היזהרו מיוונים נושאי מתנות
מאז מסיבת העיתונאים של בזק אתמול, בה הכריזה על שדרוג לקוחות האינטרנט שלה למהירות מינימאלית של 15M, אני שב ונזכר בסיפור "הסוס הטרויאני".
זהו סיפור מהמיתולוגיה היוונית, המתאר תכסיס שבו השתמשו היוונים כדי לכבוש את העיר טרויה. על פיו, בנו היוונים סוס עץ חלול, החביאו בו מספר לוחמים והשאירו אותו ליד חומות העיר טרויה.
הטרויאנים, שחשבו שהיוונים ויתרו על כיבוש עירם והסוס הוא מתנת פרידה, הכניסו אותו אל בין החומות. בלילה, יצאו הלוחמים היוונים מהסוס, פתחו את שערי העיר לצבא היווני שתוך מספר שעות כבש והביס את טרויה.
בפרק השני של הפואמה "אניאיס", מתאר המשורר הרומאי ורגיליוס את התחבולה ומסיים אותה במשפט – "היזהרו מיוונים נושאי מתנות".
ממבט ראשון, השידרוג עליו הכריזה "בזק" נראה כצעד המיטיב עם לקוחותיה אך בחינה עמוקה שלו ושל "האותיות הקטנות" המתלוות אילו, מעלה שאלות לגבי הערך האמיתי שלו.
נקודת המוצא בדיון היא שהשדרוג הזה לא עולה ל-"בזק" פרוטה. ציוד ה-ADSL כבר פרוס במרבית האזורים בארץ והיכולת של החברה לספק מהירות זו היא מיידית. על מנת להעלות את המהירות של לקוח ADSL ל-15M "בזק" אינה זקוקה לציוד חדש או להתקנות מסובכות – כל מה שנדרש הוא עדכון של פרמטר בתוכנה.
כדאי גם לזכור שמהירות של 15M היא הגבוהה ביותר שניתן לספק במסגרת שירות ה-ADSL – מהירות הגבוהות מכך מתבססות על VDSL. הדחיפה למהירות זו היא צעד אחד לפני השבתת מערכת ה-ADSL והעברת כל לקוחות בזק למהירות 20M המתבססת על תשתית של סיבים אופטיים.
למרות שיש ל-"בזק" לקוחות רבים שאינם זקוקים למהירות של 15M, השדרוג הוא מנדטורי ואין להם אפשרות להשפיע עליו – הם ישודרגו גם אם הם לא מעונינים בכך. על פי ההודעה של "בזק", השידרוג אינו כרוך בעדכון התשלום החודשי, אבל אין זה אומר שהוא בחינם.
כיום, כל לקוחות האינטרנט של "בזק" נמצאים במבצע כזה או אחר, שברוב המקרים אורכו 12 חודשים ולעיתים 18 חודשים. בתקופת המבצע משלם הלקוח מחיר קבוע וכשהוא מסתיים קופץ המחיר בעשרות אחוזים למה שבזק מכנה "מחיר המחירון". רוב הלקוחות כבר מודעים לתרגיל הזה ויודעים שלקראת תום שנת המבצע עליהם להתקשר ל-"בזק" ולהתמקח על "מחיר מבצע" חדש.
במקביל לשידרוג, מבטלת "בזק" את האפשרות לרכוש מהירויות נמוכות יותר והופכת את ה-15M לנקודת הכניסה לשירות ה-ADSL. המשמעות היא שלקוחות שאינם מעונינים או אינם צריכים מהירות זו, לא יוכלו לסגת אחורה למהירות נמוכה יותר שבה התשלום קטן יותר.
כלומר, כל לקוחות האינטרנט ש-"בזק" משדרגת אותם יעמדו בתום המבצע שלהם בעמדה בעייתית – אף אם הם אינם זקוקים למהירות זו, הם יאלצו להתמקח על מחיר למהירות של 15M שהוא כמובן יקר יותר מהמחיר של המהירות המקורית אותה רכשו.
בשורה התחתונה, השדרוג ל-15M אמנם מקנה ללקוחות של "בזק" מספר חודשים של מהירות משופרת ב-"חינם" אבל אל דאגה – מועד התשלום עבור המתנה הזו בו יבוא. לא סתם בחרתי לפוסט הזה את הכותרת הסרקסטית "היזהרו מיוונים נושאי מתנות"…
לדוגמא, הציצו משמאל בתנאי ההתקשרות של לקוח במהירות 5M הנמצא בתקופת מבצע שהחלה באוגוסט 2012. לקוח זה משלם היום 55 שקלים אך בתום 12 חודשי המבצע יעלה המחיר ל-80 שקלים.
