[Reviews/TL-WR1043ND/includes/inc_head.htm]

NetCHEIF Articles

  דף הבית | פורום | בלוג | צור קשר | חיפוש | אודות

 

סקירת הנתב האלחוטי של חברת TP-LINK
דגם TL-WR1043ND
התומך בתקן N
ו-4 כניסות של 1G

תאריך הסקירה: מאי 2010

הקדמה

ה-TP-LINK TL-WR1043ND הוא נתב (router) אלחוטי התומך בתקן 802.11n ("תקן N") וכולל בנוסף גם 4 יציאות קוויות של 1 ג'יגה (1G).

נכון למועד כתיבת הסקירה, זהו הנתב המתקדם ביותר של חברת TP-LINK, שהולכת וכובשת לה מעמד של אחת מהחברות המובילות בעולם בתחום התקשורת לסביבה הביתית.

ה-TL-WR1043ND מצטרף לקבוצה קטנה מאוד של נתבים הנמכרים בישראל בצורה מסודרת ותומכים בתקן N ובמתג (switch) של 1G, הכוללת היום את ה-BR-6574N של חברת EDIMAX וה-DIR-655 של חברת D-LINK.

במסגרת סקירה זו אעמוד על תכונותיו של נתב זה וכמובן אעריך את הביצועים הקווים והאלחוטיים שלו.

הערה חשובה:  בדיקת הנתב, שהחלה עוד בסוף חודש מרץ 2010, בוצעה רובה ככולה תוך התבססות על גרסת קושחה 3.9.17.  בעת שקבלתי את הנתב לבדיקה, נמסר לי שעומדת לצאת לנתב קושחה חדשה ופורטו בפני חלק מהשיפורים הצפויים בה.  לפני מספר ימים, העלתה חברת TP-LINK לאתר שלה את הגרסא החדשה לנתב זה -  3.11.5.  במקומות בהם תכונות הקושחה החדשה שונים מהגרסא הקודמת, צוין הדבר במפורש.  היכן שאין הדבר מצוין במפורש, המידע והבדיקות מבוססים על הקושחה הקודמת.  יש לציין שבדיקת הביצועים האלחוטיים של הנתב בוצעה כולה בקושחה החדשה.

 

חברת TP-LINK

חברת TP-LINK היא אחת מהיצרניות הגדולות בעולם של מוצרי תקשורת לסביבה ביתית ולמשרדים קטנים (SOHO).  בתחום פעילותה, היא מחזיקה את נתח השוק הגדול ביותר בסין ומוצריה זמינים בעשרות מדינות ברחבי העולם.  בין השאר מפתחת החברה נתבים, מודמי ADSL, מתגים, מצלמות IP, מתאמי Home Plug, שרתי מדפסות ואנטנות.

החברה, שהוקמה ב-1996, שמה לה למטרה להיות תוך מספר שנים אחת מ-3 החברות הגדולות בתחום ציוד התקשורת הבייתי.  כבר היום הכנסות החברה עולות על 500 מיליון דולר והיא היצואן ה-7 בגודלו באזור הסחר החופשי של סין (שנז'ן, Shenzhen).  החברה מעסיקה למעלה מ-5,000 עובדים בכ-10 משרדים ברחבי העולם.  חברת TP-LINK מיוצגת בארץ על ידי חברת בנדא-מגנטיק.

 

מה מגיע בקופסא

הנתב מגיע בקופסא בצבע ירוק האופיינית לכל מוצרי TP-LINK.   הכיתוב על הקופסא מפורט מאוד וכולל מידע טכני רב על תכונות הנתב.

הרכיבים ארוזים בקופסא בצורה מצוינת.  הם מונחים באמבטיית קרטון ממוחזר הארוזה בקופסא פנימית לבנה.  כל רכיב עטוף בשקית ניילון שקופה ומונח בתא משלו בתוך האמבטיה. 

על הנתב עצמו מודבק ניילון שקוף נצמד שיש להסירו.  כיסוי זה מבטיח שהנתב הבנוי בקופסת פלסטיק לבנה ומבריקה, יגיע ללא שריטות ופגמים חיצוניים.

הקופסא מכילה את המרכיבים הבאים (ניתן להיעזר בצילום המצ"ב למטה):

  • הנתב עצמו.  הצבע השולט בנתב הוא לבן כאשר בצדדים ומאחור יש פס שחור מחורר לצורכי אוורור.  מקדימה ישנו פאנל שחור עם חזית שקופה המקרינה את נוריות הנתב.  בחלק העליון יש לוגו גדול של TP-LINK.  מדובר בנתב גדול יחסית  -- כ-20 ס"מ רוחב, כ-18 ס"מ עומק (כולל האנטנות) וכ-3 ס"מ גובה.

  • 3 אנטנות גמישות.  המחבר של כל האנטנות הוא בפורמט סטנדרטי של RP-SMA ויש להן מספר אפשרויות הטיה -- לצדדים ומעלה מטה.  אלה אנטנות סטנדרטיות בשבח של 3dBM בצבע שחור.

  • ספק כוח מיוצב.  הספק נותן מתח של 12V בזרם של 1.5A.

  • תקליטור.  התקליטור מכיל אשף התקנה (Install Wizard) ומדריך משתמש מלא באנגלית.

