[Reviews/PET-320/includes/inc_head.htm]

NetCHEIF Articles

  דף הבית | פורום | בלוג | צור קשר | חיפוש | אודות

 

סקירת המתאם
SendTek PET-320

התומך בתקן HPNA3

תאריך הסקירה: מרץ 2007

הקדמה

ה-SendTek PET-320 הוא גשר (bridge) התומך בשתי כניסות CAT5 ובחיבור טלפון בתקן HPNA3. 

הערה: לחיצה על התמונות בסקירה זו תגדיל אותן למסך מלא.

נכון למועד כתיבת סקירה זו (מרץ 2007), ניתן להשיג את המתאם הייחודי הזה בשני ערוצים בלבד:

  • רכישה בחנויות בזקסטור

  • רכישה אצל היבואן -- חברת PowerNet

 

HPNA3

HPNA (ראשי תיבות של Home Phoneline Network Alliance) הוא סטנדרט תקשורת בין-לאומי המתבסס על חוטי הטלפון.  הרעיון העומד מאחורי סטנדרט זה פשוט מאוד -- במקום לחווט את הבית או העסק הקטן בכבלי רשת, ניתן להשתמש בכבלי הטלפון הקיימים לצורך העברת תקשורת.  היתרונות של טכנולוגיה זו ברורים ביותר -- כיוון שלא נדרשת העברת כבלים נחסך כסף וזמן ומכיוון שבכל בית ועסק כבר יש כבלי טלפון הרי שהפתרון הוא פשוט ונוח.

לצורך ישום סטנדרט זה התארגנו מספר חברות תקשורת מובילות והקימו את ארגון ה-HPNA.  הארגון פרסם ביוני 1998 את גירסא 1.0 של מפרט ה-HPNA שבכלל תמיכה בקצב העברה של 1Mbps על חוטי טלפון.  מפרט זה שוכלל ושופר וגירסא 2.0 שלו, הכוללת תמיכה בקצב העברה של 10Mbps, פורסמה ביולי 2000.  חברות רבות, גדולות ומכובדות, פיתחו ומכרו מוצרים המבוססים על תקן 2.0 של HPNA.  בין חברות אלה ניתן למצוא את חברת 2WIRE, חברת DLINK, חברת LINKSYS וחברת NETGEAR.  סקירה על נתב התומך בתקן זה (ה-2WIRE 1000HG) ניתן לקרוא כאן.

לפני כ- 3 שנים (יוני 2003) פרסם ארגון ה-HPNA את המפרט לגירסא 3.0 של התקן הכוללת תמיכה בקצבים של 128Mbps.  לפני מספר שבועות (פברואר 2007) התפרסם המפרט הסופי לגירסא 3.1 של התקן התומך בקצבים של 320Mbps.

מרגע שהמפרט לגרסא 3.0 פורסם ועד למועד בו החלו להופיע המוצרים הראשונים התומכים בו, עברו כ- 3 שנים.  עיכוב זה, ביחד עם ההתפתחות המהירה של שוק הרשתות האלחוטיות, הטיל בספק את נחיצותם של התקני HPNA3. 

הרשתות האלחוטיות שפרצו לחיינו, הביאו עימם תיקווה גדולה אך גם לא מעט אכזבות.  קצבי השידור הנמוכים, טווחי הקליטה הקצרים ובעיות האבטחה הם מכשולים רציניים ששוק הרשתות האלחוטיות עדיין לא השכיל להתמודד עימם.  בסיטואציה זו הצורך בסטנדרט חיווט המבוסס על חוטי טלפון גובר וטכנולוגיית ה-HPNA פורחת שוב.

את הדחיפה המשמעותית ביותר לפריחה זו נתנה חברת הטלפוניה האמריקאית AT&T.  במהלך 2006 החליטה חברה זו לאמץ את תקן ה-HPNA3 לצורך השלב הראשון בפריסת שירותי ה-Triple Play שלה בכ- 20 מליון בתי אב בארה"ב, וזאת עד סוף 2008.

 

מה מגיע בקופסא

ה-PET-320 מגיע בקופסא לבנה עליה מודבקת מדבקה הכוללת את שם המוצר והלוגו של חברת בזק.

