[Reviews/EA4500/includes/inc_head.htm]

NetCHEIF Articles

  דף הבית | פורום | בלוג | צור קשר | חיפוש | אודות

 

סקירת הנתב EA4500 של חטיבת Linksys בחברת Cisco

תאריך הסקירה: מרץ 2013

ה-EA4500 הוא הנתב המתקדם ביותר של חטיבת Linksys בחברת Cisco(*), הפועל בתקן N.  מדובר בנתב דואלי, הפועל בו זמנית הן בתדר 2.4Ghz והן בתדר 5Ghz, ותומך במהירות של 450Mbps בכל אחד מהם. 

הכינוי המקצועי של נתב מסוג זה הוא N900 - כלומר נתב הפועל בו זמנית בשני התדרים הנתמכים בתקן N ומספק מהירות כוללת של 900Mbps.

ה-EA4500 כולל 4 כניסות רשת קוויות (LAN) הפועלות במהירות 1G ופורט USB 2.0 התומך בהתקני זכרון חיצוניים. 

גם פורט ה-WAN של הנתב תומך במהירות של 1G מה שהופך אותו למתאים למהירות 100M שהולכת ותופסת תאוצה בישראל.

בנתב מיושם ממשק ניהול חדשני, מבוסס ענן, המכונה Cisco Cloud Connect.  בנוסף, תוך התבססות על אפליקציות צד שלישי (Apps), ניתן להרחיב את יכולתו של הנתב, ולנהל אותו באופן ישיר מטלפונים חכמים.

לפני מספר שבועות פירסמתי סקירה מפורטת של ממשק זה ושל האפליקציות הנוספות ההתומכות בו.  סקירה זו ניתן למצוא כאן.

(*) הערה: במהלך כתיבת הסקירה הוכרזה השלמת העיסקה בין חברת Cisco ל-Belkin, בה רכשה האחרונה את השליטה המלאה בחטיבת Linksys.

 

מבנה חיצוני

ה-EA4500 מגיע בקופסא שהצבעים השולטים בה הם כחול ואפור, אשר מאפיינים את מוצרי Linksys.  בחזית יש תמונה גדולה של הנתב ומעליו מודגש שהוא App Enabled. 

בחלק התחתון של החזית ובצד האחורי של הקופסא מפורטות התכונות העקריות של הנתב.  בבסיס הקופסא יש מדבקה גדולה עליה מודפס המספר הסידורי וה-MAC הקווי של הנתב.

הנתב ושאר המרכיבים ארוזים בקופסא בצורה מעולה.  הם מונחים בה באופן שלכל רכיב יש תא משלו אשר מגן עליו באופן מושלם. 

הנתב עצמו מגיע כשהוא עטוף בנילון נצמד וכל אחד משאר הרכיבים מאוכסן בשקית ניילון.  בצילום משמאל ניתן למצוא את כל הפריטים המגיעים בקופסא.

  • הנתב עצמו.  הצבע השולט בנתב הוא אפור - כהה בחלק העליון ובהיר בחלק התחתון.  בחלק העליון יש פס מפלסטיק כסוף עליו מוטבע לוגו החברה - Cisco - ודגם הנתב.  הנורית המעידה על כך שהנתב דלוק ופועל, מאירה דרך הלוגו הזה בצבע לבן.

    לנתב אין אנטנות חיצוניות ובנוסף אין בחזיתו נוריות המעידות על חיבורי ה-LAN, ה-WAN, הממשק האלחוטי וכיוב'.  כך יוצא שהנורית הלבנה היא היחידה הנראית לעין, מה שנותן לנתב חזות מרשימה וייחודית.

    כל חורי האיוורור של הנתב נמצאים בחלק התחתון של הנתב, הבנוי כרשת של שתי וערב.  הרגליות של הנתב משתלבות באופן מושלם במבנה זה ומצליחות להסתיר בהצלחה את 4 הברגים המחברים את החלק העליון לתחתון.