  • מדריך התקנה מקוצר באנגלית.  מדריך המשתמש המלא של הנתב נמצא על התקליטור או באתר האינטרנט של החברה (ניתן למצוא קישור למדריך זה בסוף הסקירה).

  • שני דפי מידע על מוצרים נוספים של חברת TP-LINK.

  • כבל רשת אפור באורך של כ-1 מטר לחיבור הנתב למודם ה-ADSL/כבלים.

 

מבנה פנימי

על מנת לפרק את הנתב, יש לפתוח 4 ברגי פיליפס הנמצאים בתחתית הנתב.  אחרי פתיחת הברגים יש להפריד את שני חלקי הפלסטיק המכסים את הנתב, משימה שהתגלתה כלא פשוטה.

ארבעת הברגים נמצאים מתחת לרגליות גומי המודבקות מראש בחלק התחתון של הנתב.  היצרנים מדביקים בתחתית מוצריהם רגליות גומי משתי סיבות: שיפור האוורור בחלק התחתון של גוף הנתב ומניעת שריטות במשטח עליו הוא מונח.

כפי שניתן לראות בתצלום משמאל, על המדבקה הלבנה המודבקת על כניסות ה-LAN הצהובות, גרסת חומרת הנתב שנבדק היא  1.1.  לחיצה על התמונה תציג אותה בחלון מלא.  על מנת לאפשר אבחנה בפרטי הרכיבים של הנתב, התמונה המצורפת הינה ברזולוציה מקסימאלית ושוקלת כ-2.6MB.   

הנתב כולל לוח ראשי שעליו מולחמים כל רכיבי הנתב.   על הלוח ניתן להבחין במרכיבים העיקריים הבאים:

  • בחזית הנתב (החלק העליון בתמונה), ניתן להבחין ב-10 נוריות ה-LED של הנתב המאירות בצבע ירוק.  מימין לשמאל:

    = נורית Power הדולקת באופן קבוע כאשר הנתב פועל.

    = נורית SYS המהבהבת באופן קבוע כאשר הנתב דולק.

    = נורית WLAN המציינת שהחיבור האלחוטי פעיל.

    = 4 חיבורי ה-LAN -- נורה לכל חיבור.

    = נורית WAN הדולקת כאשר יש חיבור לרשת האינטרנט.

    = נורית USB הדולקת כאשר מחובר לנתב התקן USB.  נורית זו מהבהבת בעת גישה להתקן ה-USB.

    = נורית QSS הדולקת כאשר מבוצע חיבור אוטומטי של התקן אלחוטי לנתב.

  • בפינה הימנית העליונה של הנתב ניתן להבחין במפסק ה-QSS.  לחיצה על מפסק זה מפעילה את מנגנון ה-WPS (ראשי תיבות של WiFi Protected Setup) של הנתב.  מנגנון זה מאפשר להגדיר באופן אוטומטי את מנגנון האבטחה בין הנתב לבין הכרטיס האלחוטי, וזאת מבלי שהמשתמש יצטרך להגדיר בעצמו את פרמטרי האבטחה בתוכנת כרטיס הרשת האלחוטי.  

  • מאחור (בחלק התחתון של התמונה לעיל), ניתן להבחין בחיבורים הבאים (מימין לשמאל) -- אנטנת קליטה 1, 4 כניסות LAN (התומכות ב-10/100/1000), אנטנת שידור, כניסת WAN (כבל רשת), כניסת USB לדיסק קשיח, כפתור RESET, כניסת מתח, אנטנת קליטה 2.

  • הרכיב העיקרי עליו מתבסס הנתב הוא ה-AR9132 של חברת Atheros.  מדובר במעבד (CPU) חזק במיוחד הפועל במהירות של 400Mhz.  ההתבססות של הנתב על מעבד זה מרשימה ותורמת רבות לביצועים שלו.

  • מתחת לכיסוי האלומיניום נמצא רכיב ה-AR9103 -- זהו מעבד ה-RF של הנתב התומך ב-3 אנטנות בקונפיגורציה של 3X3.  (מידע על נושא זה ניתן לקרוא כאן).

  • ה-HY5DU561622ETP של חברת Hynix הוא רכיב ה-RAM של הנתב.  מדובר ברכיב ב-RAM בנפח של 32MB המשמש בעיקר לשמירת טבלאות הניתוב.  רכיב בנפח כזה מבטיח יציבות גבוהה גם כאשר מספר הקשרים (connections) גבוה.

  • ה-Flash Memory, המכיל את הקושחה של הנתב, מבוסס על הרכיב M25P64V של חברת ST.  זהו זיכרון בנפח של 8MB המאפשר טעינת קושחה משמעותית.  נפח הקושחה העדכנית ביותר לנתב זה (3.11.5) היא קצת פחות מ-8MB.

  • מצד שמאל ניתן להבחין ברכיב גדול -- ה-RTL8366RB של חברת Realtek.  רכיב זה מנהל את חמשת הפורטים (ה-WAN וארבעת ה-LAN) של הנתב.  בצמוד לרכיב זה נמצאים 3 רכיבים של חברת GROUP-TEK -- אלה הם המקמ"שים (מקלט/משדר) של הפורטים.

