[Reviews/BR-6478AC/includes/inc_head.htm]

NetCHEIF Articles

  דף הבית | פורום | בלוג | צור קשר | חיפוש | אודות

 

סקירת הנתב BR-6478AC של חברת Edimax

תאריך הסקירה: אוגוסט 2013

מאת: לביא שיפמן

ה-BR-6478AC של חברת Edimax הוא נתב הראשון המשווק בישראל אשר תומך בתקן האלחוטי  802.11ac.  על ידי ניצול יעיל יותר של תדר 5Ghz, תקן זה מספק רוחב פס הגבוה פי 3 עד פי 6 מתקן N ומאפשר תמיכה בשירותים עתירי רוחב פס כמו הזרמת סרטי HD והעברת מידע בנפחים גדולים.

הכינוי המקצועי של נתב מסוג זה הוא AC1200 - כלומר נתב הפועל בו זמנית הן בתדר 2.4Ghz והן בתדר 5Ghz  ומספק מהירות כוללת של 1200Mbps.  בתדר 2.4Ghz תומך הנתב בתקן N ומספק מהירות של 300Mbps ובתדר 5Ghz הוא תומך בתקן AC במהירות של 866Mbps.

כל כניסות הרשת של ה-BR-6478AC, הן 4 כניסות הרשת קוויות (LAN) והן כניסת ה-WAN, תומכות במהירות של 1G מה שהופך אותו למתאים למהירות 100M שהולכת ותופסת תאוצה בישראל.  לנתב אין אמנם כניסת USB אך יש לו מפסק פיזי המאפשר כיבוי והדלקת הממשק האלחוטי.

עוד נקודה ראויה לציון היא העובדה שבנתב זה מממשת חברת Edimax ממשק ניהול חדש אשר מחליף את הממשק הותיק ששימש את החברה שנים רבות.   משמאל ניתן לראות תמונת חזית של הנתב.  כרגיל בסקירות שלי, לחיצה על תמונה זו, בדומה לכל שאר התמונות בסקירה, תציג אותה בגודל מלא.

הערה: הנתב יהיה זמין לרכישה במהלך חודש ספטמבר 2013.

 

מבנה חיצוני

ה-BR-6478AC מגיע בקופסא שהצבעים השולטים בה הם לבן ושחור, אשר מאפיינים את מוצרי Edimax בשנים האחרונות.  בחזית הקופסא ניתן להבחין בתמונה גדולה של הנתב ו-4 תמונות לוגו המציינות את התכונות העקריות שלו.  

בחלק האחורי של הקופסא מפורטות התכונות העקריות של הנתב וגרף המשווה את מהירות תקן AC לתקן N.  בנוסף, בצד הקופסא יש מדבקה גדולה עליה מודפס המספר הסידורי והדגם של הנתב.

הנתב ושאר המרכיבים ארוזים בקופסא בצורה מעולה.  הם מונחים בה באופן שלכל רכיב יש תא משלו אשר מגן עליו באופן מושלם. 

הנתב עצמו מגיע כשהוא עטוף בנילון נצמד וכל אחד משאר הרכיבים מאוכסן בשקית ניילון.  בצילום משמאל ניתן למצוא את כל הפריטים המגיעים בקופסא.

  • הנתב עצמו.  ב-BR-6478AC נקטה חברת Edimax גישה עיצובית שונה ובמקום קופסא ריבועית ומשעממת המאפיינת את מרבית המוצרים שלה, החלק העליון של הנתב הזה אליפטי ועליו מוטבע בגדול הלוגו של החברה.  הצבע השולט בנתב הוא לבן כאשר החזית שלו, דרכה מאירות נוריות הלד השונות, שחורה.

    לנתב שתי אנטנות חיצוניות הממוקמות באופן סימטרי בחלק האחורי של הנתב.  מדובר באנטנות קבועות שאינן ניתנות להחלפה - הסיבה לכך תובהר בהמשך. 

    כל חורי האיוורור של הנתב נמצאים בצד התחתון של הנתב, עובדה המחייבת מרווח של כמה מילימטרים מהמשטח עליו הוא מונח.  כרגיל אצל Edimax רגליות הגומי מגיעות בנפרד ועל המשתמש להדביק אותן בעצמו מעל חורי הברגים (ראו תמונה משמאל) - זהו שלב שחשוב מאוד לא לדלג עליו בעת ההתקנה.