    בחלק התחתון של הנתב ניתן גם למצוא מדבקה הכוללת את המספר הסידורי של הנתב, כתובת ה-MAC של רכיב ה-WAN ופרטים נוספים כמו ה-FCC ID שלו ומפרט ספק הכח הנדרש.

  • ספק כח מיוצב.  הספק נותן מתח של 12V בזרם של 2A ובאופן מוזר אין עליו שום אזכור ל-Cisco או Linksys.  באמצעות מד צריכת חשמל ותחת עומס ממוצע נמדדה צריכת הספק של כ-10W משקע ה-220V.  המשמעות היא שהפעלת הנתב עולה כ-4.5 שקלים בחודש.

  • תקליטור הכולל את תוכנת הההתקנה של הנתב וכן מדריך משתמש מפורט במגוון שפות, אך ללא עברית.

  • מדריך התקנה מקוצר בלמעלה מ-20 שפות אירופאיות, כאשר לכל שפה מוקדשים שני עמודים.  בסוף המדריך יש גם הסבר קצר בערבית אך לא בעברית.

  • כבל רשת כחול באורך של כמטר וחצי.  מעניין לציין שקצות הכבל אינם יצוקים אלא לחוצים באמצעות crimper.

 

מבנה פנימי

על מנת לפרק את ה-EA4500 יש לפתוח 4 ברגי פיליפס המסתתרים מתחת לרגליות הנתב.  

הרגליות אינן מודבקות וכל מה שנדרש על מנת לשלוף אותן ממקומן הוא מעט כוח.  לאחר פירוק הרגליות והסרת הברגים, ניתן להפריד את שני חלקי הנתב באמצעות  Pry Tool.

כפי שניתן להבחין בתמונה משמאל, ה-EA4500 מבוסס על לוח ראשי אחד עליו מולחמים כל הרכיבים.  מסביב ללוח ניתן לראות את  6 האנטנות - 3 לכל אחד מהתדרים הנתמכים.

 על הלוח ניתן להבחין במרכיבים העיקריים הבאים:

  • בצד האחורי של הנתב (החלק העליון של התמונה), ניתן להבחין במפסקים ובכניסות של הנתב, מימין לשמאל:

    = 4 כניסות LAN התומכות במהירות של 1Gbps.

    = כניסת WAN התומכת אף היא במהירות של 1Gbps.

    = לחצן להפעלת מנגנון ה-WPS לחיבור אוטומטי של התקנים אלחוטיים.

    = כניסת USB להתקן אכסון חיצוני - דיסק קשיח או Disk on Key.

    = כפתור RESET.

    = כניסת מתח.

    = מפסק כיבוי והדלקה (ON/OFF).

  • בחזית הנתב, מעל אנטנה מס. 4, ניתן להבחין בלד גדול.  זוהי הנורית המאירה בלבן דרך הלוגו של Cisco ומציינת שהנתב דולק ופועל.  פרט ללד זה אין בחזית הנתב שום נורית נוספת, מפסקים או כניסות.  

  • הרכיבים העיקריים עליהם מתבסס הנתב נמצאים מתחת ל-3 כיסויי מתכת (EMI Shield), שהוסרו לצורך הצילום.  בתמונת הלוח ניתן לראות את השוליים עליהם מתלבשים שלושת הכיסויים הללו.

  • מתחת לכיסוי העליון ניתן להבחין בשלושה רכיבים (משמאל לימין):  1. מעבד מוכלל F6W01 של חברת Marvell.  המעבד פועל במהירות של 1.2Ghz שגבוהה בהרבה מהמקובל בנתבים.  2. זכרון RAM בנפח 128MB של חברת Hynix המבוסס על הרכיב H5PS1G63.‏  3. רכיב המיתוג של הנתב המתבסס על ה-88E6171R של חברת Marvell.  משמאל לכיסוי העליון ניתן לראות את זכרון ה-FLASH של הנתב בנפח 128MB, המתבסס על הרכיב H27U1G8F2B, אף הוא של חברת Hynix.