  • כדאי לשים לב שחיבורי האנטנות ללוח הראשי נעשו באמצעות על הלחמות ולא באמצעות מחברים.

 

התקנה, הגדרות ראשוניות וסימולטור

התקנת הנתב TL-WR1043ND היא סטנדרטית לחלוטין -- יש לחבר את יציאת כרטיס הרשת במחשב, באמצעות כבל רשת סטנדרטי, לאחד מפורטי ה-LAN של הנתבלאחר מכן יש לחבר את יציאת ה-WAN של הנתב, באמצעות כבל הרשת המסופק, אל מודם הפס הרחב ובשלב האחרון לחבר את הנתב לחשמל.

לנתב אין מפסק כיבוי והדלקה ולכן מיד עם חיבורו למתח יתחיל תהליך האתחול.  במהלך תהליך האתחול, האורך כ-90 שניות, יהבהבו כל נורות הנתב. 

עם סיום תהליך האתחול, ניתן להיכנס לתפריטי הנתב דרך הכתובת http://192.168.1.1, תוך שימוש בשם משתמש וסיסמא admin. 

בצילום משמאל ניתן לראות שכל הפרטים של הנתב (כתובת, שם משתמש וסיסמא, כתובת MAC, סיסמת ה-WPS והמספר הסידורי של הנתב) מפורטים על המדבקה בתחתית הנתב.

לאחר ביצוע ה-Login יופיע מסך המציג את הסטטוס של הנתב.  מסך זה, בדומה לכל מסכי הנתב, מחולק לשלושה אזורים.  החלק השמאלי כולל את עץ התפריטים של הנתב.  החלק המרכזי מכיל את הנתונים הרלוונטיים לתפריט שנבחר והחלק הימני כולל מידע מפורט על כל אחד מהשדות המוצגים בחלק המרכזי.

מבנה תפריטים זה אופייני מאוד לנתבים המבוססים על הרכיבים של חברת Atheros וניתן למצוא אותו גם בנתבים של חברת NetGear, שגם היא עושה שימוש ברכיבים אלה.  כפי שניתן להבחין, במסך הסטטוס יש מידע על חיבורי ה-LAN, ה-WAN וה-Wireless של הנתב וכן פירוט על נפח התעבורה שעבר דרך הנתב.

לאחר הצגת מסך הסטטוס, זה יש ללחוץ בחלק השמאלי של המסך על כפתור ה-Quick Setup.  כתוצאה מכך יופעל אשף (wizard) בו תתבקש להקליד נתונים כמו סוג החייגן (PPPOE או Dynamic IP), שם משתמש וסיסמא אצל ספק האינטרנט, ומידע לגבי המנגנון האלחוטי.  

במסך זה כדאי לשים לב לשני דברים -- ראשית שברירת המחדל של הנתב היא לנסות לאתר את סוג החיבור באופן אוטומטי.  מהניסיון שלי, מנגנון זה לא תמיד פועל ולכן כדאי לבחור את סוג החיבור באופן ידני.  שנית -- שבמסך זה לא ניתן לבחור חייגן L2TP.  הנתב אמנם תומך ב-L2TP, אבל חייגן מסוג זה יש להגדיר באופן ידני תוך שימוש בעץ התפריט Network->WAN.

בתום כל שלבי האשף יבצע הנתב reboot שלוקח כ-90 שניות שבסיומן הוא מתחיל בתהליך ההתחברות אל ה-ISP. אם הכל עובד כשורה, החיבור לרשת האינטרנט יבוצע תוך כ-15 עד 30 שניות ובסופו תדלק נורית ה-WAN.

חברת TP-LINK פיתחה עבור מספר נתבים מתוצרתה סימולאטור (simulator) המחקה את כל תפריטי הנתב אחד לאחד.  למרות שה-TL-WR1043ND אינו אחד מנתבים אלה, ניתן להיעזר בסימולאטור של נתב אחר (TL-WR841ND), הדומה מאוד במבנה תפריטיו לנתב הנסקר.  הסימולטור התואם נימצא בכתובת http://www.tp-link.com/simulator/841_v5/index.htm ואני ממליץ להשתמש בו על מנת להכיר את תפריטי הנתב לעומקם.

לחילופין, מי שמעוניין להגדיר את הנתב בתהליך מובנה, שאינו דורש שימוש בתפריטי הנתב, יכול להיעזר באשף ההגדרה הנמצא על התקליטור (CD) המצורף לנתב.  על מנת להפעיל את האשף יש להכניס את ה-CD לכונן ולהמתין מספר שניות שבסיומן יופיע המסך המופיע משמאל. 

בשלב זה יש ללחוץ על הכפתור Install Router ולעקוב אחרי השלבים.

 

תכונות עיקריות

בפרק הזה אסקור את התכונות העיקריות של הנתב.

גישה לתפריטי הנתב:  כמו בכל נתב, גם כאן הגישה לתפריט מחייבת הקלדת שם משתמש וסיסמא.  ברירת המחדל שם המשתמש היא admin וברירת המחדל של הסיסמא אף היא admin.  ניתן, וכמובן גם מאוד רצוי, לשנות את סיסמת הכניסה לנתב.  בנוסף, מאפשר הנתב גם לשנות את שם המשתמש מ-admin לכל שם רצוי.  הנתב אינו מנתק את המשתמש מתפריטי הנתב גם לאחר פרקי זמן ארוכים.  לא ניתן להגדיר בנתב משתמשים נוספים.

