[Reviews/Wi-Fire/includes/inc_head.htm]

NetCHEIF Articles

  דף הבית | פורום | בלוג | צור קשר | חיפוש | אודות

 

סקירת המתאם האלחוטי
של חברת hField Technologies
מדגם Wi-Fire (HFWFG200)‎

תאריך הסקירה: דצמבר 2010

הקדמה

ה-Wi-Fire (דגם HFWFG200) של חברת hField Technologies הוא מתאם אלחוטי בתקן G המתחבר למחשב בממשק USB.  ייחודו של מתאם מתבטא בכך שהוא עושה שימוש באנטנה כיוונית (Directional).  על ידי כך משיג המתאם טווח כיסוי וקצב השידור טובים יותר ממתאמים סטנדרטיים.

ה-Wi-Fire מיועד בעיקר למחשבים ניידים והוא כולל מעמד מיוחד, הדומה לזה של עיניות אינטרנט, המאפשר להתקין אותו על מסך המחשב.

המעמד מבוסס על ציר כדורי ובאמצעותו ניתן להטות את האנטנה הכיוונית של ה-Wi-Fire הן במישור האופקי והן במישור האנכי.  בתמונה משמאל ניתן לראות את גב המחשב הנייד בו אני עושה שימוש, כאשר על המסך שלו מותקן המתאם.

על ידי הטיית האנטנה של ה-Wi-Fire ניתן לכוון אותה אל מקור השידור באופן אופטימלי ולהשיג את מקסימום הטווח והקצב האפשריים.

הערה: לחיצה על כל תמונה בסקירה זו, תציג אותה מוגדלת בחלון נפרד.

 

חברת hField Technologies

חברת hField Technologies היא חברה אמריקאית קטנה וה-Wi-Fire הנסקר כאן, הוא המוצר היחידי שלה.

בארץ פועלת החברה באמצעות מפיץ - חברת גטר-טק.

 

מה מגיע בקופסא

ה-Wi-Fire מגיע בקופסא קטנה ושטוחה והצבע השולט בה הוא כתום.

בתוך הקופסא ניתן למצוא את המתאם עצמו, כבל USB לחיבור המתאם לכניסת ה-USB במחשב, חוברת התקנה קצרה ודיסק הכולל את ה-DRIVER של המתאם. 

בארץ מצורפים לקופסא מדריך הדרכה קצר בעברית ותעודת אחריות של המשווק.

 

המבנה חיצוני של ה-Wi-Fire

כפי שניתן להבחין, ל-Wi-Fire יש מבנה טרפזי, כאשר הבסיס שלו, עליו מוטבע לוגו החברה, רחב ועבה יותר מהקודקוד. 

כפי שניתן לראות משמאל, הצבע השולט במתאם הוא אפור כהה כאשר הבסיס מבוסס הן על פלסטיק אפור וגומי שחור.  השימוש בגומי נועד למנוע שריטות על המסך.

גודלו החיצוני (ללא הבסיס) הוא 10 ס"מ X‏ 5 ס"מ X‏ 1.5 ס"מ.  באמצעות הבסיס מוגבה המתאם כ-4 ס"מ מעל המסך עליו הוא מורכב.

בחלק התחתון של המתאם ניתן למצוא את כניסת ה-USB.  זוהי כניסת Mini USB וכאמור מסופק עם המתאם כבל המחבר אותו לכניסת USB סטנדרטית במחשב.

ל-Wi-Fire אין שום LED חיצוני, אין לו מפסק הפעלה והוא ניזון לחלוטין מהמתח המסופק על ידי כבל ה-USB.

 

המבנה הפנימי של ה-Wi-Fire

על מנת לפרק את ה-Wi-Fire יש לנתק את הבסיס ולהפריד את שני חלקי הפלסטיק.  בין שני חלקי הפלסטיק האפורים מסתתר לוח אלקטרוני בודד שרובו ככולו מהווה את האנטנה של המתאם.  בתמונה משמאל ניתן לראות את שני הצדדים של לוח זה.

ה-Wi-Fire מתבסס על שני רכיבים אלקטרוניים עיקריים -- ה-AR5524A של חברת Atheros וה-AL2230 של חברת AIRHOP.

הרכיב של חברת Atheros הוא SoC (כלומר System on Chip) המהווה את המעבד המרכזי של ה-AP.  הרכיב של AIRHOP הוא המקמ"ש (משדר/מקלט) האלחוטי של המתאם.

הרכיבים האלקטרוניים של המתאם תופסים חלק קטן מאוד משטח הלוח.  מרבית הלוח מוקדש לאנטנה של המתאם. 