    בחלק התחתון של הנתב ניתן גם למצוא מדבקה הכוללת את המספר הסידורי של הנתב, כתובות ה-MAC של רכיבי ה-WAN, שם המשתמש וסיסמת הכניסה ופרטים נוספים כמו ה-FCC ID שלו ומפרט ספק הכח הנדרש.

  • ספק כח מיוצב.  הספק נותן מתח של 5V בזרם של 2A.  באמצעות מד צריכת חשמל ותחת עומס ממוצע נמדדה צריכת הספק של כ-5.5Wh משקע ה-220V.  המשמעות היא שהפעלת הנתב עולה כ-2.5 שקלים בחודש.

  • תקליטור הכולל מדריך התקנה מהירה במגוון שפות (ללא עברית) וכן מדריך משתמש מפורט באנגלית.

  • מדריך התקנה מקוצר באנגלית הזהה לזה המופיע בתקליטור.

  • כבל רשת אפור באורך של כמטר.

 

מבנה פנימי

על מנת לפרק את ה-BR-6478AC יש לפתוח 4 ברגי פיליפס הנמצאים בתחתית הנתב.  EDIMAX לא נוהגת להדביק את רגליות הגומי אל הנתב ומספקת אותן בנפרד - אני מאוד ממליץ להדביק אותם לפני השימוש הראשוני.  בכך תבטיחו איוורור טוב יותר לנתב מה שיכול להאריך את חייו ולמנוע בעיות ותקלות.

כפי שניתן להבחין בתמונה משמאל, ה-BR-6478AC מבוסס על לוח ראשי אחד וחריץ לכרטיס Mini PCIe.  האנטנות של הנתב אינן ניתנות לפירוק וכפי שניתן להבחין בתמונה משמאל, אל כל אנטנה מגיעים שני כבלי RF - אחד עבור תדר 2.4Ghz (כבל אפור) ואחד עבור תדר 5Ghz (כבל שחור).   כדאי לשים לב שהכבלים פשוט מושחלים בתוך האנטנה.

 על הלוח הראשי ניתן להבחין במרכיבים העיקריים הבאים:

  • בצד האחורי של הנתב (החלק התחתון של התמונה), ניתן להבחין במפסקים ובכניסות של הנתב, מימין לשמאל:

    = כניסת מתח.

    = כניסת WAN התומכת במהירות של 1Gbps (שקע כחול).

    = 4 כניסות LAN התומכות אף הן במהירות 1Gbps (שני זוגות של שני שקעים צהובים).  כדאי לשים לב שבין שני הזוגות של השקעים קיימת הכנה לכניסת USB שאינה מיושמת בנתב.  הכנה לשני שקעי USB נוספים נמצאת משמאל לנוריות הנתב, בחלק השמאלי העליון של התמונה.

    = כפתור המשמש הן לביצוע RESET (לחיצה ארוכה) והן ל-WPS (לחיצה קצרה).

    = מפסק כיבוי והדלקה (ON/OFF) למרכיב האלחוטי של הנתב.

  • בחזית הנתב - החלק העליון של התמונה - ניתן להבחין בכל נוריות הלד המציינות את אופן תפקודו.  כל הנוריות מולחמות בשתי קומות כמפורט להלן, משמאל לימין:

    = נורית Power עליונה הדולקת באופן קבוע כאשר הנתב פועל ונורית Internet תחתונה המציינת שקיים חיבור פעיל אל רשת האינטרנט.

    = נורית 2.4Ghz עליונה ו-5Ghz תחתונה המציינות שהחיבור האלחוטי הרלוונטי פעיל.

    = חיבור WAN - הנורית העליונה מציינת את החיבור והנורית התחתונה אם הוא פועל ב-1G.

    = 4 חיבורי ה-LAN - הנורית העליונה מציינת את החיבור והנורית התחתונה אם הוא פועל ב-1G.

  • הרכיב העיקרי עליו מתבסס הנתב BR-6478AC הוא RTL8197D של חברת Realtek הנמצא מתחת לנוריות.  מדובר במעבד מוכלל הפועל במהירות שעון של 500Mhz ואשר מספק את התמיכה בפורטי ה-LAN וה-WAN, את מנגנון ה-NAT וה-DHCP וכן הפונקציונאליות האלחוטית.

  • מתחתיו נמצא רכיב שכל סימני הזיהוי שלו הוסרו אך ככל הנראה מדובר ברכיב RTL8367RB המנהל את הפורטים של הנתב.  רכיב זה מסוגל לנהל עד 7 פורטים, כולם במהירות של 1G.

