|
מושגי יסוד
מדריכים נוספים בתחום זה: |
כבילה, כבלי רשת ותקנים לסידור גידים מאמר זה נתרם על ידי eladts ו-jumpgate ועל כך תודתי. מדריך זה מתמקד בכבלי רשת, מפרט את התקנים השונים לכבילה, מסביר את ההבדלים בין כבל ישר למוצלב ומגדיר את הדרישות מכבלים לרשתות 1G. המדריך כולל איורים ותמונות רבות. כבלי רשת מחברים מחשבים אישיים בסביבת Ethernet על מנת שיוכלו לחלוק מידע ומשאבים כגון מדפסות וגישה לאינטרנט. היות וכבלים משדרים מידע מהמחשבים האישיים ואליהם, הבנת אופן השימוש בהם היא המפתח להנות מקישוריות מהירה ואמינה. מודמי כבלים ו- DSL מהירים משתמשים גם הם בכבלי רשת כדי לחבר אותנו לאינטרנט שהיא למעשה רשת גלובלית ענקית. כבלי רשת מגיעים במגוון סוגים ואיכויות הנקראות בשם "קטגוריות" (Categories). קטגוריה 5, המכונה בקיצור CAT5, הינה הסוג האמין והנפוץ ביותר של כבלי רשת הנמצאים בשימוש היום. ניתן לרכוש אותם בכל חנויות המחשבים בעבור סכומי כסף נמוכים.
כבלי CAT5 הם דוגמא לכבילה מסוג "זוג שזור", מכיוון שהגידים בכבל שזורים בזוגות. ניתן לזהות אלו גידים שזורים אחד בשני עפ"י צבעם - כל זוג שזור צבוע באותה מתכונת: גיד צבעוני וגיד לבן עם פסים בצבע של הגיד עימו הוא שזור. הצבעים האפשריים הם: כתום, ירוק, כחול, וחום. כבלי CAT5 מכילים
בקצותם מחבר מסוג RJ45 שמתחברים לשקעי RJ45. שקעי RJ45 הם סוג השקע הבסיסי והנפוץ
ביותר של ממשק כרטיסי רשת המשמשים לחיבור מחשבים יחדיו על מנת לחלוק משאבים. רוב
מודמי הכבלים/DSL משתמשים אף הם בשקעי RJ45. להלן מספר עובדות שרצוי לדעת על כבלי CAT5:
קיימים בשוק שני תקנים לסידור הגידים. התקנים נקראים בשם TIA/EIA 568A ו- TIA/EIA 568B. ההבדל בינהם הוא מיקומם בכבל של זוג #2 (הזוג הכתום) וזוג #3 (הזוג הירוק). שימו לב: לא מדובר בתקן לפיו צידו האחד של כבל מסודר בשיטה אחת וצידו השני בשיטה השנייה, אלא תקן המגדיר איך מחוברים שני צידי הכבל. כבל שצידו האחד מחווט לפי תקן 568A וצידו השני לפי תקן 568B יכול להיחשב ככבל CAT5 מוצלב.
בתקן 568A זוג הגידים השני (הכתום) מחובר לפינים 3,6 ואילו זוג הגידים השלישי (הירוק) מחובר לפינים 1,2. לעומתו, בתקן 568B הזוג הכתום מחובר לפינים 1,2 ואילו הזוג הירוק מחובר לפינים 3,6. אין זה אומר שתפקיד הפינים השתנה אלא אך ורק שצבע הגידים שמחובר לאותם פינים שונה. במילים אחרות, לפין #2 אותו תפקיד בשני התקנים, אלא שבתקן A הוא מחובר לגיד ירוק ואילו בתקן B לגיד כתום. כנ"ל לגבי פינים 1,3,6. תפקידם וצבעם של גידים 4,5,7,8 זהה בשני התקנים. בסעיפים הבאים, נניח
שהחיווט התיקני לכבל ישר הינו עפ"י תקן TIA/EIA 568B. האבחנה העיקרית בין סוגי כבלי CAT5 היא בין כבלים ישרים ומוצלבים. על מנת לקבוע אם הכבל שלך הינו ישר או מוצלב, יש לאחוז בשני קצותיו צמודים אחד לשני כאשר התופסנים פונים כלפי מטה, ולהתבונן בסדר הופעת הגידים הצבעוניים בתוך הכבל.
כבל ישר (straight) הינו כבל שבו כל הגידים מחוברים בסדר המקורי. כבל זה מכיל את אותה סדרת גידים צבעוניים בכל קצה כאשר אוחזים בהם זה לצד זה. רוב חיבורים נועדו לשימוש בכבל ישר.