האנטנה מורכבת מ-5 אלמנטים ניצבים ואלמנט אנכי אחד כאשר בפועל, רק אלמנט ניצב אחד מחובר (באמצעות האלמנט האנכי) אל הלוח.  בתמונה משמאל, שצולמה אל מול השמש, ניתן להבחין בקלות במבנה ייחודי זה.

מבנה זה מזכיר מאוד אנטנות כיווניות (Directional Antenna) מסוג Yagi שבהן האלמנטים החופשיים משמשים כמרכזי אות (רפלקטורים) לאלמנט המרכזי.

 

 

התקנה והגדרות

בשלב ראשון, ועוד לפני חיבור ה-Wi-Fire לאחת מכניסות ה-USB במחשב, יש להתקין את התוכנה וה-DRIVER הנמצאים על הדיסק שמגיע בקופסא.  לחילופין, ניתן להוריד את התוכנה מהאתר של חברת hField Technologies.  הגרסא האחרונה נכון למועד סקירה זו היא 2.3.

בסיום ההתקנה יש לחבר את ה-Wi-Fire לאחת מכניסות ה-USB במחשב ולהמתין לסיום התקנת ה-DRIVER.  בסיום ההתקנה יש לבצע Reboot למחשב.  התוכנה שמגיעה עם המתאם היא פשוטה מאוד להפעלה וכוללת בסך הכול 4 מסכים.

במסך הראשון - מסך Main - ניתן לראות את רשימת הרשתות הפעילות אותן קולט המתאם.  במסך זה ניתן גם לראות את עוצמת הקליטה של הרשת הנבחרת ובנוסף לבצע רענון קבוע של הרשימה.

במסך השני - מסך ה-Advanced (המוצג גם משמאל) - הזהה כמעט לחלוטין למסך ה-MAUN, ניתן לראות פירוט רב יותר של הרשת ובכלל זה כתובת IP, כתובת MAC, כתובת SSID, סוג ההצפנה ומהירות החיבור.

באמצעות מסך זה אף ניתן להתחבר ולהתנתק מהרשת האלחוטית, לבצע REPAIR לחיבור ולהציג גרף המראה את רמת הקליטה לאורך ציר הזמן.

במסך השלישי - מסך ה-Profiles - ניתן להגדיר, לבחור ולהציג פרופילי
התחברות שונים.  במהלך הגדרת הפרופיל, ובמידה ובנתב מוגדרת הצפנה, יתבקש המשתמש להגדיר את פרטי ההצפנה - סוג ומפתח.

במסך הרביעי - About - ניתן לראות פרטים על גרסת התוכנה ואתר האינטרנט של החברה.

 

ביצועים אלחוטיים

הביצועיים האלחוטיים של ה-Wi-Fire נמדדו על ידי תוכנת IPERF על פי המתודולוגיה המפורטת במדריך הנמצא כאן, תוך התבססות על גרסת תוכנה 2.3.

הערה:  הביצועים האלחוטיים המפורטים להלן נמדדים בסביבה ביתית רגילה, שכל התקני האלחוט האחרים הממוקמים בה מושבתים ובכלל זה טלפונים אלחוטיים, התקני WIFI, התקני BLUETOOTH ומכשיר מיקרוגל.  יחד עם זאת, סביבת הבדיקה אינה מנוטרלת מהפרעות חיצוניות כמו נתבים אחרים, טלפונים אלחוטיים וכדומה.

לצורך הבדיקה נעשה שימוש במודם/נתב אלחוטי משולב של חברת D-LINK מדגם DSL-2650U המסופק על ידי בזק ללקוחות ה-ADSL שלה.  מודם/נתב זה פועל בתקן G וסקירה מפורטת שלו ניתן למצוא כאן.

בשלב הראשון נבדקו הביצועים של מחשב נייד מדגם Lenovo S10e הכולל כרטיס אלחוטי פנימי בחיבור Mini PCI של חברת Broadcom.  זהו כרטיס בתקן N בתצורת אנטנות של 2X2 המבוסס על הרכיב BCM4321.

בשלב השני, נוטרל הכרטיס הפנימי של המחשב והבדיקה בוצעה תוך שימוש במתאם ה-Wi-Fire.

בשלב שני נוטרל המרכיב האלחוטי של המודם/נתב ובמקומו הופעל ה-ZF2942 שחובר אליו בכבל רשת סטנדרטי.

בטבלה המופיעה להלן ניתן לראות את תוצאות בדיקות הביצועים של שני כרטיסי הרשת אל מול ה-DSL-2650U ואל מול ה-ZF2952.  כל התוצאות הן ב-Mbps.