ניהול הנתב:  על מנת שלא מכל מחשב יהיה ניתן לגשת לתפריטי הנתב, ניתן לקבוע רשימה סגורה של כתובות MAC שרק מהן ניתן יהיה לגשת לתפריטי הניהול.  בנוסף, ניתן לגשת לתפריטי הניהול של הנתב מרחוק (REMOTE ACCESS).  הגישה מרחוק אפשרית רק באמצעות דפדפן (כלומר ב-HTTP אך לא ב-TELNET) אך קיימת גמישות בבחירת הפורט דרכו תתבצע הגישה והוא אינו חייב להיות פורט 80.  להגברת האבטחה, ניתן לקבוע כתובת IP חיצונית ספציפית שרק ממנה תתאפשר גישה לתפריטי הנתב.

חייגני WAN:  הנתב תומך בכל חייגני ה-WAN הנפוצים, ובכלל זה גם תומך בחייגן L2TP של רשת הכבלים בישראל.  המיוחד בנתב זה הוא שבחייגן ה-PPPOE ניתן לקבוע זמני חיבור וניתוק אוטומטיים.  בהקשר זה כדאי לשים לב שברירת המחדל של חייגן ה-WAN היא "Connect on Demand" וניתוק לאחר 15 דקות של חוסר פעילות.  אני מאוד ממליץ לשנות ברירת מחדל זו ל-"Connect Automatically".  תחת הקושחה המקורית של TP-LINK C, בגרסא 3.11.5, מהירות ה-LAN<-WAN ב-STATIC IP שנמדדה היא 56.9Mbps.

רשת ה-LAN הקווית:  נתב זה תומך ב-4 כניסות קוויות במהירות של 10M,‏ 100M ו-1G.    במהירות 1G נתמך MTU הגדול מ-1,500 בתים (Jumbo Frames). לא ניתן לשלוט על מהירות הפורט והיא תקבע באופן אוטומטי לפי יכולתו של כרטיס הרשת המתחבר.   מהירות ה-LAN שנמדדה היא סביב 880Mbps/s (ראו את פרק "ביצועים קווים ב-1Gbps" להלן). 

רשת ה-WIFI:  ה-TL-WR1043ND כולל 3 אנטנות במבנה 3X3 ותומך באופן מלא בתקן 802.11N.  ניתן להפעיל את המנגנון האלחוטי במספר אופנים -- B בלבד, G בלבד, N בלבד, B ו-G בלבד ושילוב של B,‏ G ו-N.  כל 13 הערוצים של תדר ה-2.4Mhz נתמכים בנתב וניתן לקבוע את ערוץ הפעילות ידנית או אוטומטית.  קביעה אוטומטית תבטיח שהנתב ידלג (roam) לערוץ בו רמת הרעש היא הנמוכה ביותר.  לא ניתן לכבות את הרכיב האלחוטי באמצעות כפתור בחומרה, אך ניתן כמובן לכבות אותו מתוך תפריטי הנתב.  לא ניתן לקבוע לוחות זמנים שרק בהם יהיה המרכיב האלחוטי של הנתב פעיל.

מנגנון ה-DHCP:  כדאי לשים לב שמנגנון ה-DHCP של הנתב מקצה את כתובת ה-IP עם חלון זמן של 120 דקות (שעתיים).  המשמעות היא בכל התנתקות של המחשב מהנתב שתעלה על שעתיים, יתכן והמחשב יקבל כתובת IP שונה.  לטעמי זהו חלון קצר מדי וכדאי לשנות ברירת מחדל זו לחלון של 1,440 דקות (יממה). 

קביעת כתובת IP לפי MAC:  נתב זה תומך באפשרות לקבוע כתובת IP קבועה לכרטיס הרשת, על פי כתובת ה-MAC שלו.  ברשימת ה-DHCP של הנתב יופיע מחשב כזה כבעל כתובת IP נצחית (permanent).  בקביעת כתובת ה-IP לא ניתן להיעזר בשם ה-NetBIOS של המחשב.

אבטחה אלחוטית:  מבחינת מנגנוני האבטחה, הנתב תומך ב-WEP, ב-WPA וב-WPA2.  מי שאינו מעוניין להסתבך בהגדרות אבטחה מורכבות, יוכל להיעזר במנגנון ה-WPS (ראשי תיבות של WiFi Protected Setup) המובנה בנתב.  חברת TP-LINK בחרה לקרוא למנגנון זה QSS (ראשי תיבות של Quick Security Setup) והוא מאפשר לנתב ולכרטיס הרשת האלחוטית להגדיר את מנגנון האבטחה האלחוטית ללא התערבות המשתמש.  הסבר מפורט על מנגנון זה ניתן למצוא כאן.  לא ניתן לקבוע בנתב את עוצמת השידור האלחוטי, פרמטר שיכול למנוע את זליגת האות האלחוטי לטווחים גדולים מדי.