תוכן הקופסא אינו מאורגן ואינו מוגן במחיצות והרכיבים מונחים בה ללא סדר. 

על מנת להגן על המתאם עצמו, הוא עטוף בניילון מוגן ("פצפצים").

הקופסא מכילה את הרכיבים הבאים (ניתן להיעזר בצילום המצ"ב):

  • המתאם עצמו.  מידות המתאם הן 11.5 ס"מ על 7 ס"מ על 2.5 ס"מ.  משקלו של המתאם הוא כ- 100 גרם.

  • ספק כוח.  הספק נותן מתח של 5V בזרם של 1A.  על הספק שהגיע לידי הודבקה בטעות מדבקה של בזק המציינת שהמתח שלו הוא 12V.  בעיה זו כבר תוקנה על ידי בזק והספקים המגיעים היום לידי הלקוחות צריכים להיות עם מדבקה נכונה.

  • 3 חוברות התקנה -- חוברת בעברית של חברת בזק בהיקף של 18 עמודים, חוברת בעברית של היבואן (חברת PowerNet) בהיקף של 3 עמודים וחוברת באנגלית של היצרן (SendTek) בהיקף של 8 עמודים.  

  • כבל טלפון לחיבור המתאם לשקע הטלפון.

  • כבל רשת לחיבור המתאם אל המחשב.

 

מבנה פנימי

המתאם מבוסס על כרטיס אלקטרוני אחד ועליו ניתן להבחין ברכיבים הבאים:

  • במרכז התמונה ניתן להבחין ברכיב CG3011.  רכיב זה מהווה את הלב של המתאם והוא מספק את פונקציונאליות ה-HPNA3.  רכיב זה מיוצר על ידי חברת CopperGateזוהי חברה ישראלית המתמחה, בין השאר, בפיתוח רכיבים לסטנדרט ה-HPNA.

  • מצד ימין ולמטה ניתן למצוא את הרכיב LFE8665 של חברת Delta.  רכיב זה מהווה את ה-SWITCH בעל שתי כניסות ה-RJ45 של המתאם.

  • בחלק התחתון של התמונה ניתן להבחין בכניסות הבאות (משמאל לימין) -- חיבור RJ11  לקו הטלפון, חיבור RJ11 למכשיר טלפון, שתי כניסות LAN (כבל רשת בתקן CAT5) וחיבור לספק הכוח.

 

התקנה ושימוש

התקנת המתאם נעשית כמוסבר להלן.  ניתן להיעזר בשרטוט במצ"ב משמאל שנסרק מחוברת ההתקנה המסופקת על ידי בזק.

  • באמצעות כבל הטלפון המסופק, דרך פילטר ADSL סטנדרטי, יש לחבר את פורט ה-HPNA לשקע הטלפון

  • באמצעות כבל הרשת המסופק, יש לחבר את אחת מכניסות ה-LAN של המתאם לכרטיס הרשת במחשב.

  • יש לחבר את ספק הכוח לשקע המתאים במתאם.

 

 

למתאם אין מפסק כיבוי/הדלקה, כך שחיבורו למתח יפעיל ויאתחל אותו באופן אוטומטי.  מיד עם הדלקת ה-PET-320 תדלק נורית ה-POWER. 

בהנחה שלקו הטלפון מחובר בשקע אחר מתאם או נתב התומך ב-HPNA3, תדלקנה תוך שניות ספורות שתי נוריות ה-HPNA -- נורית ה-SyncMode ונורית ה-Link/Act.  נורית ה-Link/Act תהבהב בעת מעבר מידע ברשת.

שתי נוריות ה-LAN תדלקנה אף הן כאשר יחובר אליהן כבל RJ45 המחובר בקצהו השני למחשב או ציוד תקשורת אחר.

כיוון שהמתאם הוא גשר (bridge) פשוט, אין לו ממשק ניהול אינטרנטי ואין לו שום פרמטרים שניתנים להגדרה.

הערות:

1.  את המתאם יש לחבר לקו הטלפון דרך פילטר ADSL סטנדרטי, כפי שמחברים לקו הטלפון מודם ADSL.  ניתן לוותר על הפילטר רק אם לקו הטלפון לא מתחבר שום ציוד טלפוני אחר, פרט לציוד למודם ה-ADSL וציוד ה-HPNA.