  • מתחת לכיסויים הנמצאים בחלק התחתון של התמונה ניתן למצוא את הרכיבים האלחוטיים של הנתב.  בצד שמאל ניתן למצוא את רכיבי התמיכה בתדר 2.4Ghz ובצד שמאל את רכיבי התמיכה בתדר 5Ghz.  מעבד ה-RF של שני התדרים זהה - ה-88W8063 של חברת Marvell, אך המגברים שונים - 2598L לתדר 2.4Ghz ו-2567L לתדר 5Ghz.  בנוסף ניתן לראות את כבלי ה-RF המובילים אל האנטנות ואת המבנה המיוחד של האנטנות עצמן.

  • שלושת הרכיבים השחורים בחלק העליון של התמונה הם המקמ"שים (מקלטים/משדרים) של פורט ה-WAN וארבעת פורטי ה-LAN.

 

התקנה והגדרות ראשוניות

על מנת להתקין את ה-EA4500 יש לחבר את יציאת כרטיס הרשת במחשב, באמצעות כבל רשת סטנדרטי, לאחד מפורטי ה-LAN של הנתב.  לאחר מכן יש לחבר את יציאת ה-WAN של הנתב, באמצעות כבל הרשת המסופק, אל מודם הפס הרחב ולחבר את הנתב לספק הכח. 

עתה זה יש ללחוץ על מפסק ה-ON/OFF ולהמתין כדקה וחצי עד שהנורית הלבנה המאירה דרך הלוגו של Cisco תפסיק להבהב.  בשלב זה יש להכניס את התקליטור אל הכונן ולבצע את כל השלבים המופיעים.

תאור מפורט של תהליך ההתקנה ניתן למצוא בפרק "הגדרה ראשונית" במדריך "סקירת Cisco Cloud Connect - ממשק הניהול של סדרת נתבי ה-EA של Linksys".  מדריך זה סוקר באופן מפורט את האופן ההתקנה ומבנה התפריטים של משפחת נתבי ה-EA של חברת Cisco ובכלל זה של הנתב EA4500.

מספר הערות:

1.  לאחר סיום הגדרת הנתב, ניתן לגשת אליו בשלושה אופנים שונים:

  • דרך כתובת ה-IP המקומית - http://192.168.1.1 (נדרשת רק סיסמת הכניסה לנתב)

  • דרך ה-URL המקומי - http://myrouter.local (כפי שניתן לראות בתמונת המסך משמאל, כאן תוצג אפשרות לבחור בין כניסה מקומית לכניסה באמצעות רשת האינטרנט).

  • באמצעות רשת האינטרנט - http://www.linksyssmartwifi.com (נדרשת כתובת הדוא"ל והסיסמא שבאמצעותם בוצע הרישום ל-Cisco Cloud Connect).

2.  חלק גדול מאפשרויות הניהול של הנתב וכן התקנת אפליקציות נוספות, הופכות זמינות למשתמש רק אם חיבור האינטרנט של הנתב פעיל.

3.  כניסה מקומית לתפריטי הנתב דורשת רק הקלדת הסיסמא.  בניגוד לנתבים אחרים, אין צורך בשם משתמש.

 

תכונות בולטות של ה-EA4500

בפרק הזה אסקור את התכונות העיקריות של הנתב.  כדאי גם לעיין בסקירה הכללית על ממשק הניהול של סדרת נתבי ה-EA של Linksys.  שם יש הסבר מפורט על כל אחד מהתפריטים והאפליקציות של הנתב.

גישה לתפריטי הנתב:  בניגוד לכל שאר הנתבים הבייתים, הגישה המקומית לתפריטי ה-EA4500 נעשית רק באמצעות סיסמא.  במקרה של גישה מרחוק, דרך הענן של Cisco, נדרשת כתובת הדוא"ל והסיסמא בה בוצע הרישום.  לצורך הגישה מרחוק אין צורך לדעת את כתובת הנתב ואין צורך לפתוח פורטים.

חייגני WAN:  הנתב תומך בכל חייגני ה-WAN הנפוצים, כולל בחייגן L2TP של רשת הכבלים.  ה-EA4500 תומך ב-IPv6 וניתן להגדיר בו חייגן הנתמך בפרוטוקול זה.