  • מימין לשני הרכיבים הללו ניתן למצוא את רכיב ה-RAM של הנתב המתבסס על NT5TU32M16DG של חברת Nanya.  נפח הזכרון של הרכיב הזה הוא 64MB, עובדה המסבירה את כמות ה-Connections הגדולה בה תומך הנתב - ראו להלן בפרק הביצועים.

  • רכיב ה-FLASH של הנתב מולחם בצד האחורי של הלוח.  מדובר ברכיב 25L3206E של חברת Macronix המספק נפח של 4MB.

  • כיוון שהנתב תומך בו זמנית הן בתדר 2.4Ghz והן בתדר 5Ghz, מתבסס הנתב על שני רכיבי ה-RF.  התמיכה בתדר הראשון מתבססת על הרכיב RT8192CE של חברת Realtek, המולחם ישירות אל הכרטיס. 

    רכיב זה תומך בשני זרמי מידע, המתבססים על שתי אנטנות, ומספק מהירות אלחוטית מקסימאלית של 300Mbps בתקן N.

  • התמיכה בתדר 5ghz ובתקן 802.11ac נעשית באמצעות כרטיס Mini PCIe מדגם EW-7822MAC של חברת Edimax.  כרטיס זה עדיין לא מופיע ברשימת המוצרים הרישמיים של Edimax ויתכן שהוא יוצר ספציפית עבור נתב זה. 

    הכרטיס מתבסס על הרכיב RTL8812AR של חברת Realtek המספק תמיכה בתקן 802.11ac.  זהו אותו רכיב עליו מתבסס הנתב +Almond של חברת Securifi עליו כתבתי לפני מספר חודשים.

  • שלושת הרכיבים השחורים הנמצאים מעל פורטי ה-WAN וה-LAN הם המקמ"שים (מקלטים/משדרים) של הנתב.

 

התקנה והגדרות ראשוניות

ההתקנה של ה-BR-6478AC היא רגילה לחלוטין - באמצעות כבל רשת סטנדרטי, יש לחבר את יציאת כרטיס הרשת במחשב לאחד מפורטי ה-LAN של הנתב.  לאחר מכן יש לחבר את יציאת ה-WAN של הנתב, באמצעות כבל הרשת המסופק, אל מודם הפס הרחב ולחבר את הנתב לספק הכח. 

לנתב אין מפסק ON/OFF כך שחיבורו למתח מפעיל אותו באופן אוטומטי.  בשלב זה יש להמתין כשתי דקות עד שהנוריות ה-POWER וה-LAN בחזית הנתב דולקות באופן קבוע.  לנתב אין אשף התקנה המתבסס על תוכנה וכל ההגדרה שלו מתבצעת דרך התפריטים בממשק ה-WEB.

על מנת להיכנס אל ממשק ה-WEB של הנתב יש להקליד את כתובת ה-URL ‏http://wdimax.setup.  לחילופין ניתן לעשות זאת באמצעות כתובת ה-IP‏ http://192.168.2.1

בכניסה הראשונית לממשק ה-WEB מופעל אשף (wizard) בן 4 שלבים שבאמצעותו מתבצעות ההגדרות הראשוניות של הנתב.  מסך הפתיחה של האשף מופיע משמאל.

בצד שמאל למעלה מופיע תפריט נגלל (drop down menu) המאפשר לבחור את שפת האשף אך לצערנו עברית אינה מופיעה ברשימה.  לכן, בשלב ראשון, יש ללחוץ על הכפתור Get Started.

בשלב זה יוצג המסך משמאל המתאר את אופן החיבור של המחשב, הנתב והמודם אחד אל השני.  לאחר שוידאתם שחיבור כבלי הרשת תקין יש ללחוץ על כפתור ה-Next.  עתה ינסה הנתב לזהות את סוג החיבור של המודם אל ספק התשתית.  שלב זה יקח כשתי דקות שבמהלכם יוצג על המסך שעון המתנה.

 במידה וסוג החיבור שיזהה הנתב הוא PPPoE (בזק) או L2TP (כבלים) יוצג מסך
בו תתבקשו להקליד את שם המשתמש והסיסמא שלכם אצל ספק האינטרנט (ISP).  במידה והחיבור הוא ללא חייגן (Dynamic IP ברשת הכבלים) ידלג האשף על שלב הקלדת שם המשתמש והסיסמא.