שימוש בנתב כ-AP:  ה-TL-WR1043ND אינו תומך ב-WDS ואינו יכול לשמש כנקודת גישה (AP) אלחוטית.  הנתב יכול לשמש כנקודת גישה אלחוטית רק בחיבור קווי לנתב אחר.
הערה:
בקושחה 3.11.5 נתמך מנגנון ה-WDS והנתב יכול לשמש כ-AP.

הפנית PORT-ים:  הפנית פורטים יכולה להתבצע באמצעות מנגנוני Port Forward או Port Triggeringבמנגנון הראשון מופנה הפורט לכל המחשבים המחוברים ובמנגנון השני מופנה הפורט לכתובת IP ספציפית.  בכל אחת מהשיטות ניתן לקבוע 16 חוקים שונים.  בכל מנגנון קיימת רשימה מוכנה מראש של אפליקציות, כך שבחירה באחת מהן תקבע את הפורטים הדרושים לה באופן אוטומטי.    במידת הצורך ניתן להשעות (disable) את כל החוקים בלחיצת כפתור אחת.  לא ניתן לקבוע לוחות זמנים להפעלת וכיבוי חוקי ההפניה. 

חומת אש (FIREWALL):  מנגנון ה-FIREWALL של ה-TL-WR1043ND מאפשר להתמודד עם התקפות DOS ו-FLOOD.  בנוסף, הוא תומך ב-VPN Passthrough, ב-UPNP וב-DMZ.

הגבלת גישה והתחברות (ACCESS CONTROL):  מנגנון ה-Access Control של הנתב הזה הוא אחד החזקים שנתקלתי בו.  מנגנון דומה קיים רק ב-DIR-655 של חברת D-LINK.  ב-TL-WR1043ND מאפשר המנגנון לקבוע חוקים שימנעו גישה ממחשב ספציפי (או מקבוצה של מחשבים) לשם מתחם (URL), לכתובת IP או לפורט.  לכל אחד מהחוקים ניתן לקבוע לוח זמנים, מבוסס טווח יום ושעה שרק בו הוא יהיה פעיל.

DNS דינמי:  הנתב תומך במנגנון DNS דינמי המאפשר גישה לנתב דרך שם URL-י ולא דרך כתובת IP.  ניתן להשתמש בשירותי ה-DNS דינמי של DynDNS ושל NO-IPבנוסף תומך השרת בשירות DNS דינמי סיני שנקרא Comexe.

תעדוף תעבורה (QOS):  מנגנון ה-QOS של הנתב תומך בתעדוף מידע הן בערוץ העולה אל האינטרנט (UPLINK) והן בערוץ היורד (DOWNLINK).  המשמעות היא שניתן לקבוע לכל כתובת IP ולכל פורט את רוחב הפס (bandwidth) אותו יוכל לנצל.  הגדרת רוחב הפס הזמין נעשית בטווח מינימום ומקסימום של Kbps בהן ניתן להשתמש.  בתמונה משמאל ניתן לראות שעבור כתובת 10.0.0.1 נקבע חוק המקצה לה 256Kbps בערוץ העולה ו-2560Kbps בערוץ היורד. המחשב הזה מחובר לרשת האינטרנט במהירות של 5Mbps, כלומר באמצעות החוק הוקצו לו רק כ-50% מרוחב הפס.

על מנת לבחון את השפעת החוק, הורצה בדיקת מהירות מול אתר בדיקת המהירות של בזק הן כאשר החוק פעיל והן כאשר הוא מנוטרל.  בתמונת המסך משמאל ניתן לראות את תוצאות הבדיקה המוכיחות שבשעה שהחוק פעיל, מהירות האינטרנט של המחשב פחתה בחצי.

בקרת הורים (Parental Control):  מנגנון קרת ההורים" מאפשר לקבוע רשימות של שמות מתחם (URL) שרק אליהם ניתן לגלוש.  לכל רשימה ניתן לקבוע לוח זמנים, מבוסס טווח יום ושעה, שבה היא פעילה.  מנגנון "בקרת הורים" הוא היחידי בנתב שיודע לתרגם כתובת IP לכתובת MAC.  המנגנון גם מאפשר לקבוע כתובת IP אחת שעבורה מנגנון "בקרת ההורים" לא יהיה פעיל.

WMM:  למרות התמיכה ב-QOS, הנתב אינו תומך במנגנון WMM המאפשר להבטיח רוחב פס אלחוטי (QOS) ליישומי מולטימדיה.  ה-WMM (ראשי תיבות של Wireless Multimedia Extensions) הוא תקן סטנדרטי שניתן לקרוא עליו כאן.

Guest Zone:  הנתב אינו תומך באופציה המאפשרת להגדיר בנתב סביבה אלחוטית נוספת המיועדת לאורחים המשתמשים בנתב.

פורט ה-USB:  יציאת ה-USB בנתב מאפשרת לחבר דיסק קשיח (או Disk on Key) ולשתף את תוכנו בין המחשבים ברשת.  את הגישה אל הדיסק ניתן לקבוע בשתי רמות -- "קריאה/כתיבה" או "כתיבה בלבד" והיא נעשית דרך כתובת ה-IP של הנתב בפורמט router_ip\share_name\\.  את ה-share_name של הדיסק קובעים בהגדרות הנתב.
הערה: בקושחה 3.11.5 מהבהבת נורית ה-USB בפאנל הקדמי של הנתב בעת כתיבה וקריאה מהפורט.

