החלה מכירת "סוף העונה" לנתבי G
מי שעיין במודעת סוף השבוע של "אופיס דיפו", בוודאי ראה את הנתב הפופולרי BR-6204WG של חברת Edimax מוצע שם במחיר של 149 שקל. מחיר זה אמנם דומה לזה שניתן למצוא בחנויות המחשבים הזולות כמו "איבורי" ו-KSP, אבל כשרשת שיווק ארצית דוגמת "אופיס דיפו" מתחילה למכור במחיר כזה, יש לדבר משמעות אחת בלבד – מכירת סוף העונה של נתבי ה-G החלה.
בשיחה שקיימתי עם ארי פיק, מנכ"ל פיקוק, היבואנית והמפיצה הבלעדית של נתבי Edimax בישראל, הוא אישר בפני שאין בכוונתו להמשיך ולייבא את נתב ה-G מהדגם האמור – מעתה הוא הולך להתמקד רק בנתבי N. גישה דומה שמעתי גם אצל מנכ"ל D-Link ישראל, ערן שלומי, שציין בפני שמבחינתו ה-DIR-300N הוא נתב ה-G החדש. אמנם ה-DIR-300N הוא נתב 1X1, אבל מחירו האטרקטיבי (כ-200 שקל) והעובדה שהוא תומך באופן מלא בקושחת DD_WRT, מעמיד אותו בתחרות ישירה מול נתבי G. סקירה מקיפה של נתב זה תפורסם בקרוב.
עיון ברשימת הנתבים הפופלריים ביותר באתר ZAP מעלה ממצאים מענינים – בין 5 הנתבים הפופולריים ביותר, 3 הם נתבי N – ה-BR-6524 וה-BR-6424 של חברת Edimax וה-DIR-615 של חברת D-Link. אם נרחיב את היריעה ונסתכל על 10 הנתבים הפופולריים ביותר לפי אתר ZAP, הרי ש-6 מהם הם נתבי N – לרשימה הקודמת מתווספים ה-WRT160N של Linksys, ה-WBR6001 של Level 1 וה-TLWR841ND של TP-LINK. (מידע זה נכון ליום פרסום הפוסט).
הרחבת התמונה ל-15 הנתבים הפופולריים ביותר לא משנה את הסטטיסטיקה – 9 מתוך 15 הנתבים, כלומר 60%, הם נתבים בתקן N. המשמעות ברורה – השוק עובר לנתבי N תוך זניחת נתבי ה-G. המגמה הזו, שהחלה בחודשים האחרונים, נובעת משני מקורות עיקריים – מצד אחד הצרכנים גילו שלנתבי N יש יתרונות בולטים מול נתבי ה-G, במיוחד ביכולת להתמודד עם מרחקים ומכשולים, ומצד שני יותר ויותר מחשבים ניידים הנמכרים בישראל מכילים כבר כרטיסי רשת אלחוטיים התומכים בתקן זה.
המגמה הזו נובעת גם מהמהפך המתחולל לאחרונה במחירי הנתבים. אם משווים את עלותו של ה-BR-6204WG, שכאמור עומדת על 149 שקל, לנתב ה-N מדגם BR-6424N שעולה היום כ-190 שקל, נגלה פער של 40 שקל. בפער נמוך שכזה הלקוחות מעדיפים רכישת נתב בתקן N מאשר נתב בתקן G. מגמה זו אינה יחודית רק לחברת Edimax. כך לדוגמא, אם נשווה נתבים של חברת Level 1 נגלה שדגם ה-G המוביל שלה, ה-WBR3406TX, עולה היום כ-160 שקל ודגם ה-N המוביל, WBR6001, עולה כ-200 שקל – גם כאן מדובר על פער של 40 שקל.
הפערים בין מחירי נתבי ה-G לנתב ה-N ימשיכו להצטמצם כיוון שיצרני הרכיבים — Ralink, Broadcom, Atheros ואחרים – מפסיקים אט אט לייצר רכיבים בתקן G ועוברים במקום זאת לייצר רכיבי N במסות גדולות. השורה התחתונה היא ברורה – נתבי ה-G מגיעים לסוף חייהם ולא רחוק היום בו נתקשה למצוא נתב מסוג זה בחנויות. מי שמעוניין בנתב G כדאי שיזדרז להצטייד באחד שכזה.
[…] בתחילת פברואר קבעתי שעידן נתבי ה-G מגיע לסופו וצפיתי שבתוך זמן קצר הם […]