כשהחיבור אל ספק האינטרנט יעבור בהצלחה, תוצג הודעה בנוסח "Internet is now connected and working".  לאחר הופעת ההודעה יש ללחוץ על כפתור Next.

בשלב זה תתבקשו לקבוע את ה-SSID לכל אחד מהתדרים ובנוסף את סיסמת ההצפנה לכל אחד מהם.  יש לציין שסיסמת ההצפנה נקבעת, באופן אוטומטי, בפרוטוקול WPA2.

לחיצה על כפתור Next תסיים את מהלך האשף ויוצגו על המסך פרטי החיבור לרשת האינטרנט, שמות ה-SSID והסיסמאות.  בשלב זה אפשר לשמור פרטים אלה לקובץ טקסט לצורך שימוש עתידי.

גם במסך הפרטים יש ללחוץ על כפתור ה-Next - לחיצה טוענת את הנתונים לזכרון הנתב ומבצעת לו RESTART עם פרטים אלה.  תהליך זה אורך כדקה ובסיומו מוצגת ההודעה "You have successfully completed the configuration".

עתה ניתן לסגור את חלון האשף.  כדאי לשים לב שבמהלך הפעולה של האשף ניתן לדעת, באמצעות הנקודות הכחולות המופיעות על המסך משמאל למטה, את השלב בו הוא נמצא.

 לאחר סיום הגדרת הנתב, ניתן לגשת אליו בשני אופנים שונים, כמפורט להלן.  הכניסה לתפריטי הנתב דורשת הקלדת שם משתמש (admin) וסיסמא ובשלב ראשון מציגה את מסך הסטטוס שלו.

 

תכונות בולטות של ה-BR-6478AC

בפרק הזה אסקור את התכונות העיקריות של הנתב.

גישה לתפריטי הנתב:  הגישה לתפריטי הנתב נעשית, כרגיל, באמצעות שם משתמש וסיסמא.  ברירת המחדל של Edimax היא admin לשם משתמש ו-1234 לסיסמא.  באמצעות התפריטים ניתן לשנות את הסיסמא אך לא את שם המשתמש.

גישה מרחוק (Remote Access):  ניתן לגשת אל הנתב גם מרשת האינטרנט דרך פורט ברירת המחדל 8080.  במידת הצורך אפשר לשנות פורט זה ובנוסף לקבוע כתובת אחת שרק ממנה יהיה ניתן לגשת אליו.

חייגני WAN:  הנתב תומך בכל חייגני ה-WAN הנפוצים, כולל בחייגן L2TP של רשת הכבלים.

רשת ה-LAN הקווית:  הנתב תומך ב-4 כניסות קוויות במהירות של עד 1G.  גם כניסת ה-WAN של הנתב תומכת במהירות זו.  עבור כל כניסת LAN קיימות בחזית הנתב שתי נוריות - העליונה מאירה בירוק כאשר הכניסה פעילה והנורית התחתונה נדלקת כאשר מהירות החיבור היא 1G.  הנורית העליונה מהבהבת בעת מעבר מידע על הפורט.

מנגנון ה-DHCP:  מנגנון ה-DHCP של הנתב מקצה את כתובת ה-IP עם חלון זמן אין סופי (forever).  לחלון מסוג זה יש יתרונות וחסרונות - מצד אחד מובטח למחשב IP קבוע אך מצד שני כתובת IP שנתפסה לא תחזור לעולם למאגר הכתובות. 

במידה ואל הנתב צפויים להתחבר מחשבים רבים, בעיקר באופן אלחוטי, הייתי ממליץ לשנות את ברירת המחדל לחלון זמן קצר יותר של מספר ימים או שבוע.

קביעת כתובת IP לפי MAC:  ה-BR-6478AC מאפשר לקבוע כתובת IP קבועה על פי כתובת ה-MAC של כרטיס הרשת.  בקביעת כתובת ה-IP לא ניתן להיעזר בשם ה-NetBIOS של המחשב ויש לבצע copy ו-paste של כתובת ה-MAC מפלט הפקודה ipconfig.

רשת ה-WIFI:  ה-BR-6478AC הוא נתב דואלי סימולטני התואם לטיוטת התקן 802.11ac ותומך לאחור בתקן N,‏ G ו-B.  הוא פועל בתצורת אנטנות של 2X2 ומספק מהירות של 300Mbps ב-2.4Ghz (תקן N) ומהירות של 866Mbps ב-5Ghz (תקן AC). על פי קידוד נתוני המהירות המקובל היום מדובר בנתב AC1200.