2.  למרות שלמתאם יש חיבור המיועד למכשיר טלפון, אין לחבר אליו מכשיר טלפון שלא דרך פילטר.

 

אפשרויות שימוש

כפי שצוין לעיל, למתאם יש שתי כניסות LAN.  פרט למחשבים, ניתן לחבר לכניסות אלה כל ציוד תקשורת התומך ב-RJ45.  כך לדוגמא ניתן לחבר למתאם מדפסת בעלת חיבור רשת, ממסר אלחוטי (access point) שיאפשר התחברות ב-WiFi או מתג (switch) שיגדיל את מספר כניסות ה- LAN האפשריות.

כיוון שתקן HPNA3 מגדיר טווחי פעולה של לפחות 300 מטר, ניתן באמצעות המתאם להרחיב את טווח הפעולה של הרשת אל מעבר למגבלת ה- 100 מטר של כבלי CAT5.

האפשרות לחבר למתאם תחנת ממסר אלחוטית (access point) מאפשרת לתת כיסוי אלחוטי בנקודות המרוחקות מאוד מהנתב.  פתרון מסוג זה יעיל מאוד בבתים או משרדים גדולים בהם הרשת פרוסה במרחב גדול עם אלמנטים המפחיתים את יעילות האות האלחוטי (קירות, פינות או רצפות).

 

רשת HPNA3 ביתית

על מנת שתתאפשר תקשורת בתקן HPNA3 על גבי קווי הטלפון, חייבים להיות ברשת התקשורת לפחות שני התקנים הפועלים בתקן זה.  באופן עקרוני, ההתקנים יכולים להיות משני סוגים:

  • מתאם HPNA3 כמו ה-PET-320

  • נתב HPNA3 כמו ה-PAR-720G

כאשר ברשת התקשורת מותקנים רק מתאמי PET-320, אחד מהם חייב להיות מחובר לנתב הבייתי הסטנדרטי.  זאת על מנת ששאר המתאמים יוכלו לתקשר ביניהם ובין שאר המחשבים ברשת. 

לצורך חיבור ה-PET-320 לנתב סטנדרטי שאינו תומך ב-HPNA3, יש צורך בפילטר מיוחד המיועד ל-HPNA3. 

יש לשים לב שזהו פילטר שונה מזה המשמש את מודמי ה-ADSL של חברת בזק. 

תמונה של פילטר ה-HPNA3 הניתן לרכישה בחנויות בזקסטור, ניתן לראות בתמונה משמאל.  לפילטר יש שתי כניסות ויציאה אחת.

 

יודגש שוב, בכל הרשת יש צורך רק בפילטר אחד כזה -- בנקודת החיבור של המתאם אל הנתב ומודם ה-ADSL.  את שאר המתאמים יש לחבר לשקעי הטלפון דרך פילטר ADSL סטנדרטי.

החיבור של ה-PET-320 אל הנתב הבייתי נעשה על פי השרטוט המצ"ב שנסרק מחוברת ההתקנה של חברת בזק.

בשרטוט זה מתואר נתב המשולב עם מודם ADSL ולכן החיבור של המתאם אל הנתב המשולב נעשה הן באמצעות כבל רשת (CAT5) והן באמצעות כבל הטלפון.

במידה ויש ברשותך נתב שאינו משולב עם מודם ADSL, יש לחבר את פילטר ה-HPNA3 אל מודם ה-ADSL שברשותך.  כלומר הכבל היוצא מפילטר ה-HPNA3 (הקו השחור בשרטוט) מתחבר לכניסת הטלפון במודם ה-ADSL.

ניתן להשתמש ב-HPNA3 גם כאשר המודם ברשותך הוא מודם כבלים.  במצב זה אין צורך כלל בפילטר HPNA3.  המתאם יתחבר אל הנתב באמצעות כבל רשת (CAT5) ואל קו הטלפון באמצעות כבל טלפון דרך פילטר ADSL סטנדרטי. 

 

ביצועי ממשק ה-HPNA3

על מנת להעריך את הביצועים של המתאם PET-320 בוצעו מספר בדיקות.