הנתב תומך בדיסקים המפורמטים ב-FAT32 או ב-NTFS.  ניתן לגשת אל הדיסק ב-SMB ואחרי עדכון לקושחה 3.13.4 Build 110429, גם ב-FTP.  מהירות הקריאה שנמדדה היא כ-5.1MB/s ומהירות הכתיבה שנמדדה היא כ-4.2MB/s.  העדכון לקושחה זו גם מוסיף תמיכה ברשת מדיה (DLNA).

תמיכה ב-DD_WRT:  הנתב תומך ב-DD_WRT על ידי שימוש בקובץ ה-BIN הזה.  מידע מפורט יש פה.  טעינת קושחה זו מבטלת את האחריות על הנתב!  על מנת לחזור מקושחת DD_WRT לקושחה המקורית יש לפעול על פי האמור בהוראות כאן.

עדכון קושחה:  לא ניתן לבדוק את זמינותו של עדכון קושחה (firmware) לנתב מתוך תפריטי הנתב עצמו.  יש לבדוק באופן פרטני באתר של חברת TP-LINK (כאן), להוריד את הקובץ לדיסק המקומי במחשב ולטעון אותו לנתב משם.

מנגנון עזרה (HELP):  מגנון העזרה המובנה בנתב, המופיע בחלק השמאלי של כל מסך, הוא מפורט ביותר והשימוש בו מייתר את הצורך במדריך למשתמש.

סימולאטור (SIMULATOR):  לנתב זה אין סימולאטור המאפשר להתנסות ולהכיר את תפריטי הנתב בסביבת האינטרנט, אך ניתן להיעזר בסימולאטור של נתב דומה (TL-WR814ND) כאן.

זמני טעינה ו-REBOOT:  בנתב הזה חלק גדול מההגדרות (לדוגמא הפנית פורטים או הוספת URL לבקרת הורים) נכנס לפעולה באופן מיידי.  במקרה והפעולה דורשת REBOOT, היא נמשכת כ60-90 שניות.

זיהוי מחשבים על פי שם ה-NetBIOS:  פרט למנגנון בקרת ההורים, תפריטי הנתב אינם מאפשרים לזהות את המחשבים על פי שם ה-BIOS שלהם.  כך לדוגמא, על מנת להפנות פורטים יש להשתמש רק בכתובת ה-IP של המחשב.

סטטיסטיקות, סטטוס ו-LOG:  תפריט הסטטוס של הנתב מאפשר לצפות במידע על תצורת הנתב, חיבורי ה-WAN וה-LAN, בנתוני סטטיסטיקה מפורטים וברשימת כל ה-SESSIONS שמנהל הנתב מול רשת האינטרנט. 

בתפריט הסטטוס של הנתב קיים גם LOG מפורט של כל הפעילויות המתרחשות בנתב.

 

ביצועיים קווים במהירות 1Gbps

בדיקת הביצועים הקווית נעשתה באמצעות תוכנת IPERF על פי המתודולוגיה המתוארת כאן

בבדיקה, שנערכה מול כתובת IP שמספרה 10.0.0.10, שארכה 30 שניות (פרמטר ה-t) ושהועברו בה 4 זרמים בו זמנית (פרמטר ה-P), נרשמה תעבורה של כ-220Mbps בכל זרם ובסה"כ נרשמו ביצועים של 883Mbps — ניצול של 88% מרוחב הפס התיאורטי.

 

ביצועים אלחוטיים

הערה: הביצועים האלחוטיים של הנתב נבדקו תוך התבססות על קושחה 3.11.5 מתאריך 27/4/2010.

על מנת למדוד את ביצועי הנתב, הרצתי על מחשב אחד את תוכנת iperf בתצורת "שרת" ובמחשב אחר בתצורת "לקוח".  המחשב שמשמש כ-"לקוח" משדר מידע את השרת ומודד את קצב ההעברה מולו.  בסיום ההעברה מחשב ה-"לקוח" מציג את התוצאות. 

מידע מפורט על התוכנה, מהיכן להוריד אותה וכיצד להתקין ולהריץ אותה, ניתן למצוא במדריך המפורט של התוכנה כאן.  במדריך ניתן למצוא תיאור מפורט של המתודולוגיה בה אני משתמש לבדיקת ביצועי הנתבים אותם אני בוחן.

בדיקת הביצועים של ה-TL-WR1043ND בוצעה באמצעות כרטיס רשת בחיבור USB דגם EW-7718 של חברת Edimax שחובר למחשב נייד מדגם Lenovo S10e.  מתאם זה מבוסס של רכיב RT2870F של חברת Ralink.

יש לציין שכל הבדיקות בוצעו בגרסאות הקושחה וה-DRIVER-ים המעודכנים ביותר, תוך שימוש במאפייני ברירת המחדל של הנתבים והכרטיסים.  לא בוצע שום שינוי להגדרות ברירת המחדל של הנתבים והכרטיסים, פרט להגדרת הצפנה אלחוטית בתקן WPA2.

בטבלה המופיעה להלן ניתן לראות את תוצאות בדיקות הביצועים של הנתב עם כרטיס הרשת.  לצורכי השוואה הוספתי לטבלה תוצאות בדיקה של ה-EW-7718 מול הנתב BR-6574N של חברת Edimax (בתצורת אנטנות 3X3) ושל המודם/נתב DSL-2760U של חברת D-LINK (בתצורה אנטנות 2X2).  כל התוצאות הן ב-Mbps.