את שני המנגנונים האלחוטיים של הנתב ניתן להכפיף למשטר עבודה המבוסס על לוחות זמנים בהם כל אחד יהיה פעיל.

בתדר ה-2.4Mhz נתמכים כל 13 הערוצים וניתן לקבוע את ערוץ הפעילות באופן ידני או אוטומטי (roam).  בנוסף, איחוד הערוצים (channel bonding) עובד על פי המקובל בתקן N וניתן לבחור רוחב ערוץ של 20Mhz או בחירה אוטומטית בין 20Mhz ל-40Mhz -- לא ניתן להכריח את הנתב לעבוד ברוחב ערוץ של 40Mhz.

בתדר 5Ghz נתמכים, על פי דרישות משרד התקשורת, רק ערוצים 36, ‏40, ‏44 ו-48.  גם כאן, כמו בתדר 2.4Ghz, ניתן לבחור ערוץ פעילות באופן ידני או אוטומטי.  לגבי איחוד ערוצים - הנתב תומך בשלוש אפשרויות - עבודה ב-20Mhz, עבודה ב-40Mhz או 80Mhz או עבודה בכל שלושת הרוחבים - 20Mhz,‏ 40Mhz ו-80Mhz.

Guest Zone:  בכל אחד משני התדרים תומך ה-BR-6478AC בסביבה אלחוטית נוספת המיועדת לאורחים המשתמשים בנתב.  סביבות אלו, המזוהות כ-SSID נוסף, יכולות לפעול כחלק מהסביבה הראשית או  בנפרד ממנה (client isolation).  בנוסף, ניתן לקבוע לסביבות אלו מנגנון אבטחה שונה מזה של הסביבה הראשית.

אבטחה אלחוטית:  הנתב תומך ב-WEP, ב-WPA וב-WPA2 ומאפשר להשתמש במנגנון WPS

שימוש בנתב כ-AP:  כרגיל אצל חברת Edimax, גם הנתב BR-6478AC יכול לשמש כ-AP במגוון אפשרויות חיבור, כולל תמיכה במנגנון ה-WDSהיחודיות של Edimax היא שהנתבים שלה, כולל נתב זה, יכולים לשמש גם כמתאמים אלחוטיים (station infrastructure). 

במקרה שלנו המשמעות היא שניתן להשתמש כ-BR-6478AC כמתאם אלחוטי בתקן AC.   תכונה זו היא שימושית למי שאין במחשב שברשותו כניסת USB 3.0 הנדרשת עבור המתאם האלחוטי EW-7822UAC (ראו בדיקות הביצועים להלן).

הפנית PORT-ים:  הפנית (פתיחת) פורטים ב-BR-6478AC יכולה להתבצע בשתי שיטות - Port Forwarding ו-Virtual Server.  המנגנון הראשון מאפשר לקבוע שפורט (או טווח פורטים) יופנו לכתובת IP ספציפית ברשת הפנימית.  המנגנון השני מאפשר לקבוע קשר בין פורט חיצוני לפורט פנימי שמספרם אינם חייב להיות זהה.

בשתי השיטות ניתן להגדיר עד 32 חוקים ולבחור את כתובת ה-IP של המחשב ברשת הפנימית, תוך שימוש בשם ה-NetBIOS שלו.

חומת אש (FIREWALL):  מנגנון ה-FIREWALL של ה-BR-6478AC מאפשר שליטה על מגוון רחב של פרמטרים הן ברמת ה-PING והן ברמת הפורטים.  בנוסף תומך הנתב במנגנון DMZ.

DNS דינמי:  הנתב תומך ב-12 שירותי DNS דינמיים המאפשרים גישה לנתב דרך שם URL-י ולא דרך כתובת IP.  בין שאר המנגנונים שנתמכים ניתן למצוא את DynDNS.org, את NO-IP וכן שורה של שירותים פחות מוכרים כמו TZO ו-ZoneEdit.

הגבלת גישה והתחברות (ACCESS CONTROL):  מנגנון ה-Access Control של ה-BR-6478AC כולל שלושה מרכיבים.  כל שלושת המנגנונים יכולים לפעול בעת ובעונה אחת וכך הם מאפשרים שליטה מרבית על השימוש ברשת האינטרנט על ידי כל אחד מהמחשבים ברשת.  הפונקציה היחידה שחסרה בכל המנגנונים הללו היא האפשרות לקבוע לוחות זמנים, שרק בהם הם יהיו המנגנונים פעילים.

