[Reviews/A3002RU/includes/inc_head.htm]

NetCHEIF Articles

  דף הבית | פורום | בלוג | צור קשר | חיפוש | אודות

 

סקירת הנתב A3002RU
של חברת Totolink

תאריך הסקירה: יולי 2018
מאת: ערן מזרחי
עורך: לביא שיפמן

הבעת תודה

סקירה זו נכתבה במקור על ידי ערן מזרחי (eran405 מאתר www.hometheater.co.il) והיא מופיעה כאן, בתוספות ובעריכות קלות, ברשותו ובהסכמתו. 

העריכות שבצעתי היו בעיקר לשוניות אך מכיוון שגם לי יש את הנתב הזה, הוספתי פה ושם מעט אינפורמציה מהניסיון והידע שלי עימו. 

אני מאוד מודה לערן שאיפשר את פרסום הסקירה באתר.

בנוסף, אני מודה ל-rafid1, שותפי לניהול פורום רשתות, פס רחב ו-IP-TV בתפוז, על מדריך ההתאוששות מעדכון קושחה כושל המופיע בסוף הסקירה בפרק "פרטים נוספים".


הזמנה והתרשמות ראשונית

את הנתב הזמנתי מאתר aliexpress כשהיה עליו מבצע בפחות מ-100 ש"ח, כולל המשלוח (רוב הזמן יש מבצע כלשהו על הראוטר הזה).

הוא הגיע אלי תוך חודש, כולל החצי שבוע שלקח לי להגיע לסניף הדואר לאסוף. 

הנתב מגיע ארוז בבטחה בתוך נילון פצפצים ללא קופסא, זאת על מנת לחסוך בעלויות המשלוח והאריזה. 

בתוך החבילה ניתן למצוא את הנתב עצמו, שנאי, מתאם לשקע ישראלי (שזה תמיד טוב), כבל רשת ומדריך להתקנה מהירה.

את הנתב עוטה מעטפת פלסטיק לבנה ויש לו 4 אנטנות לבנות בשבח של 5dBi, שאינן ניתנות לפירוק. 

האיכות הכללית של הנתב די טובה במיוחד יחסית למחיר.  אפשר להרגיש בשקעי ethernet מאחורה שהם קצת פחות איכותיים ממה שאני רגיל אבל זה ממש בקטנה. 

הנתב הגיע עם הקושחה הכי עדכנית שהייתה בזמן שהמוצר נשלח - A3002RU-V1.1.0-B20180416 (שזה מצוין, אני רגיל לראוטרים שמגיעים עם גירסאות קושחה פרה-היסטוריות). 

ניתן לבדוק את זמינותן של קושחות עדכניות בעמוד הקושחות של הנתב כאן.

 

תכונות ומאפיינים עיקריים של ה-A3002RU

חומרה:

  • לנתב 4 יציאות LAN ויציאת WAN אחת, שכולן תומכות במהירות של 1Gbps.

  • בנוסף, לנתב כניסת USB 2.0 אחת, לחצן RESET, כניסת מתח ומפסק כיבוי והדלקה.

  • מבחינה אלחוטית, הנתב מקוטלג כ-AC1200, כלומר 867Mbps בתדר 5Ghz ועוד 300Mbps בתדר 2.4Ghz.

  • הנתונים הטכניים של ספק הכוח הם 12V/2A.

  • הנתב מתבסס על המעבד RTL8197DN הותיק מאוד של חברת Realtek.  מעבד זה נמצא גם נתב BR6478AC של חברת Edimax אותו סקרתי כאן.   מידע מלא על חומרת הנתב ניתן למצוא כאן.

  • ל-A3002RU זכרון RAM בנפח של 64MB וזכרון ROM (לטובת הקושחה) בנפח של 8MB.

  • לנתב יש FCC ID כך שהוא מאושר לשימוש בארה"ב (X7DIP04281) וניתן לרכישה שם (לדוגמא באמאזון).

קושחה: 

  • מצבי פעולה:  Router / Repeater / AP / WISP (השתמשתי בו רק כ-router אז אני לא יכול לחוות דעה על המצבים האחרים).  הערת העורך - אני השתמשתי בו גם במצב AP ללא שום בעיה.

  • חיבורי אינטרנט (WAN) נתמכים: static / dhcp / pppoe / pptp / l2tp (השתמשתי בו רק בחיבור pppoe מול תשתית בזק ועבד ללא כל בעיה).  הערת העורך: אני השתמשתי בו בחיבור DHCP מול תשתית HOT ללא שום בעיה.