רשת ה-LAN הקווית:  הנתב תומך ב-4 כניסות קוויות במהירות של עד 1G.  גם כניסת ה-WAN של הנתב תומכת במהירות זו. בחזית הנתב אין נוריות המצביעות על הכניסות המחוברות.

מנגנון ה-DHCP:  מנגנון ה-DHCP של הנתב מקצה את כתובת ה-IP עם חלון זמן של 24 שעות.

קביעת כתובת IP לפי MAC:  ה-EA4500 מאפשר לקבוע כתובת IP קבועה על פי כתובת ה-MAC של כרטיס הרשת.  בקביעת כתובת ה-IP ניתן להיעזר בשם ה-NetBIOS של המחשב.

רשת ה-WIFI:  ה-EA4500 הוא נתב דואלי סימולטני הפועל במקביל הן בתדר 2.4Ghz והן בתדר 5Ghz.  בשני התדרים הוא פועל בתצורת אנטנות של 3X3 ומספק מהירות של 450Mbps בכל אחד מהם.   

בתדר ה-2.4Mhz נתמכים כל 13 הערוצים וניתן לקבוע את ערוץ הפעילות באופן ידני או אוטומטי (roam).  בנוסף, לא ניתן לבחור רוחב ערוץ של 40Mhz.

בנתב שהגיע לידי, בתדר 5Ghz נתמכים רק ערוצים 36, ‏40, ‏44 ו-48 - המשמעות היא שהנתב בגרסא זו (EZ) עומד בדרישות של משרד התקשורת.  גם כאן, כמו ב-2.4Ghz, ניתן לבחור ערוץ פעילות באופן ידני או אוטומטי.

אבטחה אלחוטית:  הנתב תומך ב-WEP, ב-WPA וב-WPA2 ומאפשר להשתמש במנגנון WPS

שימוש בנתב כ-AP:  לא ניתן להשתמש ב-EA4500 כנקודת גישה (AP) אלחוטית תוך שימוש במנגנון ה-WDS.  הנתב יכול לשמש כנקודת גישה אלחוטית רק בחיבור קווי לנתב אחר (ראו פרק אחרון במדריך זה).

הפנית PORT-ים:  הפנית (פתיחת) פורטים ב-EA4500 יכולה להתבצע בשלוש דרכים: Single Port Forwarding, ‏Fort Range Forwarding ו-Port Range Triggering בכל שלושת המנגנונים לא קיימת רשימה מוכנה מראש של אפליקציות ויש להקליד את כתובת ה-IP של המחשב באופן ידני.

חומת אש (FIREWALL):  מנגנון ה-FIREWALL של ה-EA4500 מאפשר שליטה על מספר קטן של פרמטרים כמו בקשות אנונימיות ו-Multicast אך הוא פעיל הן ב-IPv4 והן ב-IPv6.

הגבלת גישה והתחברות (ACCESS CONTROL):  באמצעות תפריט ה-Parental Control, ה-EA4500 מאפשר לשלוט על הגישה לאינטרנט של כל אחד מהמחשבים המחוברים אליו.  החסימה יכולה להיות מוחלטת או להתבסס על לוח זמנים.  בנוסף ניתן לקבוע רשימת אתרים החסומה כליל בפני כל האחד מהמחשבים המחוברים.

DNS דינמי:  הנתב תומך רק בשירות ה-DynDNS.org המאפשר גישה לנתב דרך שם URL-י ולא דרך כתובת IP.

תעדוף תעבורה (QOS):  מנגנון ה-QOS של הנתב מכונה Media Prioratization.  הסבר מפורט על מנגנון זה יש בפרק "קביעת עדיפויות (Media Prioritization)" במדריך הסוקר את ממשק הניהול של סדרת נתבי ה-EA של Linksys כאן.