  מיקום A מיקום B מיקום C מיקום D מיקום E
DSL-2650U מול BCM94321 21.1 21.0 4.6 6.6 0.0
DSL-2650U מול Wi-Fire 21.2 20.0 7.6 9.3 0.0
ZF2942 מול Wi-Fire 22.4 20.7 14.7 15.0 12.7

סיכום:  כפי שניתן לראות מהתוצאות בטבלה, ההשפעה של אנטנות כיווניות הופכת להיות משמעותית בטווחים ארוכים וכאשר יש מכשולים רבים בין המשדר למקלט.  השימוש במתאם ה-Wi-Fire אל מול הנתב הסטנדרטי של בזק, הביא לשיפור של 40% עד 65% בקצב השידור.

כאשר נעשה שימוש במתאם ה-Wi-Fire וב-AP של חברת Rockus מדגם ZoneFlex 2942 (שנסקר כאן) נרשם שיפור של 130% עד 220% בקצב השידור.  במצב זה נרשם בנקודה E קצב שידור של 12.7Mbps -- התוצאה הגבוהה ביותר שהושגה בנקודה זו על ידי התקנים בתקן G.

תוצאות אלה מוכיחות את התועלת של אנטנות כיווניות המרכזות לאלומה צרה וממוקדת את האות האלחוטי שהן משדרות ואת רגישותן בקליטת אותות חלשים.

 

מסקנות והתרשמות

ה-Wi-Fire של חברת hField הוא פתרון יעיל להגדלת טווח הקליטה וקצב השידור שיושג מרשתות אלחוטיות הנמצאות בסביבת המחשב הנייד.  ה-Wi-Fire יקלוט רשתות אלחוטיות שכרטיסים סטנדרטיים לא ימצאו ויצליח לחלוב מהן קצבי שידור משופרים.

כיוון שמדובר במתאם מבוסס USB, שעושה שימוש בתוכנה בסיסית מאוד, הוא פשוט מאוד לשימוש והפעלתו אינה דורשת הבנה מיוחדת במחשבים או ברשתות אלחוטיות.  צריכת החשמל שלו אינה שונה מזו של כרטיסים אלחוטיים פנימיים והשימוש בו לא יאיץ את קצב התרוקנות הסוללה של המחשב הנייד.

למרות שה-Wi-Fire שימושי גם בסביבה ביתית, הוא נראה פתרון אידיאלי דווקא למי שמסתובב מחוץ לו -- בבתי קפה, מלונות, קניונים, שדות תעופה וכד'.  במקומות אלה, בהן הרשתות האלחוטיות אינן מספקות טווח רחב, ייתן ה-Wi-Fire את "הדחיפה" הקטנה שתאפשר קישוריות WiFi מספקת.

יחד עם זאת, המתאם אינו חף מחסרונות.  על מנת להשיג את עוצמת הקליטה המקסימאלית יש לכוון את קצה האנטנה אל הנתב.  כיוון שלא תמיד ברור היכן בדיוק נמצא הנתב, זו פעולה שדורשת ניסוי וטעייה עד להשגת רמת הקליטה הטובה ביותר.

בנוסף, העובדה שבסיס המתאם הוא מעט מסורבל לשימוש ואף לא יציב במיוחד, מקשה על כיוון האנטנה.  גם כבל ה-USB, המחבר את המתאם למחשב, מפריע לכיוון מדויק.   בנוסף, המתאם מתלבש על המסך באופן לא יציב ותזוזה מהירה מדי של המחשב הנייד עלולה לגרום לנשירתו.  כדאי לזכור שהבסיס אינו רחב מספיק ואינו מתאים למסכי ה-LCD גדולים של מחשבים נייחים.

כאמור לעיל, ה-Wi-Fire הוא מתאם הפועל בתקן G.  זו אמנם אינה מגבלה משמעותית מחוץ לבית, כיוון שמרבית הנתבים במקומות ציבוריים פועלים בתקן G (לעיתים אף בתקן B), אך כאמור לשימוש בייתי עם נתב בתקן N, הוא יכול להוות מגבלה.

בסופו של דבר, שקלול היתרונות והחסרונות של המתאם מראה מאזן חיובי ואני ממליץ עליו למי שמסתובב עם המחשב הנייד שלו מחוץ לבית לעיתים קרובות.  עלותו של המתאם -- כ-350 שקל -- אינה גבוהה ובמקרים רבים הוא יכול להוות תחליף לשימוש באינטרנט סלולרי.  להקטנת התסכול, הנובע מחוסר קליטה של רשתות אלחוטיות, בוודאי שאין מחיר.

 

פרטים נוספים

אתר היצרן -- http://www.hfield.com

אתר היבואן של מוצרי hField Technologies בישראל -- http://www.westicom.com

מדריך למשתמש -- Wi-Fire User Guide