  •  שרת DHCP לרשת המקומית כולל שמירת כתובת לפי כתובת mac. 

  • IPTV (אפילו לא בדקתי מה זה אז אני לא יכול לחוות דעה).

  • Static Route שניסיתי להשתמש בו כדי לאפשר גישה למודם שמאחורי פורט ה-WAN והוא כביכול אמור לאפשר את זה (יש "wan intranet" בנפרד מה-"wan internet" ואפשר לראות בכניסות שהוא מייצר אוטומטית בטבלת ניתוב שזה אכן האופציה שאני צריך), אבל זה פשוט לא עובד - זה אפילו לא נוסף למסך של טבלת הניתוב. 

  • IPv6 - לא ניסיתי להפעיל, אבל במבט זריז האופציות נראות קצת "דלילות" - לדוגמא אין בכלל אופציה של SLAAC ואין אופציה להגדיר את ה-prefix length. ההימור שלי שהוא תומך בקבלת כתובת ipv6 לממשק WAN אבל לא בקבלת טווח ipv6 וחלוקת כתובת ברשת המקומית מתוך הטווח.האם לפחות אופציות מוגבלות אלה עובדות אני לא יכול להגיד (אני כרגע אצל בזב"ל והם לא מספקים כתובת ipv6).

  • Wireless 2.4Ghz / 5Ghz - כאן דווקא האופציות נראות מקיפות, במיוחד יחסית לראוטר במחיר כזה - ראו תמונה משמאל.  כל הערוצים כמובן פתוחים וב-5Ghz הוא תומך בערוצים ברוחב של עד 80Mhz וב-2.4Ghz בערוצים של עד 40Mhz.  שימו לב שאפשר להגדיר עד 4 SSIDs נוספים - הגדרתי אחד נוסף כ-guest network וזה עובד כמצופה.

  • מנגנון QoS - לא בדקתי אבל אפילו בחיבור המסכן שיש לי מבזק עם 3 מגה העלאה הוא עבד ממש יפה גם בלי להפעיל QoS.

  • ה- Firewall כולל אופציות: MAC/ip/port/URL filtering, port forwarding, DMZ, SIP/SPI, NAT Mapping.  הדבר היחיד מהאופציות האילו שניסיתי להפעיל זה ה-port forwarding וזה עובד כמצופה, אבל אפשר לקנפג מקסימום 10 חוקים של port forwarding וכל חוק חל על פורט בודד (אין בכלל אופציה של forwarding לטווח של פורטים). 

  • שיתוף פורט ה-USB כ-DLNA / SAMBA / FTP (לא בדקתי). 

  • מסך הסטטוס שהוא מציג קצת תמציתי לטעמי וחסרים דברים כמו למשל:

    •  מופיע כמה מכשירים מחוברים ל-wifi אבל לא רשימה מי הם (על אף שאפשר לראות במסך אחר את טבלת ה-DHCP ומשם להבין איזה מכשירים מחוברים - בהנחה שכל המכשירים משתמשים ב-DHCP).

    • על החיבור של ה-pppoe אין כמה זמן הוא פעיל (מה שכן, אפשר ומומלץ לאפשר את ה-system log שבין היתר מכיל גם הודעות לגבי חיבור וניתוק של ה-pppoe). 

    • בנוסף יש לו נטיה לזרוק אותי מהממשק ניהול בזמן שאני מכניס הגדרות וצריך לעשות login מחדש ולנווט מחדש להגדרה הרלוונטית. אני חושב שזה עניין של timeout של מספר בודד של דקות אבל לא בטוח.  הערת העורך: זו אכן בעית timeout של ממשק הניהול שמנתק את המשתמש אחרי מספר דקות של חוסר פעילות.

    • לסיכום, סה"כ הממשק ניהול מפתיע לטובה בשביל נתב במחיר הזה. ראיתי ממשקי ניהול הרבה יותר גרועים בראוטרים הרבה יותר יקרים.

 

התרשמות כללית ויציבות

בכל הבדיקות שעשיתי לשימושי אינטרנט שונים - כגון גלישה, הורדות, טורנטים, התחברות מרחוק, בדיקות מהירות/פינג, streaming וטלפון אינטרנטי עם ובלי עומס על ה-upload הכל עבד מצוין.  לא מצאתי הבדל משמעותי בביצועים לעומת ראוטר ה-edgerouter lite שלי שעולה 100$ לעומת 100 ש"ח ולא כולל רכיב אלחוטי ולא כולל switch.  זה כמובן דבר טוב! 

