|
מושגי יסוד
סקירות נוספות: |
סקירת הנתב
תאריך הסקירה: יוני 2014 הקדמה ה-Edimax BR-6428nC הוא נתב אלחוטי התומך בתקן 802.11n ("תקן N"), בתדר 2.4Ghz בלבד, הכולל 4 יציאות LAN ויציאת WAN התומכות במהירות של 100Mbps. לנתב זה אין יציאות USB, אין מפסק לכיבוי הרכיב האלחוטי ואפילו מפסק לכיבוי והדלקה לא תמצאו. על פניו כל הנתונים אלה מצביעים על נתב סטנדרטי לחלוטין, שרבים כמותו ניתן למצוא בשוק הישראלי. למרות זאת, בחרתי לסקור את ה-BR-6428nC בגלל שהוא מאופיין בתכונה יחודית שאינה קיימת באף נתב אחר הנמכר בישראל - האנטנות שלו. נתב זה מגיע עם שתי אנטנות באורך 38 ס"מ כל אחת, בעלות שבח של 9dBi. שבח (או gain באנגלית מודד את יכולתו של התקן אלקטרוני להגביר את האות העובד דרכו. ככל שמספר זה גבוה יותר, עוצמת ההגברה גדולה יותר. כפי שניתן לראות בתמונה משמאל, האנטנות מגמדות את גודלו של הנתב עצמו ובפועל הן גבוהות ממנו פי 4 ויותר. על הנייר הנתונים של האנטנות מצביעים על נתב בעל טווח שידור וקליטה יוצאי דופן המתאימים לדירות רחבות ידיים, הכוללות חצר וקומות. אם נוסיף לכך את המחיר האטרקטיבי - כ-180 שקל - והיכולת של הנתב לשמש כנקודת גישה אלחוטית (AP) או כמשחזר אות (repeater), הרי שמדובר כאן במוצר מעניין ביותר. במסגרת סקירה זו אעמוד על תכונותיו של הנתב BR-6428nC וכמובן אעריך את הביצועים הקווים והאלחוטיים שלו.
מה מגיע בקופסא עקב אורכן של האנטנות מגיע ה-BR-6428nC בקופסא גדולה, בעלת רוחב העולה על 40 ס"מ, שהצבע המאפיין אותה הוא שחור מקדימה ולבן מאחור. על חזיתה מציינת חברת EDIMAX את התכונות העיקריות של הנתב ובכלל זה אפשרויות השימוש בו. על חלקה האחורי של הקופסא, כפי שניתן לראות בתמונה משמאל, ניתן למצוא שרטוטים סכמטיים לאפשרויות השימוש השונות וכן תמונה של חלקו האחורי. על דפנות הקופסא מצויינות תכונות נוספות של הנתב ובנוסף גם מדבקה עם פרטי הנתב הספציפיים - כתובת MAC, גרסת חומרה ומספר סידורי. בתוך הקופסא נמצאת אמבטית קרטון הכוללת את הפריטים הבאים (ניתן להיעזר בצילום המופיע להלן).