ראשית ולצורכי השוואה, חוברו שני מחשבים בכבל רשת מוצלב וקובץ בגודל של 2MB הועתק ביניהם.  במצב זה נמדד קצב תקשורת אפקטיבי של 78.1Mbps. 

בשלב שני חוברו שני המחשבים לנתב ECI 352+ ואותו קובץ הועתק שוב ביניהם.  הפעם נמדד קצב של 75.0Mbps.  מעורבות רכיב ה-SWITCH של הנתב הקטינה במעט (4%) את קצב השידור.

בשלב השלישי, נבדק מתג (switch) ה-CAT5 של המתאם.  אל שתי כניסות ה-LAN של המתאם, חוברו שני המחשבים ואותו קובץ הועתק ביניהם.  קצב התקשורת שנמדד היה 75.4Mbps.  רכיב ה-SWITCH של המתאם נמצא יעיל מעט יותר מזה של הנתב והוא הקטין את קצב השידור אל מול כבל מוצלב ב- 3.6%.

כל שלוש התוצאות הללו הן צפויות למדי.  קצב התקשורת התיאורטי בכבלי CAT5 הוא 100Mbps.  בהתחשב בתקורות (overhead) של פרוטוקול התקשורת של Window XP והחומרה (כרטיס רשת, מחשב, דיסק קשיח), ערכים של כ- 75Mbps הם נורמאליים וצפויים.

בשלב האחרון חובר כל אחד מהמחשבים אל מתאם PET-320 אחר והמתאמים חוברו אחד אל השני בכבל טלפון סטנדרטי.  באופן זה שימש כל מתאם כגשר בין חיבור ה-CAT5 לחיבור ה-HPNA3. 

במצב זה התקבל קצב שידור של 42.5Mbps בלבד.

ממבט ראשון, וביחס לביצועים של כבלי CAT5, נראה שזו תוצאה נמוכה.  אולם על מנת להעריך נכונה את התוצאה הזו יש להשוות אותה לא רק לביצועים של CAT5 אלא גם לשימוש הייעודי של טכנולוגיות ה-HPNA3.

כפי שהוזכר לעיל, טכנולוגית ה-HPNA נועדה בראש ובראשונה להבטיח רוחב פס קבוע לצורך תעבורת וידאו איכותית.  כתוצאת לוואי (side effect), הטכנולוגיה גם נותנת פתרון רישות ל-"חדר האחרון" אליו לא ניתן להגיע ברשת אלחוטית או על ידי סלילת כבל CAT5

בהתחשב באמור לעיל, התוצאה מתקבלת היא טובה וצפוייה.

 

עלויות

ה-PET-320 נמכר בחנויות בזקסטור בעלות של 310 ש"ח.  סכום זה מחולק ל- 24 תשלומים של 12.90 ש"ח.

עלות פילטר ה-HPNA3 היא 17 ש"ח.

 

מסקנות והתרשמות

מתאם ה-PET-320 הוא אחת הסנוניות הראשונות המבשרות את יישומו בפועל של תקן HPNA3.

עבור צרכנים רבים, אשר מצד אחד התאכזבו מהיכולת של רשתות אלחוטיות ומצד שני אינם יכולים לחווט את ביתם בכבלי CAT5, השימוש במתאם הוא פתרון הולם במיוחד. 

השימוש במתאם נותן פתרון תקשורת מצוין לחדרים ואתרים מרוחקים שלא ניתן להגיע אליהם באופן אלחוטי או על ידי סלילת כבלי רשת.  באמצעותו ניתן, בקלות ובמהירות, להרחיב את טווח הפעולה של הרשת הביתית ואת מגוון האמצעים שניתן להפעיל בטווחים נרחבים אלה.

על ההתלהבות שמעורר המתאם הזה מעיב מחירו הגבוה, אך ככל שטכנולוגית ה-HPNA3 תהפוך נפוצה יותר, סביר שהמחיר שלו ילך וירד.

 

מידע נוסף

אתר היצרן -- http://www.sendtek.com

אתר היבואן -- http://www.powernet.co.il

מידע כללי מאתר SendTek -- כאן

דך מידע באנגלית מאתר היבואן -- כאן