בעבר ראיתי ביצועים ירודים של ראוטרים זולים ברגע שה-upload חנוק, ובגלל החיבורים האסימטריים שיש בארץ - מתי כבר אנלימטד יחברו אותי - ה-upload כרגיל חנוק אצל משתמשי טורנטים כמוני.  להפתעתי הרבה ה-totolink עובד מצוין באספקט הזה: לדוגמא הטלפון האינטרנטי שלי עובד חלק לגמרי גם כשטורנטים טוחנים את ה-3 מגה upload המסכן שאני מקבל מבזק. 

הורדה של ה-iso של ubuntu מה-mirror הישראלי אמנם ירדה ממהירות של כ-6 מגה (המקסימום של התשתית אצלי), לאיזור ה-2 עד 4 מגה בזמן הטונרטים טוחנים upload אבל זה עדיין מהירות סבירה ובעיקר זה מתנהג בדיוק אותו הדבר עם הראוטר הרגיל שלי. באופן כללי הגלישה באינטרנט עובדת יפה גם כשה-upload נטחן. 

גם מבחינת יציבות לא נתקלתי בשום בעיות. השתמשתי בו כראוטר הראשי, כולל חייגן pppoe מול תשתית בזק, למשך כשבועיים ללא אף איתחול וללא כל בעיה - בלי האטות או "היחנקות" עם הזמן כפי שנתקלתי עם ראוטרים זולים בעבר. 

הערת העורך: גם אני מצטרף למסקנות החיוביות של ערן לגבי הנתב.  גם אצלי בחיבור HOT במהירות 200/5 לא נתקלתי בשום בעיות עומס והנתב תיפקד ללא דופי.

 

ביצועים קווים

בבדיקות מהירות של האינטרנט, כגון speedtest ובדיקת מהירות של הספק אין הבדל מול הראוטר הרגיל שלי - לא במהירות upload/download ולא בפינג (אם רוצים להיות קטנוניים כנראה שיש הבדל של כ-0.5ms בפינג לרעת ה-totolink - בספק האם זה אפילו הבדל מדיד). 

בחיבור קווי בין פורטי ה-LAN מתקבלת כמובן מהירות של 1 גיגה full duplex כמו שכל switch יודע לתת היום: 

בחיבור WAN ל-LAN גם מתקבלת מהירות של 1 גיגה שזו תוצאה מדהימה בשביל ראוטר כזה זול.  לשם השוואה אני מקבל באיזור ה-150 מגה ב-E4200 שלי שמריץ dd-wrt. 

אני מסיק מתוצאות אלה של-totolink יש האצה חומרתית (בגירסת ה-dd-wrt שכרגע מותקנת לי ב-E4200 אין האצה חומרתית ולכן התוצאות כאלה נמוכות).

אפשר לראות, שבחיבור WAN ל-LAN, המהירות מוגבלת ל-1 גיגה ב-upload+download ביחד (כלומר אם עושים גם upload וגם download אי אפשר להגיע ל-1 גיגה בשניהם במקביל). 

אני בטוח שיש את המגבלה הזאת גם להרבה ראוטרים יקרים ואיכותיים יותר.  לדוגמא ל-ubiquiti ER-X ששקלתי לקנות יש בדיוק את המגבלה הזאת (וזאת הסיבה שהלכתי בסוף על ה-lite שלהם שמגיע ל-1 גיגה full duplex). 

 

ביצועיים אלחוטיים

לצערי לא הייתה לי אפשרות להשוות את ה-totolink מול ראוטר AC אחר  לפיכךאני משווה אותו מול ה-linksys E4200 שלי שאמנם ראוטר איכותי אבל מיושן ותומך רק בתקן N.  בנוסף גם הלפטופ שלי (גם איכותי אבל ענתיקה) לא תומך בתקן AC אלא רק בתקן N.  לכן הוספתי גם את ה-galaxy S5 לבדיקה, שאמנם תומך ב-AC אבל לא אתפלא אם מקבלים קצבים יותר טובים עם ציוד קצה יותר חדיש/איכותי. 

הבדיקות נעשו ב-3 מיקומים פייזים: 

  • טווח קרוב = קו אווירי של כמטר מהראוטר (בדיוק מעליו). 

  • טווח בינוני = קו אווירי של כ-6 מטר עם קיר אחד (חוץ מהקיר התווך יחסית פנוי). 

  • טווח רחוק = קו אווירי של כ-9 מטר עם כ-3 קירות ומכשולים אחרים בדרך. 