כבל מוצלב (crossover) הוא כבל שבו אנו מחברים את גידי השידור בצד אחד לגידי הקליטה בצד השני תוך הקפדה על הקוטביות: (+) ל (+) ו (-) ל (-). כבל זה מכיל סדרת גידים צבעוניים שונה בכל קצה כאשר אוחזים בהם זה לצד זה. כמו כן, מקובל לסמן כבלים מוצלבים בצבע אדום (או כיסויי הפלסטיק בקצוות או הכבל כולו). כבל מוצלב משמש במקרים בהם כבל ישר אינו מתאים. הסבר מדוייק יותר ינתן בהמשך.
מתי משתמשים בכבל ישר ומתי בכבל מוצלב? קיימים שני סוגי שקעי RJ45:
הכלל פשוט: בין שתי נקודות צריכה להתבצע הצלבה אחת. במילים אחרות, כאשר אנחנו באים לחבר שקע MDI לשקע MDI-X נשתמש בכבל ישר, וכשנרצה לחבר שני שקעים זהים (MDI ל- MDI או MDI-X ל- MDI-X) נשתמש בכבל מוצלב. כמו כן לעיתים ניתקל בציוד הכולל שקע מסוג Auto MDI/MDI-X, ז"א שלא משנה באיזה סוג כבל נשתמש - המכשיר יתאים את עצמו לסוג הכבל המחובר אליו. דוגמאות:
הערה: התקני תקשורת מודרנים כמו כרטיסי רשת, נתבים, נקודות גישה ומתגים תומכים בהצלבה אוטומטית של החיבור. התכונה הזו, המכונה Auto MDI-X, מייתרת את השימוש בכבל רשת מוצלב. על מנת לוודא שכבל הרשת המוצלב אינו נדרש, יש לוודא במפרט הטכני של הציוד שנמצא ברשותך אם הוא תומך בהצלבה אוטומטית. מהתרשימים הנ"ל ניתן ללמוד שלכל ערוץ תקשורת מוקצים שני גידים שזורים. במרבית המקרים ניתן להתעלם מקוטביות הגידים (+/-) אולם במקרים נדירים ניתן להתקל בציוד תקשורת שאינו מצליח לזהות ולקבוע את הקוטביות הנכונה באופן אוטומטי (לדוגמא: השילוב בין מודם ADSL מסוג Alcatel SpeedTouch Home לבין נתב D-Link מדגם DL-624 מסדרה C1). במקרים אלו, יש צורך בהכנת כבל בעל קוטביות הפוכה ע"מ לאפשר לציוד לעבוד (כבל שבו אנחנו מחברים את גידי השידור והקליטה בהתאמה אך הופכים בין + ל -) כשורה. לצורך הדיון נכנה כבל זה בשם 'כבל מקוטב'.
ובמידה ויש גם להצליב את הכבל (גם שידור/קליטה וגם +/-), נקבל כבל מקוטב מוצלב.
למרבה המזל, הסיכוי שניאלץ להשתמש בכבל CAT5 מקוטב נמוך למדי. כבלי CAT5 רגילים נועדו לעבודה בקצבי 10Mbps (מליוני סיביות בשנייה) ו- 100Mbps, אולם לאחרונה אנו עדים להופעת ציוד תקשורת התומך בקצב עבודה של 1000Mbps, או 1Gbps (מכונה גם בשם Gigabit Ethernet). על מנת לעבוד בקצב החדש יש צורך בסוג חדש ומשופר של כבל המכונה CAT5E (קיצור של CAT5 Enhanced). ההבדל העיקרי בין CAT5 ו- CAT5E הוא השימוש בכל 8 הגידים במקום ב 4 בלבד. גם בכבלי CAT5E קיימת האבחנה בין כבלים ישרים למוצלבים.
שימו לב: כבל CAT5E מוצלב אינו כבל שצידו האחד מחווט בתקן 568A וצידו השני בתקן 568B. ההבדלים בין התקנים נוגעים לזוג הירוק והכתום בלבד, ואילו בכבל CAT5E מוצלב יש להחליף גם בין הזוג הכחול והחום. כמו כן, גם ב- CAT5E קיימת האפשרות לכבלים מקוטבים. הסיכוי שנזדקק לכבל CAT5E מקוטב הוא קלוש, אבל לעולם אי אפשר לדעת...
בבואך להתקין את ציוד התקשורת שלך, עליך לברר מספר נושאים:
בכל שלב שבו מחברים שני פריטי חומרה, תמיד יש לוודא שנורות ה- Link הרלוונטיות נדלקות. חשוב מאוד לחבר את ציוד התקשורת שברשותנו בכבלים מתאימים ושהחיבורים יהיו יציבים ונכונים אחרת, במוקדם או במאוחר, ניתן לצפות לניתוקים ותקלות בתפקוד הרשת. מאמר זה מבוסס בחלקו על
מידע בנושא כבילה
מאתר לינקסיס.
This Article is based in part on
cabling information
from Linksys' website.
מאת eladts ו- jumpgate, מאי 2002 - דצמבר 2004, עבור אתר פורום רשתות ופס רחב.
|
||||||
מבוסס על תבנית של חברת |
NetCHEIF Articles © 2020 |