Guest Zone:  ה-EA4500 תומך בסביבה אלחוטית נוספת המיועדת לאורחים המשתמשים בנתב.  סביבה זו, המוגדרת כ-SSID נוסף בתדר 2.4Ghz בלבד, פועלת בנפרד מהסביבה הראשית של הנתב ובסגמנט כתובות IP נפרד.
על מנת לא להעמיס על הנתב, ניתן לקבוע את מספר המתחברים המקסימאלי אל סביבה זו.

הסביבה האלחוטית הנוספת הזו פועלת כ-Captive Portal - כלומר את הסיסמא יש להקליד בדף אינטרנט שנפתח בעת הגישה הראשונית - ראו תמונה מסך מטלפון חכם כאן.

שרתי מדיה:  אל פורט ה-USB של ה-EA4500 ניתן לחבר דיסק חיצוני המשתף מוזיקה וסרטי וידאו ב-DLNA.

תמיכה ב-IPv6:  ה-EA4500 תומך באופן מלא בחיבורים וכתובות IP במנגנון IPv6.  לנתב יש גם FIREWALL יעודי התומך ב-IPv6.

פורט ה-USB‏:  ל-EA4500 יש יציאת USB 2.0 מובנית.  ביציאה זו ניתן להשתמש לצורך חיבור דיסק קשיח או Disk on Key.  ניתן להשתמש בדיסק המחובר במגוון אפשרויות - כשרת מדיה בפרוטוקול DLNA, כשרת FTP או כדיסק רשת סטנדרטי (Samba).  ניתן לגשת לפורט זה מרחוק רק ב-FTP.

סטטיסטיקות, סטטוס ו-LOG:  ה-LOG של הנתב מאפשר לבחון את התעבורה הנכנסת והיוצאת ואת הפורטים דרכם היא מתבצעת.  בנתב אין סטטיסטיקה של נפח תעבורה וגם אין מידע על משך הפעולה הרצופה שלו.

עדכון קושחה:  ניתן לבדוק את זמינותו של עדכון קושחה (firmware) ל-EA4500 מתוך תפריטי הנתב.  במידה ונמצא עדכון, הוא יתבצע מתוך תפריטי הנתב.  ניתן גם להוריד את הקושחה באופן עצמאי ולעדכן אותה מתוך קובץ הנמצא על הדיסק הקשיח.  למי שמעוניין בכך, ניתן להגדיר שבדיקת הזמינות של קושחה חדשה ועידונה יתבצעו באופן אוטומטי, ללא התערבות המשתמש.

מנגנון עזרה (HELP):  בחלק העליון של כל מסך יש כפתור "HELP" ולחיצה עליו מספקת הסבר בסיסי על תפקידו של המסך.

זמני טעינה ו-REBOOT:  רוב שינויי ההגדרות מתבצעות באופן מיידי ומעט מאוד דורשות REBOOT.  במקרים שהדבר נדרש, התהליך נמשך כ-60 עד 90 שניות.

תמיכה ב-DD_WRT:  נכון למועד הבדיקה, אין לנתב זה גרסת DD_WRT.

סימולאטור (SIMULATOR):  לנתב זה אין סימולאטור המאפשר להתנסות ולהכיר את תפריטי הנתב בסביבת האינטרנט.

 

ביצועים קווים

בטבלה להלן ניתן למצוא את פירוט תוצאות בדיקות הביצועים הקווים של הנתב.  כל בדיקות הביצועים נעשות באמצעות תוכנת iperf כמוסבר במדריך הזה. 

מספר נקודות ראויות לציון:

1.  כצפוי, המתג (switch) המובנה בנתב מאפשר להגיע למהירויות הקרובות ל-1Gbps. 

2.  כאשר בודקים את יעילות מנגנון ה-NAT ותרגום הפורטים של ה-EA4500 מגלים שרוחב הפס המקסימאלי האפשרי בערוץ ה-WAN<-->LAN מגיע לכמעט  400Mpbs.

3.  מספר החיבורים בו תומך הנתב בחיבור WAN<->LAN הוא מעט יותר מ-7,600.  זוהי תוצאה טובה מאוד.

4.  המהירות של פורט ה-USB היא טובה, במיוחד ב-FTP ובעיקר כאשר הוא משמש לקריאה.