המנגנון הראשון, מאפשר לקבוע "רשימה לבנה" (white list) או "רשימה שחורה" (black list) של כתובת MAC.  בהתאם לסוג הרשימה שתבחר - לבנה או שחורה - לרשימת ה-MAC שהוגדרה תהיה או לא תהיה גישה לרשת האינטרנט.  על מנת לבחור את כתובת ה-MAC הרלוונטית מאפשר המנגנון להיעזר בשם ה-NetBIOS של המחשב.

המנגנון השני מאפשר לקבוע הגבלות גישה לשירותי אינטרנט מסויימים על פי כתובת ה-IP של המחשב.  באופן זה ניתן למנוע ממחשבים מסויימים ברשת גישה ל-16 שירותים קבועים מראש ובנוסף לפורטים ספציפיים, על פי הגדרת  ה-Admin.  המנגנון השלישי מאפשר הגבלת גישה לאתרי אינטרנט ספציפיים או לאתרים בהן מופיעות מילות מפתח מסוימות, הכל לפי הגדרת ה-Admin.   

תעדוף תעבורה (QOS):  ה-BR-6478AC הוא אחד הנתב הבודדים בשוק הישראלי הכולל שני מנגנוני תעדוף תעבורה. 

הראשון, אותו מכנה Edimax בשם iQoS, מאפשר לקבוע את התיעדוף על ידי לחיצה על סוג השימוש וקביעתו לאחד מתוך 5 חריצי עדיפות.  סוגי השימוש מתוארים על ידי ICON-ים צבעוניים, משמאל לימין: אינטרנט, שיתוף קבצים (P2P), ‏FTP, מדיה ומשחקים. 

כאשר סוג השימוש נמצא באחד החריצים, לחיצה עליו תסיר אותו מרשימת ההעדפות. על מנת שמנגנון זה יהיה פעיל יש לרשום את רוחב הפס בערוץ העולה והיורד של חיבור האינטרנט.

בנוסף ל-iQoS, כללה Edimax בנתב זה גם את מנגנון ה-QOS הסטנדרטי שלה המאפשר לקבוע רוחב פס לכתובת IP ספציפית, לטווח כתובות IP, לפורט מסויים או לטווח של פורטים.

יש להעיר ששדה רוחב הפס במסך ההגדרה יכול להיות בעל 5 ספרות בלבד, עובדה המגבילה במעט את בעלי חיבור של 100Mbps הנאלצים להקליד בשדה ה-download של ה-QOS את הערך 99999Kbps.

עדכון קושחה:  לא ניתן לבדוק את זמינותו של עדכון קושחה (firmware) מתוך תפריטי הנתב ויש לבצע זאת באופן ידני באתר התמיכה של חברת Edimax.  במידה ונמצא עדכון, יש להוריד אותה באופן עצמאי ולעדכן אותה מתוך הקובץ הנמצא על הדיסק הקשיח.   

תמיכה ב-IPv6:  ה-BR-6478AC אינו תומך ב-IPv6.

תמיכה ב-USB:  ל-BR-6478AC אין כניסת USB ולפיכך לא ניתן לחבר אליו דיסקים חיצוניים או מדפסות.

בקרת הורים (Parental Control):  ל-BR-6478AC אין מנגנון קרת ההורים" המאפשר לקבוע לוחות זמנים בהן תתאפשר למחשבים המחוברים לנתב, גישה לרשת האינטרנט.

סטטיסטיקות, סטטוס ו-LOG:  ה-LOG של הנתב הוא בסיסי ביותר והאינפורמציה המסופקת בו מופיעה תוך שימוש במונחים טכניים שלא יגידו דבר למשתמש הממוצע.  בדומה, גם המידע הסטטיסטי על התעבורה בנתב הוא מצומצם ביותר.

מידע זה מסופק ברמת הפקטות (packets) לכל אחד מהממשקים של הנתב - WAN, ‏LAN, תדר 2.4Ghz ותדר 5Ghz.  העובדה שלא מסופק מידע לגבי נפח התעבורה ב-MB ושאין במסך הסטטוס של הנתב מידע על משך הפעולה הרצופה שלו, צורמת מאוד.

מנגנון עזרה (HELP):  בצד הימני בחלק העליון של כל מסך יש כפתור "HELP" ולחיצה עליו מספקת הסבר בסיסי על תפקידו של המסך.