מבנה פנימי על מנת לפרק את הנתב, יש לפתוח 4 ברגי פיליפס הנמצאים בחלק התחתון של הנתב. כפי שניתן להבחין בתמונה משמאל, ה-BR-6428nC מבוסס לוח ראשי עליו מולחמים כל הרכיבים. (לחיצה על התמונה תציג אותה ברזולוציה מלאה). על הלוח ניתן להבחין במרכיבים העיקריים הבאים:
התקנה והגדרות ראשוניות על מנת להתקין את ה-BR-6428nC יש לחבר את יציאת כרטיס הרשת במחשב, באמצעות כבל רשת סטנדרטי, לאחד מפורטי ה-LAN של הנתב. לאחר מכן יש לחבר את יציאת ה-WAN של הנתב, באמצעות כבל הרשת המסופק, אל מודם הפס הרחב ובשלב האחרון לחבר את הנתב לחשמל. כיוון שלנתב אין מפסק כיבוי והדלקה, הוא ידלק באופן אוטומטי. בנתבים החדשים שלה מיישמת חברת Edimax תהליך מובנה להגדרת הנתב אותו היא מכנה Smart IQ. על מנת להפעילו יש להפעיל דפדפן כלשהוא ולהקליד את הכתובת http://edimax.setup. עתה, באמצעות סט המסכים שיוצג ניתן לבצע את כל הגדרות הנתב באופן מובנה ובצורה קלה ופשוטה. בשלב הראשון , כמוצג בתמונה משמאל, יש לבחור את התצורה בה נרצה להשתמש ב-BR-6428nC- ראוטר סטנדרטי (Router), נקודת גישה אלחוטית (Access Point -שרשור נתבים באמצעות כבל רשת) או מגדיל טווח (Range Extender - שרשור נתבים באופן אלחוטי). במידה ובחרנו בתצורת נתב, יוודא האשף בשלב השני שהכבל המחבר בין המודם לבין הנתב תקין ושניתן ליצור ביניהם קשר. בשלב השלישי יש בחור את תצורת החייגן - PPPoE לחיבור בזק, L2TP לחייגן של חברת HOT ו-Dynamic IP לחיבור ל-HOT ללא חייגן. בשלב הרביעי, ורק אם נבחרו חייגנים הדורשים שם משתמש וסיסמא, יש להקליד פרטים אלה. בשלב החמישי יש לתת שם לנקודת הגישה האלחוטית (SSID) של הנתב ולקבוע את סיסמת ההצפנה. בשלב השישי והאחרון ישמרו כל ההגדרות בזיכרון הנתב והוא יבצע RESET על מנת לקבע אותן. תהליך זה ימשך כדקה ובסיומו יוצג בפני המשתמש מסך הסטטוס של הנתב. מסך זה כולל שלושה חלקים עיקריים - כותרת עליונה, בה ניתן לבחור את שפת הממשק (בתפריט הנגלל יש אוסף ארוך של שפות, אך עברית אינה כלולה ביניהן), תפריט צידי ומסך מרכזי בו מוצגים הפרטים הרלוונטים לכל תפריט. על מנת להגיע אל מסך ההגדרות בשלבים מאוחרים יותר, ניתן להקליד את כתובת ה-IP של הנתב או את ה-URL הנוח לזכירה http://edimax.setup. למרות שעשתה זאת למספר נתבים מתוצרתה, חברת Edimax לא פיתחה לנתב זה סימולטור המאפשר להתנסות בתפריטי הנתב.
תכונות עיקריות של ה-BR-6428nC התכונות של נתב זה זהות כמעט לחלוטין לאלה של הנתב BR-6478AC אותו סקרתי לפני כחצי שנה. ההבדלים המשמעותים בין השניים הם כדלקמן:
מי שמעוניין להעמיק בנושא זה מוזמן לקרוא את הפרק המקביל בסקירה שהוזכרה לעיל.