 

ביצועיים אלחוטיים

גם הביצועים האלחוטיים של הנתב  EA4500 נמדדו באמצעות תוכנת iperf.  בבדיקה חובר לנתב, באופן קווי, מחשב בתצורת "שרת" ומחשב אחר, בו הותקנו המתאמים האלחוטיים, שימש כ-"לקוח".  מידע מפורט על התוכנה, מהיכן להוריד אותה וכיצד להתקין ולהריץ אותה, ניתן למצוא במדריך המפורט של התוכנה כאן.  במדריך ניתן למצוא תיאור מפורט של המתודולוגיה בה אני משתמש לבדיקת ביצועי הנתבים אותם אני בוחן.

כ-שרת" משמש מחשב שולחני בעל מעבד E8400 במהירות 3Ghz עם 8GB של זכרון RAM וכרטיס רשת קווי הפועל במהירות של 1Gbps.  המחשב מריץ Windows 7 בגרסת Ultimate. 

המחשב הנייד שמשמש כ-"לקוח" הוא Lenovo X61s בעל מעבד L7500 במהירות 1.6Ghz,‏ 4GB של זכרון RAM ו-SSD מסדרת ה-320 של חברת Intel בנפח 160GB.  במחשב זה מותקן כרטיס  Mini-PCI אלחוטי מסוג Ultimate-N 6300.  זהו כרטיס דואלי, הפועל בתקן N, המתבסס על מבנה אנטנות של 3X3 ותומך במהירות אלחוטית של עד 450Mbps.  הכרטיס מחובר ל-3 אנטנות פנימיות הממוקמות סביב המסך של המחשב הנייד.  מערכת ההפעלה המותקנת על המחשב הנייד היא Windows 7 Home Premium.

בנוסף ל-Ultimate-N 6300 בוצעה בדיקת הביצועים גם אמצעות כרטיס הרשת EW-7722UnD של חברת Edimax.  זהו כרטיס דואלי עם ממשק אנטנות 2X2 המתבסס על הרכיב RT3572L של חברת Ralink בממשק USB.

כל הבדיקות בוצעו בגרסאות הקושחה וה-DRIVER-ים המעודכנים ביותר, תוך שימוש במאפייני ברירת המחדל של הנתבים והכרטיסים.  לא בוצע שום שינוי להגדרות ברירת המחדל של הנתבים והכרטיסים, פרט להגדרת הצפנה אלחוטית בתקן WPA2.

בטבלה המופיעה להלן ניתן לראות את תוצאות בדיקות הביצועים של ה-EA4500, תוך השוואה לנתב דואלי אחר שסקרתי בעבר - ה-BR-6475nD של חברת Edimax.  כל התוצאות בטבלאות הן ב-Mbps.

מספר נקודות ראויות לציון:

1.  התוצאות שנמדדו בתדר 5Ghz במיקום A הן הרבה מעבר ל-100Mbps.  הן נובעות מהטווח הקצר בו נערכה הבדיקה והעדר רשתות פעילות אחרות בתדר זה.

2.  במיקומים C ו-D, המרוחקים מהנתב, מתגלים החסרונות של תדר 5Ghz - יכולת חדירה נמוכה של מכשולים וטווח פעילות יעיל קטן יותר.  במיקומים אלה המהירות האפקטיבית בתדר 2.4Ghz היתה גבוהה יותר.  לנקודה E האות של תדר 5Ghz כלל לא הגיע.

4.  במיקומים C ו-D, מגלה ה-EA4500 את היתרון של נתב בעל 3 אנטנות מול נתב בעל 2 אנטנות.  הן בתדר 2.4Ghz והן בתדר 5Ghz עולים הביצועים של ה-EA4500 על אלה של ה-BR-6475nD.