זמני טעינה ו-REBOOT:  כמעט כל שינויי ההגדרות דורשות תהליך REBOOT הנמשך 60 שניות.

תמיכה ב-DD_WRT:  נכון למועד הבדיקה, אין לנתב זה גרסת DD_WRT.

סימולאטור (SIMULATOR):  לנתב זה אין סימולאטור המאפשר להתנסות ולהכיר את תפריטי הנתב בסביבת האינטרנט.

 

ביצועים קווים

בטבלה להלן ניתן למצוא את פירוט תוצאות בדיקות הביצועים הקווים של הנתב.  כל בדיקות הביצועים נעשות באמצעות תוכנת iperf כמוסבר במדריך הזה. 

מספר נקודות ראויות לציון:

1.  כצפוי, המתג (switch) המובנה בנתב מאפשר להגיע למהירויות הקרובות ל-1Gbps. 

2.  כאשר בודקים את יעילות מנגנון ה-NAT ותרגום הפורטים של ה-BR-6478AC מגלים שרוחב הפס המקסימאלי האפשרי בערוץ ה-WAN<-->LAN מגיע לכ-400Mpbs.  מהירות זו מאפשרת תמיכה בחיבור אינטרנט של 100Mbps וכמובן במהירויות גבוהות, אם וכאשר הן יוצעו על ידי חברות התשתית.

3.  מספר החיבורים בו תומך הנתב בחיבור WAN<->LAN עומד על יותר מ-30,000.  זוהי תוצאה מצויינת המבטיחה עמידות ויציבות במספר חיבורים גדול.

 

ביצועיים אלחוטיים

גם הביצועים האלחוטיים של הנתב BR-6478AC נמדדו באמצעות תוכנת iperf.  בבדיקה חובר לנתב, באופן קווי, מחשב בתצורת "שרת" ומחשב אחר, בו הותקנו המתאמים האלחוטיים, שימש כ-"לקוח".  מידע מפורט על התוכנה, מהיכן להוריד אותה וכיצד להתקין ולהריץ אותה, ניתן למצוא במדריך המפורט של התוכנה כאן.  במדריך ניתן למצוא תיאור מפורט של המתודולוגיה בה אני משתמש לבדיקת ביצועי הנתבים אותם אני בוחן.

כ-שרת" משמש מחשב שולחני בעל מעבד E8400 במהירות 3Ghz עם 8GB של זכרון RAM וכרטיס רשת קווי הפועל במהירות של 1Gbps.  המחשב מריץ Windows 7 בגרסת Ultimate. 

המחשב הנייד שמשמש כ-"לקוח" הוא Lenovo Ideapad S10e בעל מעבד Atom N270 במהירות 1.6Ghz,‏ 2GB של זכרון RAM ודיסק בנפח 160GB.  במחשב זה הותקן כרטיס  Express Card 34mm המבוסס על הרכיב FRESCO FL1000 המספק תמיכה בכניסת USB 3.0 אחת.

ליציאת ה-USB 3.0 חובר המתאם האלחוטי הדואלי EW-7822UAC של חברת Edimax המבוסס על אותו רכיב המשמש את הנתב (RTL8812AU).  זהו אחד המתאמים האלחוטיים הבודדים התומכים בתקן 802.11ac ומתחברים ב-USB 3.0 אל המחשב.

החלק העליון של המתאם משמש כאנטנה וניתן להרים ולמקם אותה על פי הצורך.  בתמונה הזו ניתן לראות את אופן ההטיה של האנטנה.

על מנת להדגים את היתרון הקייםב בתקן 802.11ac בוצעה בדיקת הביצועים גם אמצעות המתאם הדואלי EW-7722UnD והמתאם EW-7718Un, התומך רק בתדר 2.4Ghz - שניהם של חברת Edimax.  הביצועים של שני המתאמים הדואלים נבחנו בתדר 5Ghz בעוד שהמתאם האחרון נבחן בתדר 2.4Ghz.

כרגיל, כל הבדיקות בוצעו בגרסאות הקושחה וה-DRIVER-ים המעודכנים ביותר, תוך שימוש במאפייני ברירת המחדל של הנתב והמתאמים.  לא בוצע שום שינוי להגדרות ברירת המחדל של הנתבים והכרטיסים, פרט להגדרת הצפנה אלחוטית בתקן WPA2.