אחרי 6 חודשים נוספים מתעדכן המחיר ל-121 שקלים ובתוספת של 5 שקלים שבזק יכולה לגבות ממנו כ-"עדכון" – לסה"כ של 126 שקלים.
לקוח זה אמנם יהנה מהעדכון ל-15M אך בעוד כשנה – יצטרך להתמקח על מחיר למהירות של 15M למרות הוא ממש אינו נדרש לה.
לקוח זה, המאפיין צרכנים קלים של שירותי אינטרנט – הוא גולש מעט ומדי פעם שולח ומקבל דו"אל – ישלם הרבה יותר עבור רמת שירות שהוא לא צריך.
השידרוג, העומד להגדיל את הכנסות "בזק" באופן משמעותי בתוספת העובדה שהחברה כבר אינה מספקת מודמי ADSL ו-VDSL בהשאלה אלא גובה עליהם 99 שקל, היא ככל הנראה הסיבה שהביאה את מנכ"ל בזק היוצא, אבי גבאי, לציין בנאומו: "…יש לנו בעלי מניות ובעלי חוב שמקבלים חברה שכל הזמן מתייעלת ומשתפרת ונותנת תמורה להון." הבעיה היא שאת המחיר לכך משלמים הלקוחות.
המצב הקיים היום בתחום תשתית האינטרנט, בו "בזק" ו-HOT הן השחקניות היחידות, בעוד שפרויקט הסיבים האופטיים של חברת החשמל מתקדם בעצלתיים, מזכיר את שוק הסלולר מלפני שנתיים – חוסר תחרות, מחירים גבוהים וחסמי מעבר גבוהים. גם העיתוי בו בחרה "בזק" הוא ככל הנראה לא מקרי – אין שר תקשורת, יש דיבורים על הקמת "רשות תקשורת", השוק הסיטונאי תקוע – בקיצור החתול ישן והעכברים חוגגים.
הניתוח הכי טוב שעד כה קראתי על המהלך.
יש גם את אחסון הענן ללא ההגבלה שהולך לקרקע את הלקוחות בגלל תוכן מאוחסן אינסופי.
כמו שהיה פעם שלקוחות היו מקורקעים לISP בגלל האי-מייל (המיילים של נטוויז'ן, בזק בינ"ל וכו')
אבל תכלס, מהלך חכם בשביל בזק.
התקשרתי לפני כמה חודשים לבזק בשביל לעדכן את "מחיר המבצע" לפני שהשנה חולפת והמחיר קופץ. המהירות של 2.5 שהייתה לנו בוטלה והטלפנים סירבו להשאיר אותנו על אותה מהירות.
אז נשארה רק 2 אופציות או לעבור ל5 מגה או להשאר בתוכנית שעוד חודש תכפיל את התשלום שלה.
הצעד האחרון של בזק הוא חלק מתהליך מתמשך, זה רק הצעד היותר גורף.
אי דיוקים ב"כתבה"
פורמלית, בזק מתחייבים שגם בעתיד תוכל להיות מתומחר ע"פ מחיר המחירון של החבילות הנמוכות יותר. הבעיה, שאם נסתכל על המחירון – נראה כמובן ש5-8-10M לכולם אותו מחיר גבוה… בקיצור עבודה בעיינים.
האם לקוח יוכל להמשיך להתמקח עם בזק על בסיס החבילה הצרה הישנה שלו – לאלוהים ולבזק הפתרונים…
אני נמנה על העקשנים שתמיד בודקים מחיר ולא מוצר
אני לא מוריד קבצים (גם חוקיים) איני זקוק לשיחות וידיאו בסקייפ
שנים הייתי על dial up שסיפק את כל צרכיי כולל שיחות קול דרך הרשת
בשלב מסוים גיליתי את נפלאות הalways on והייתי שנים על מהירות 0.75M
המחיר האחרון ששילמתי על 0.75 היה 43.90 ₪
באוגוסט 2012 נאלצתי לעבור למהירות הנמוכה ביותר האפשרית , 5M במחיר 55 ₪
ה״מבצע״ יסתיים באוגוסט 2013 ואני מודיע ומתחייב שאם הם ידברו על מחירים של 89 ₪ , אני פשוט הולך להתנתק
תיאום המחירים בין בזק והוט בנושא התשתית היא שערורייה לאומית
ברור לכל שהתחום בו יש רק שני מתחרים סובל מדואפול דורסני
בפועל שני התאגידים משתמשים ב״תשתית״ כדי לעשות סבסוד צולב לבעיית ההכנסות של חברות הבנות שלהם
בזק – מסבסדת את בזק בינלאומי ופלאפון
הוט – מסבסדת את הוט מובייל והוט-נט
איפה השיפור הטכנולוגי שאמור למנוע מצב שבו המחיר הכי זול למוצר מסוים הוא פי שניים מהמחיר בשנת 2004?