ביצועים אלחוטיים ביצועי הנתב BR-6428nC נמדדו באמצעות תוכנת iperf כאשר מחובר אליו באופן קווי מחשב בתצורת "שרת" ומחשב אחר, בו הותקנו המתאמים האלחוטיים המפורטים להלן, משמש כ-"לקוח". מידע מפורט על התוכנה, מהיכן להוריד אותה וכיצד להתקין ולהריץ אותה, ניתן למצוא במדריך המפורט של התוכנה כאן. במדריך ניתן למצוא תיאור מפורט של המתודולוגיה בה אני משתמש לבדיקת ביצועי הנתבים אותם אני בוחן. כ-שרת" משמש מחשב שולחני בעל מעבד E8400 במהירות 3Ghz עם 8GB של זכרון RAM וכרטיס רשת קווי הפועל במהירות של 1Gbps. המחשב מריץ Windows 7 בגרסת Ultimate. המחשב הנייד שמשמש כ-"לקוח" הוא Lenovo X61s בעל מעבד L7500 במהירות 1.6Ghz, 4GB של זכרון RAM ו-SSD מסדרת ה-320 של חברת Intel בנפח 160GB. במחשב זה מותקן כרטיס Mini-PCI אלחוטי מסוג Ultimate-N 6300. זהו כרטיס דואלי, הפועל בתקן N, המתבסס על מבנה אנטנות של 3X3 ותומך במהירות אלחוטית של עד 450Mbps. הכרטיס מחובר ל-3 אנטנות פנימיות הממוקמות סביב המסך של המחשב הנייד. מערכת ההפעלה המותקנת על המחשב הנייד היא Windows 7 Home Premium. בנוסף ל-Ultimate-N 6300 בוצעה בדיקת הביצועים גם אמצעות כרטיסי הרשת הבאים, הפועלים בממשק USB:
כל הבדיקות בוצעו בגרסאות הקושחה וה-DRIVER-ים המעודכנים ביותר, תוך שימוש במאפייני ברירת המחדל של הנתבים והכרטיסים. לא בוצע שום שינוי להגדרות ברירת המחדל של הנתבים והכרטיסים. בטבלה המופיעה להלן ניתן לראות את הביצועים של הנתב BR-6428nC. על מנת לתת לתוצאות אלה משמעות, צרפתי לטבלה תוצאות ביצועיים של נתבים אחרים אותם סקרתי לאחרונה. חלק מהנתבים בטבלה הם דואלים ולכן יש להדגיש כל התוצאות נמדדו בתדר 2.4Ghz. בנוסף, כל התוצאות בטבלה הן ב-Mbps.
מספר נקודות ראויות לציון: למרות שה-BR-6428nC הוא הנתב הזול
ביותר בטבלה הביצועים שלו אינם נופלים מאלה של נתבים יקרים יותר המבוססים על
רכיבים מתקדמים יותר. יתר על כן, ישנן מיקומים בהם נתב זה, בשילוב עם
כרטיס אלחוטי מודרני, הצליח להשיג תוצאות העולות על אלה של הנתבים האחרים. הצפיה שהאנטנות היחודיות של הנתב
ישפיעו בעיקר בטווחים הבינוניים והרחוקים מגשימה את עצמה ובמיקומים אלה, בעיקר
C ו-D ובמידה מסויימת גם ב-E, הושגו תוצאות טובות מאוד. פעם נוספת מוכח שגם לדגם כרטיס
הרשת הנבחן מול הנתב, יש חשיבות גדולה. לראשונה בסקירות, בדקתי את ביצועי
הנתב מול הכרטיס TL-WN722N, שלמרות שהוא תומך במהירות של 150Mbps בלבד, נמצא
שלאנטנה החיצונית שלו יש משמעות גדולה במיוחד בטווחים הבינונים והארוכים. יש לציין שהבדיקות
שלי נערכות בדירה הממוקמת בבית משותף, בסביבה עירונית צפופה. בסיטואציה
מעין זו קשה מאוד להעריך את כמות הרעש האלקטרומגנטי ומידת ההשפעה שלו על תוצאות
הבדיקה. לפיכך הביצועים האלחוטיים שנמדדו על ידי מהווים אינדיקציה
ליכולתו של הנתב ובהחלט יתכן שבסביבה שונה ובמועד אחר יתקבלו תוצאות אחרות.