הערה חשובה:

כל הבדיקות נערכות בדירה הממוקמת בבית משותף, בסביבה עירונית צפופה.  בסיטואציה מעין זו קשה מאוד להעריך את כמות הרעש האלקטרומגנטי ומידת ההשפעה שלו על תוצאות הבדיקה.  לפיכך הביצועים האלחוטיים שנמדדו על ידי מהווים אינדיקציה ליכולתו של הנתב ובהחלט יתכן שבסביבה שונה ובמועד אחר יתקבלו תוצאות אחרות.  בנושא זה פירסמתי בבלוג שלי פוסט ארוך ואני מאוד ממליץ לקרוא אותו בעיון.

  

סיכום

ה-EA4500 הוא אחד הנתבים הנאים ביותר שנתקלתי בהם.  Linksys השקיעה בעיצוב אלגנטי המאפשר למקם את הנתב על שידת המולטימדיה הבייתית, מבלי שהוא יראה כמו אורגן אורות משנות ה-80.  הקו העיצובי הזה, המלווה את כל סידרת נתבי ה-EA, הופך את הנתב מאלמנט תקשורת לגאדג'ט מודרני, שעומד בשורה אחת עם שאר התקני האודיו והווידאו הבייתים.

העיצוב החדשני אינו נעצר במראה החיצוני ו-Linksys השקיעה רבות גם בממשק המשתמש.  מדובר בממשק פשוט לשימוש המסתיר מהמשתמש מונחים טכניים מסובכים והגדרות מעיקות.  בניגוד לנתבים אחרים, המיישמים ממשק תפריטים ארכאי ומשתמשים בז'רגון טכני שאינו נהיר לכל אחד, ניכר שנעשה כאן מאמץ לקרב את הנתב אל המשתמש הבייתי. 

כתוצאה מכך גם משתמש שאין לו ידע טכני רחב יכול להגדיר את מאפייני הנתב בקלות ובפשטות, ובכלל זה גם אפשרויות מורכבות כמו גישה מרחוק, מנגנוני QOS, בקרת הורים ופתיחת פורטים.  האפשרות לנהל את הנתב, באמצעות ממשק WEB מכל מקום בו יש חיבור לאינטרנט, ראויה לציון.  אופן ניהול זה אינו דורש הגדרות DDNS מסובכות ובאמצעותו ניתן להגיע אל הנתב בכל סיטואציה, גם דרך מספר שכבות של NAT ו-FIREWALL-ים קשוחים. 

התמיכה של הנתב בממשק פיתוח, המאפשר ליישם עליו אפליקציות ניידות, הוא רעיון חביב אבל בשלב זה הוא בוסרי לחלוטין.  מספר ומגוון האפליקציות קטן ביותר ויש להמתין ולראות כיצד Belkin, שלאחרונה רכשה את Linksys מידי Cisco, תמשיך לפתח את הקונספציה הזו.

כפי שניתן לראות מהתמונות הפנימיות, Linksys לא חסכה דבר מבחינת החומרה, איכות הבניה וההרכבה של ה-EA4500.  המעבד המרכזי של הנתב, הפועל במהירות שעון של 1.2Ghz, הוא אחד החזקים ביותר שניתן למצוא בנתבים בייתים.  גם שאר רכיבי התקשורת של הנתב, ובכלל זה מבנה ועיצוב האנטנות, הם מהדרגה הראשונה אך יחד עם זאת יש לזכור שהוא אינו מציג את הביצועים האלחוטיים הטובים ביותר, במיוחד בתדר 2.4Ghz.

ה-EA4500 של Linksys הוא נתב מלוטש מאוד הנושא תג מחיר גבוה במיוחד.   עלותו בארה"ב עומדת על כ-$150 שהיא הקצה העליון של נתבים בתקן N.  בשלב זה לא ניתן להשיג נתב זה בישראל, אך גם כשהוא יהיה זמין כאן, עלותו תהיה הרבה מעבר ל-1,000 שקל.  למרות ייחודו של הנתב, קשה להצדיק רכישה שלו במחיר שכזה.

 

פרטים נוספים

אתר היצרן באנגלית -- http://www.linksys.com/en-mea/home

אתר המוצר באנגלית -- http://www.linksys.com/en-mea/products/routers/EA4500

דף מידע -- EA4500 Datasheet

מדריך למשתמש -- EA4500 User Guide