אם שילמתי 40 שקל בשנת 2004 אני מצפה לשלם אותו סכום או פחות בשנת 2013
מצידי שישאירו אופציה למהירות 1.5 או 2.5 במחיר מוזל
כמובן שאין סיכוי שזה יקרה כי יש סיכוי שפתאום 98% מהצרכנים יוותרו על הכבל התת ימי
הרי הבעייה היא הנפח ולא המהירות
אבל על זה לא נוח לדבר כי זה לא פופולרי
אם לחברת התשתית יש צוואר בקבוק אני מציע שיספק מהירות מלאה לכולם אבל שיתמחר לפי נפח שימוש
שיספיקו לספר סיפורים על המהירות כי הבעייה היא הנפח
לא יעלה על הדעת שקשיש שבודק דוא״ל פעמיים ביום או מישהו שרק קורא פורומים , ישלם כמו מישהו שבונה ספריית סרטי HD ומוריד 400GB בחודש
ל-RAFID1 ו-זאב:
כמה הערות בעקבות הטבלה שיש ב-YNET (יש LINK למטה) – באפריל 2012 בזק ביטלה את את האפשרות לרכוש קצב גלישה של 2.5M ועל מנת להתמודד עם הביקורת, הפחיתה את מחיר חבילת ה-5M לזו של 2.5M.
לא עברו חודשים וביוני 2012 עלה המחיר של חבילת 5M ב-22% מ-45 שקל ל-55 שקל. זה בדיוק מה שזאב משלם היום ובדיוק המחיר שמצויין בהסכם שהתמונה שלו מצורפת.
הטבלה המעודכנת בכתבה ב-YNET מראה שמחיר המחירון לחבילת 5M עולה שוב – הפעם ל-100 שקל! זו התיקרות של 80%!
RAFID1 – איפה בדיוק ההוזלה?
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4346912,00.html
@ללביא:
הבהרה(חו"ח לא הצדקה) ל'איפה בדיוק': בדיוק בהגדרת בזק של "מחירי מחירון" . זו רשימה של מחירים אליהם מוקפצים לקוחות שלא התקשרו לנדנד לבזק אחרי תקופת "המבצע".
ל5M היה 121, ויהיה 100. זו הוזלה (לשיטתם של בזק). כמובן שכולנו יודעים שמחירים בפועל היו סביב ה50 ש"ח ל5M, ללא קשר ל"הוזלה" הווירטאלית הזו.
מעניין אם אפשר להגיש תביעה ייצוגית כנגד בזק והוט על ניצול כוחם כדואופול לעושק צרכנים,
כפיית מוצר (מהירות גבוהה) שאינו תואם את צרכיה של שכבה גדולה של לקוחותיהם,
היעדר שוק משוכלל מחייב אותן לנהוג בזהירות יתר בכוחם העודף ובהיותם ספקים של שירות חיוני !
המנעות מהצגת אופציה למהירות נמוכה וזולה המתאימה לאוכלוסיה ש- פינג משחקים והורדות הם בגדר סינית עבורה,
אם לא תביעה ייצוגית, אז לפחות תביעה פרטית שמישהו ירים את הכפפה,
אני מניח שבזק תרצה לסגור עימו פשרה מהירה כדי לא להגיע לפס"ד המהווה תקדים,
אז גם פשרה שתקבל פרסום היא צעד מבורך שיגרור אחריו שטף של תביעות פרט נגד בזק \ הוט.
אני מצאתי פתרון זול בהרבה שאני משתמש בו והמלצתי אותו גם לחבר והוא ממש מרוצה
הפתרון הוא הרשת הסלולרית
רכשתי סים של 012 Mobule ב 50 ש"ח וחבילה של 10 ש"ח בחודש ל 100 Mb גלישה ולאחר מכן הורדה במהירת ואם יש צורך אפשר להרחיב את הנפח ל 1 Gb או 2 או 3 בתוספת (כמובן שצריך גם לרכוש מודם סלולרי בעלות של בין 120 ל 300 ש"ח)
כמובן שזה פתרון רק למשתמשים קלים באמת ורק למחשב בודד אבל לדעתי זה הפתרון הכי זול כיום
יש לי גם תאוריה שברגע שרשת ה 4G תופעל חברות הסלולר יוכלו לספק מהירויות גבהות בהרבה בעלות נמוכה מאשר ברשת ה 3G כך שהם יוכלו לספק אינטרנט נייח/ניד במחירים ראליים (יש לא מעט ראוטרים שתומכים במודמי USB סלולריים)