בטבלה המופיעה להלן ניתן לראות את תוצאות בדיקות הביצועים של ה-BR-6478AC.  התוצאות בטבלה הן ב-Mbps.

מספר נקודות ראויות לציון:

1.  הביצועים בתקן 802.11ac הם מרשימים ביותר ובמיקומים A ו-B נרשמו תוצאות אלחוטיות טובות מאוד.  יתר על כן, התוצאות במיקום B הן הטובות ביותר שנדגמו אי פעם בנקודה זו.

2.  גם במיקום C נרשמו תוצאות תקן 802.11ac מרשימות, אבל במיקומים D ו-E, המרוחקים מהנתב, התוצאות טובות פחות בגלל הדעיכה המהירה של אותות בתדר 5Ghz.

3.  במיקומים המרוחקים מגלה המתאם הפועל בתדר 2.4Ghz את יעילותו - דעיכה נמוכה יותר של האות ויכולת חדירה טובה יותר של מכשולים.

הערה חשובה:

כל הבדיקות נערכות בדירה הממוקמת בבית משותף, בסביבה עירונית צפופה.  בסיטואציה מעין זו קשה מאוד להעריך את כמות הרעש האלקטרומגנטי ומידת ההשפעה שלו על תוצאות הבדיקה.  לפיכך הביצועים האלחוטיים שנמדדו על ידי מהווים אינדיקציה ליכולתו של הנתב ובהחלט יתכן שבסביבה שונה ובמועד אחר יתקבלו תוצאות אחרות.  בנושא זה פירסמתי בבלוג שלי פוסט ארוך ואני מאוד ממליץ לקרוא אותו בעיון.

  

סיכום

ה-BR-6478AC של חברת Edimax הוא נתב ה-802.11ac הראשון שמשווק בישראל.  לחברת פיקוק, היבואנית של מוצרי Edimax לישראל, מגיעות מחמאות רבות על היוזמה והנכונות להביא לישראל מוצר המיישם טכנולוגיות חדשות ומתקדמות.

ה-BR-6478AC אינו חדשני רק בתכונות הטכנולוגיות שלו אלא גם בעיצוב החיצוני ובמבנה התפריטים.  בנתב זה נטשה Edimax את המארזים הקובייתים ואת מבנה התפריטים המיושן שלה והיא מציגה מוצר רענן ומושך לעין.

העיצוב החיצוני המעוגל והחזית הנאה הם שינוי מבורך שעל הצורך בהם הצבעתי בסיכום הסקירה של הנתב הדואלי של החברה - ה-BR-6475nD - אותה בצעתי לפני כשנה.  מבנה התפריטים החדש בנתב זה מאורגן באופן מצויין ומיישם עקרונות של ממשק משתמש מודרני.  התפריטים פשוטים וקלים להבנה, מתמקדים בעיקר ונעשה שימוש מועט בשפה טכנית.

מבחינה טכנית, מדגים הנתב את היתרונות של תקן 802.11ac בצורה טובה מאוד.  הביצועים שלו, בעיקר בטווחים הקצרים והבינוניים הם מצויינים ויתנו מענה לכל צורך.  יחד עם זאת, הנתב מדגים פעם נוספת את החסרונות של תדר 5Ghz שהאות שלו דועך בטווחים הרחוקים.

חברת פיקוק משווקת את ה-BR-6478AC במחיר מומלץ לצרכן של 469 שקלים ואת המתאם האלחוטי EW-7822UAC במחיר של 265 שקלים.  בהתחשב בעובדה שהמתאם חיוני על מנת לנצל את יכולתו האלחוטית של הנתב, מדובר בחבילה לא זולה בעלות כוללת של 750 שקל.

בשורה התחתונה, מדובר בנתב טוב מאוד המדגים את יכולתו של תקן 802.11ac ואת היתרונות שהוא יכול לספק.  הוא יתן מענה לכל מי שזקוק לביצועים האלחוטיים של תקן AC ומוכן לשלם את המחיר הכרוך בכך.

הערה: הנתב יהיה זמין לרכישה במהלך חודש ספטמבר 2013.

 

פרטים נוספים

אתר היצרן באנגלית -- http://www.edimax.com

אתר היבואן הישראלי -- http://www.pikok.co.il

אתר המוצר באנגלית -- BR-6478AC Product Page

דף מידע -- BR-6478AC Datasheet

מדריך התקנה מהירה -- BR-6478AC Quick Instalation Guide

מדריך למשתמש -- BR-6478AC User Guide