  מיקום A מיקום B מיקום C מיקום D מיקום E
TL-WR1043ND מול EW-7718 82.1 76.7 33.8 33.7 4.0
DSL-2760U מול EW-7718 87.3 53.0 31.1 35.6 0.0
BR-6574N מול EW-7718 88.6 53.4 43.6 33.1 2.8

הנתון המפתיע ביותר הוא זה שהושג בנקודה B ובו השילוב של נתב ה-TP-LINK עם כרטיס ה-EDIMAX הפיק את התוצאות הטובות ביותר שנמדדו על ידי עד כה.  בשאר הנקודות לא נרשמו הבדלים דרמטיים, אך ראוי לציין שבנקודה C עדיין מוביל את הטבלה השילוב של EDIMAX. 

הגרף הבא מרכז את השוואת נתוני הביצועים.

 

בדיקת עומסים

על מנת לבדוק את עמידותו של הנתב בעומסים, נעזרתי בתוכנת uTorrent בגירסא 2.01 (Build 19248) והורדתי באמצעותה 9 קבצים במקביל, כאשר מספר ה-connections בתוכנה הוגדר ל-500

הקבצים שהורדו הן 9 גרסאות שונות של מערכת ההפעלה ubuntu המבוססת על Linux.  בקובץ ה-RAR הזה ניתן למצוא את ה-LINK-ים ל-9 קבצים אלה.

בצילום המסך משמאל ניתן להבחין באלמנטים הבאים:

  • חלון גירסת ה-uTorrent בה השתמשתי - uTorrent 2.01 Build 19248.

  • חלון המראה את מספר ה-Connections המוגדרים בתוכנה - 500.

  • חלון המראה את מספר ה-connections הפתוחים בפועל בעת צילום המסך - 502.

  • בשורת הסטטוס רשומה מהירות ההורדה בפועל בעת צילום המסך - 189KB/s.

  • צילום המסך בוצע כשעתיים לאחר תחילת ההורדה בפועל.

  • מי שמכיר את uTorrent, יכול לראות את הפרטים לגבי כל קובץ שהורד.

לאורך כל ההורדה נשאר הנתב יציב.  גם לאחר עצירת כל ההורדות המשיך הנתב להיות יציב ולא גילה שום סימנים של עומס או איטיות.

בבדיקה באמצעות תוכנת Max_Session_Tool נמדדו 5118 חיבורים (Connections).

 

מסקנות והתרשמות

ה-TL-WR1043ND של חברת TP-LINK מביא לידי ביטוי את ההתקדמות הדרמטית שביצעה החברה בשנים האחרונות.  התקדמות זו באה לידי ביטוי בכל המישורים -- החל באריזה החיצונית, עבור דרך המארז עצמו, מבנה התפריטים, רכיבי החומרה והיציבות הטכנית.  מדובר בחברה ובנתב המתייצבים, ללא בושה, בשורה הראשונה של שוק הנתבים בארץ.

מבחינת החומרה, הנתב מבוסס על רכיבי אלחוט של חברת Atheros, רכיבי זיכרון של Hynix ו-Numonix ומתג 1Gbps של Realtech - כולן חברות ידועות שאיכות רכיביהן מוכחת.  שלוש האנטנות של הנתב איכותיות וחיבורן לנתב מסיבי ויציב. 

הקושחה של הנתב מזכירה מאוד את זו הנמצאת בנתבים של חברת Netgear ומי שהתנסה בנתבים של חברה זו, ירגיש בבית.  הממשק של הקושחה מהיר וזורם ואינו דורש זמני reboot ו-apply ארוכיםחלונית העזרה המופיעה מימין לכל תפריט, מסייעת מאוד ומייתרת את הצורך במדריך משתמש.  יחד עם זאת הארגון של הממשק מעט מבולגן ולעיתים לוקח זמן למצוא את המיקום בתפריט של תכונה שאינה סטנדרטית.

הקושחה המקורית של TP-LINK בגירסא שנבדקה (3.9.17) חסרה מספר תכונות כמו תמיכה ב-WDS, שימוש בשם ה-NetBIOS של המחשב במקום בכתובת ה-IP שלו ושילוב רשימה ארוכה ומפורטת יותר של תוכנות במנגנוני הפנית הפורטים.  יתכן ונושאים אלה יבואו לידי ביטוי בקושחה החדשה.

כמו כן, חלק מברירות המחדל של הקושחה תמוהות ורצוי מאוד לשנות במהלך הגדרת הנתב -- את ה-Lease Time של מנגנון ה-DHCP יש להגדיל מ-120 דקות ל-1,440 דקות ואת הגדרת ה-Connect on Demand במנגנון הגדרת חיבור ה-WAN יש לשנות ל-Connect Automatically.

לאורך כל הבדיקה, שנעשתה תוך שימוש שוטף ויום-יומי בנתב, הוא הפגין יציבות, הן עם הקושחה המקורית של TP-LINK והן עם קושחת DD_WRT.  לא נרשמה בנתב בעיית התחממות והוא נשאר נעים למגע לאורך כל השבועות בו הוא שימש אותי.

