של מערכת ההפעלה ubuntu המבוססת על Linux ועוד 10 גרסאות שונות של Open Office.  בקובץ ה-RAR הזה ניתן למצוא את ה-LINK-ים ל-19 קבצים אלה.

בצילום המסך משמאל ניתן להבחין באלמנטים הבאים:

  • חלון גירסת ה-uTorrent בה השתמשתי - uTorrent 2.02 Build 19648.

  • חלון המראה את מספר ה-Connections המוגדרים בתוכנה - 1000.

  • חלון המראה את מספר ה-connections הפתוחים בפועל בעת צילום המסך - 612.

  • בשורת הסטטוס רשומה מהירות ההורדה בפועל בעת צילום המסך - 403KB/s.

  • צילום המסך בוצע כשעה וחצי לאחר תחילת ההורדה בפועל, אולם התוכנה המשיכה לפעול עוד כ-8 שעות.

לאורך כל השעות בהן פעלה התוכנה נשאר הנתב יציב וההורדות התקדמו כצפוי.  הנתב נשאר יציב ולא גילה שום סימנים של עומס או איטיות גם לאחר שנסגרה תוכנת ה-uTorrent, בתום כ-10 שעות עבודה רצופות.  בהתחשב בעובדה שבבדיקה באמצעות תוכנת Max_Session_Tool נמדדו 30,099 חיבורים (Connections), היציבות של הנתב אינה מפתיעה.

ה-DG834NU שימש אותי כנתב העיקרי במשך שבועיים רצופים.  במהלך תקופה זו היו מחוברים אליו בקביעות 4 מחשבים באופן קווי, מדפסת רשת אחת ושני התקנים אלחוטיים.  באופן מזדמן התחברו אליו במהלך השבועיים האלה עוד שני מחשבים.  לאורך כל התקופה נשאר הנתב יציב ותיפקד ללא דופי.

 

סיכום

ה-DG834NU הוא מוצר אניגמטי.  מדובר בנתב שפותח על ידי חברת Netgear לפי מפרט שסופק לה על ידי חברת "בזק" והוא אינו זמין באופן מסחרי, לא בארץ וגם לא בעולם.  המידע לגבי נתב זה מצומצם מאוד וחברת Netgear אפילו לא מציינת אותו ברשימת המוצרים שלה.  חיפוש אחרי מילת המפתח "DG834NU" בגוגל מעלה פחות מ-50 תוצאות בעוד שחיפוש אחרי מילת המפתח "DSL-2760U" מעלה יותר מ-50,000 תוצאות.

מבחינה חיצונית, מדובר במוצר גדול ונאה והעובדה שהאנטנות של הנתב חבויות בתוך המארז עצמו, מוסיפה לו אלגנטיות.  החזית הקדמית של הנתב מרשימה והחיוויים המצויים עליה, לגבי החיבורים והפעילויות השונות, גדולים וברורים.  מי שאין לו מקום רב יכול למצוא בגודל החריג של הנתב חסרון, אך לטעמי מבחינה חיצונית עולה ה-DG834NU על המוצר המקביל של חברת D-LINK.

מבחינת החומרה הפנימית, ובדומה ל-DSL-2760U, מתבסס ה-DG834NU על רכיבים איכותיים של חברת Broadcom וכולל שפע של זיכרון FLASH ו-RAM המאפשר טעינת קושחות משמעותיות וניהול טבלאות ניתוב גדולות.  יחד עם זאת יש לזכור, שלעומת ה-DSL-2760U הכולל שתי יציאות USB המאפשרות חיבור דיסק חיצוני ומדפסת גם יחד, ב-DG834NU קיימת רק יציאת USB אחת, ועל המשתמש לבחור האם לחבר אליה דיסק חיצוני או מדפסת.

לעומת מבנה התפריטים הספרטני של ה-DSL-2760U, התפריטים של ה-DG834NU צבעוניים וברורים מאוד והעובדה שלצד כל מסך מצוי מנגנון עזרה מפורט, מסייעת מאוד בביצוע הפעולות השונות.  מצד שני, הממשק ה-DSL-2760U מאפשר שליטה על מגוון רחב של פרמטרים ונתוני הסטאטוס וה-LOG שלו מפורטים הרבה יותר.

בבדיקת הביצועים, הציג ה-DG834NU תוצאות יפות ונראה שמיקום האנטנות העדיף שלו, בא לידי ביטוי מול הנתב של D-LINK.  יחד עם זאת, כל בדיקת ביצועים היא סובייקטיבית ובבדיקות אחרות יכולות להתקבל תוצאות שונות.

בניגוד לרושם הראשוני המתקבל, ה-DG834NU של Netgear וה-DSL-2760U של D-LINK, אינם תאומים סיאמים.  מדובר בשני אחים שיש ביניהם הרבה מן הדומה אך גם מעט מן השונה.  ההחלטה במי מבין השניים  לבחור תלויה בסופו של דבר בהעדפותיו של כל לקוח של חברת "בזק".

 

פרטים נוספים