התוצאות בערוץ ה-5Ghz: 

 

התוצאות בערוץ ה-2.4Ghz: 

 

עם ציוד קצה בתקן N (ה-T400), אפשר לראות יתרון קל ל-E4200 אבל עדיין הביצועים של ה-totolink לא רעים בכלל במיוחד יחסית למחיר (זה המוטיב החוזר בסקירה זו).  בציוד שתומך בתקן AC מן הסתם הביצועים יותר טובים בראוטר AC (ה-totolink) לעומת ראוטר N (ה-E4200). 

הביצועים האלחוטיים האבסולוטיים של ה-totolink (בתקן AC) לא כאלה מרשימים אבל גם לא כאלה רעים.  אני גם לא בטוח האם ה-galaxy S5 מספיק טוב בשביל לקבל מהירות מקסימלית מה-totolink.  לא אתפלא אם אפשר לקבל תוצאות יותר טובות מה-totolink עם ציוד קצה יותר חדיש/איכותי.  אם מישהו ישלים את התמונה ויפרסם השוואה בביצועים האלחוטיים בין ה-totolink לראוטר AC אלחוטי, אשמח להוסיף קישור פה. 

 

הערה לגבי אבטחה

מי שפרנואיד שיפרצו לו לרשת הביתית כנראה ירצה ראוטר מחברה אחרת.  לדוגמא, בחיפוש זריז ב-google מצאתי שחלק גדול מנתבי totolink סובלים הפרצות הבאות.   אני יכול להרגיע ולהגיד שבדקתי והפרצות הנ"ל לא קיימות בדגם שבסקירה זו (לפחות לא קיימות בגירסת קושחה 1.1.0 שבדקתי).

 

השורה התחתונה

אין ספק שה-totolink לא שיא האיכות אבל בתמורה למחיר, זה כנראה הראוטר הכי אטרקטיבי שאני מכיר. 

אני לא מצאתי שום סיבה שהוא לא יספק את הצרכים של משתמש "ממוצע". 

מהבדיקות שלי, הביצועים שלו לא נופלים מראוטרים יקרים ממנו פי כמה.  כל עוד שלא מצפים לאופציות קונפיגורציה מתקדמות (מעצבנת במיוחד המגבלה של מקסימום 10 פורטים בודדים ב-port forwarding) ואין דרישות wifi גבוהות או דרישה ל-roaming וכו', אני בהחלט יכול להמליץ עליו. 

אישית, קניתי אותו כראוטר ספייר שישב במגירה בשביל בידוד תקלות ואולי כפתרון זמני אם הולך הראוטר ורוצים להזמין מחו"ל וזה לוקח זמן.

לאחר הכנת סקירה זו אני רגוע שאוכל להשתמש בו במקרה הצורך אפילו לתקופה מומשכת אם יהיה צורך.

שתי הערות מטעם העורך:

1.  ה-A3002RU אינו זמין בארץ וניתן להזמנה רק מחו"ל.  כמו בכל הזמנה של נתב מחו"ל, קיימת אפשרות שהמשלוח יעצר במכס ותצטרכו לנפק אישורים לגבי תאימותו לשימוש בארץ.  העובדה שהנתב עבר אישור של ה-FCC (ראו לעיל) יכולה לסייע בתהליך אך הדבר אינו מובטח וקיימת סכנה שהנתב יוחרם ללא החזר כספי.  מי שמזמין את הנתב - עושה זאת, כמובן, על אחריותו הבלעדית.

2.  בשבועות האחרונים החלה חברת Totolink להציע, במחיר אטרקטיבי, נתב נוסף - דגם A2004NS.  נתב זה זהה ל-A3002RU הן חיצונית והן במפרט הטכני.  בדיקת הקושחה שלו מעלה שיש לו תכונות משופרות, כמו תמיכה ב-60 חוקים להפנית פורטים וכן אפשרות להפניית טווח של פורטים.  בנוסף יש לו גם תמיכה בסיסית ב-VPN.  עלותו של ה-A2004NS דומה מאוד לזו של ה-A3002RU וגם אותו ניתן להשיג ב-Aliexpress.

 

פרטים נוספים

דף המוצר באתר של חברת Totolink ‏-- A3002RU

דף מידע -- A3002RU Data Sheet

מדריך התקנה מקוצר -- A3002RU Quick Installation Guide

מדריך להתאוששות מהתקנת קושחה שנכשלה (באמצעות תוכנת tftpd32) -- כאן