בנושא זה פירסמתי בבלוג שלי
פוסט ארוך
ואני מאוד ממליץ לקרוא אותו בעיון. מסקנות והתרשמות
לולא האנטנות היחודיות שלו, בעלות שבח
(gain) של 9dBi, הייתי מקטלג את ה-BR-6428nC
כעוד נתב בסיסי, שרבים כמותו נמצאים בשוק הישראלי. כנתב בסיסי הייתי מגדיר
כזה הכולל כניסת WAN ו-4 יציאות LAN התומכות במהירות של 100Mbps, ממשק אלחוטי
בתקן N המבוסס על שתי אנטנות והחסר תכונות מתקדמות כמו כניסת USB ותמיכה בתדר 5Ghz. נתבים הנופלים לקטגוריה זו הם למשל ה-TL-WR841
של חברת TP-LINK וה-DIR-615,
המציגים אפיינים טכניים הדומים לזה של ה-BR-6428nC ושפרט להבדל באנטנות, אין ביניהם
הבדלים משמעותיים. מניתוח הנתונים בטבלת הביצועים
האלחוטיות מסתמן שלאנטנות ה-9dBi יש יתרון מסויים והם תורמות למהירות אפקטיבית
גבוהה יותר, בעיקר בטווחים הבינוניים והרחוקים - במיוחד אם הכרטיס האלחוטי במחשב
כולל אף הוא אנטנה חיצונית. פרט לאנטנות, קיים עוד הבדל מהותי בין
ה-BR-6428nC לשאר הנתבים בקטגוריה הזו והוא המחיר - בעוד שהנתב הנסקר כאן נמכר
במחיר הנע סביב 180 שקל, את חבריו לקטגוריה ניתן למצוא במחירים הנעים סביב
110 שקל. לכן השאלה הנשאלת היא האם התוספת של 70 שקל (סביב $20) מצדיקה את
עצמה. בדיקה זריזה באתרי המכירות (כמו EBAY
ו-DX) מעלה שעלותן של שתי אנטנת 9dBi, כולל משלוח לישראל, נעה סביב $8 ולכן ההפרש
בין עלות הנתב הנבחן לנתב סטנדרטי שהוחלפו בו האנטנות, היא כ-40 שקל בלבד. בסיכומו של דבר נראה שרכישת נתב בסיסי כלשהו והחלפת
האנטנות שלו היא לא רק זולה יותר, אלא גם מאפשרת גמישות גדולה יותר
בבחירת הנתב הנרכש, אך יחד עם זאת צריך לזכור שלא תמיד תוצאות ההחלפה מובטחות.
היצרניות עושות מאמצים גדולים בבחינת ביצועי הנתב והן מוודאות שהשילוב של רכיבי
החומרה, המגברים והאנטנות נותנים את התוצאה הסופית הרצויה. לעומת זאת, אם ההחלפה נעשית באופן
עצמאי ישנה סכנה שעוצמת השידור של הנתב לא תתרגם על ידי האנטנות באופן ראוי
ושההגברה שהן אמורות להפגין, בפועל, לא תתקיים. לפיכך, לטעמי עדיף לרכוש את
ה-BR-6428nC שהביצועים שלו מוכחים, ולא להתבסס על החלפת אנטנות עם תוצאות בלתי
ברורות. למרות היתרון הנעוץ באנטנות שלו,
משתמשים מתוחכמים עלולים שלא להסתפק בעובדה שמדובר בנתב בסיסי עם סט תכונות מצומצם
יחסית. דווקא כאן העובדה שה-BR-6428nC יכול לשמש כ-AP או כ-repeater עומדת
לטובתו, במיוחד אם לוקחים בחשבון את הקלות בו ניתן להגדיר אותו לעבודה בתצורות אלה. בשורה התחתונה, ה-BR-6428nC של חברת
Edimax הוא מוצר מוצלח המפגין ביצועים אלחוטיים טובים מאוד, במיוחד בטווחים
בינוניים ורחוקים. השימוש שלו כנתב אולי מוגבל מעט ומתאים למשתמשים שאין להם
דרישות גבוהות, אבל במחיר של כ-180 שקל ובתור AP או repeater אלחוטי מהווה פתרון ראוי ביותר. מידע נוסף
אתר היצרן --
http://www.edimax.com אתר היבואן הישראלי --
http://www.pikok.co.il אתר המוצר
--
BR-6428nC דף מידע --
Datasheet מדריך למשתמש --
BR-6428nC User Guide מדריך התקנה מהירה --
BR-6428nC User
Guide
| ||
|
NetCHEIF Articles © 2020 |