בדיקת הביצועים האלחוטית של הנתב העלתה תוצאות הדומות במהותן לאלה של נתבי ה-N האחרים שנבחנו על ידי.  יחד עם זאת, ראויה לציון העובדה שבנקודת B הציג הנתב, ביחד עם כרטיס ה-USB של EDIMAX, את הביצועים הטובים ביותר שנמדדו בנקודה זו.  גם בנקודה E הבעיתית, ניצפו ביצועים שיספיקו לגלישה ודוא"ל.  בבדיקת ביצועי התעבורה החוטית לא ניצפו בעיות ונתב הגיע למהירויות של כ-880Mbps בשימוש ב-IPERF. 

ראויה לציון התמיכה של הנתב ב-DD_WRT - תחת קושחה זו מתפקד הנתב באופן מושלם.

ה-TL-WR1043ND מצטרף ל-DIR-655 של חברת D-LINK ול-BR-6574N של חברת EDIMAX - קבוצה קטנה של נתבים הנמכרים בשוק הישראלי, אשר תומכים בתקן N וב-4 יציאות קוויות של 1Gbps.  מבין שלושתם, ונכון למועד כתיבת סקירה זו, ה-TL-WR1043ND הוא הזול ביותר - 389 ש"ח, לעומת 485 ש"ח ל-BR-6574N ו-635 ש"ח ל-DIR-655 (כל המחירים הם הנמוכים ביותר שנמצאו באתר ZAP ב-12/5/2010).  על הנתב ניתנות 3 שנות אחריות. 

למרות מחירו הנמוך, הנתב מתמודד בכבוד מול התחרות ומי שנדרש לנתב בתקן N עם כניסות של 1Gbps ימצא בנתב זה מענה מצוין. 

על מנת להקל על הבחירה בין השלושה, רשמתי להלן את התכונות והשיקולים העיקריים שיש לקחת בחשבון בעת בחירה באחד מהשלושה (הרשימה מבוססת על תכונות הקושחות המקוריות של היצרנים עצמם).  

  • תמיכה ב-WDS (שרשור נתבים אלחוטי) -- רק ה-EDIMAX וה-TP-LINK בקושחה 3.11.5 תומכים בכך.

  • תמיכה במספר סביבות אלחוטיות (ריבוי SSID) -- רק ה-D-LINK תומך בכך.

  • תמיכה ב-QOS בערוץ היורד -- רק ה-EDIMAX וה-TP-LINK תומכים בכך.

  • תמיכה מלאה בדיסק חיצוני בממשק USB -- רק ה-TP-LINK תומך בכך.  התמיכה בכניסת ה-USB ב-DIR-655 מוגבלת בכל רגע נתון רק למחשב אחד באמצעות מנגנון Share Port.

  • תמיכה בקושחות צד שלישי -- באופן רשמי, רק ה-TP-LINK תומך בכך.

 

פרטים נוספים

אתר היצרן -- http://www.tp-link.com

אתר היבואן הישראלי -- http://www.benda.co.il/cs/benda/index.aspx

אתר המוצר -- TL-WR1043ND

דף מידע -- Datasheet

מדריך למשתמש -- TL-WR1043N_1043ND User Guide

מדריך התקנה בעברית -- מדריך התקנה לנתב

סימולאטור -- http://www.tp-link.com/simulator/841_v5/index.htm

 

חזרה מקושחת DD_WRT לקושחה המקורית

על מנת לחזור מקושחת DD_WRT לקושחה המקורית של TP-LINK יש לפעול על פי המתוארים להלן.  למרות שהתהליך המתואר להלן בוצע על ידי בהצלחה, יש לזכור שטמונים בו סיכונים.  האחריות על ביצוע הפעולות הבאות מוטלת על המשתמש עצמו.

1.  להוריד את הקושחה העדכנית של TP-LINK לדיסק הקשיח.

2.  להעתיק את הקושחה המקורית מהדיסק הקשיח ל-DISK ON KEY ולחבר אותו לפורט ה-USB.

3.  בקושחת ה-DD_WRT יש להפעיל את מנגנון ה-USB.

4.  באמצעות תוכנת PUTTY יש להיכנס לממשק ה-TELNET של הנתב.

5.  את ה-LOGIN מבצעים באמצעות משתמש root וסיסמת ה-admin של הנתב.

6.  יש להריץ את הפקודה:  mtd -e linux -r write /mnt/<firmwarefilename.bin> linux, כאשר  <firmwarefilename.bin> הוא שם קובץ הקושחה המקורית שהורדה מהאתר של TP-LINK והועתקה ל-DISK ON KEY.

7.  בשלב זה ירשם על המסך:

root@ router_name:/tmp# mtd -e linux -r write /mnt/0x20200.bin linux

Unlocking linux ...

Erasing linux ...

8.  לאחר כ-2-3 דקות, שתושלם פעולת המחיקה יוצג על המסך:

Writing from /mnt/0x20200.bin to linux ... [w]

כאשר ה-[W] יתחלף מדי שנייה ל-[e] וחוזר חלילה.  גם תהליך זה ימשך כ-2-3 דקות וסיומו יבצע הנתב reboot לקושחה המקורית.