[Reviews/BR-6475nD/includes/inc_head.htm]

NetCHEIF Articles

  דף הבית | פורום | בלוג | צור קשר | חיפוש | אודות

 

סקירת הנתב
הדואלי-סימולטני
של חברת Edimax
דגם BR-6475nD

תאריך הסקירה: יוני 2012
מאת: לביא שיפמן

הקדמה

ה-Edimax BR-6475nD הוא נתב אלחוטי הפועל בו זמנית הן בתדר 2.4Ghz והן בתדר 5Ghz - בשפה המקצועית מכונה נתב מסוג זה Simultaneous Dual Band - דואלי-סימולטני.  הוא תומך בתקן 802.11n ("תקן N"), כולל 4 יציאות קוויות של 1 ג'יגה (1G) ומפסק לכיבוי הרכיב האלחוטי.

נכון למועד כתיבת הסקירה, ניתן למנות את מספר הנתבים הדואלים הנמכרים בצורה מסודרת בישראל על יד אחת, כאשר ה-BR-6475nD הוא הזול ביותר מבינהם.  לעומת נתבי ה-Dual Band של חברת Linksys שמחירם מתקרב ל-1,000 שקל, את הנתב של Edimax ניתן להשיג בפחות מ-500 שקלים.

על מנת לאפשר את השיווק של נתב זה בישראל היה על חברת פיקוק, הנציגה הבלעדית של Edimax בישראל, לעבוד בצמוד הן עם היצרן והן עם נציגי משרד התקשורת ולאפיין מוצר ספציפי המותאם לתקינה הישראלית.  כבר בעבר סקרתי במדריך מפורט את היתרונות והחסרונות של תדר 5Ghz ואת הייחודיות של תדר זה במדינת ישראל.

על מנת שחברת Edimax תסכים להתאים את הנתב לדרישות משרד התקשורת היתה צריכה פיקוק להתחייב מראש להזמנה של כמה אלפי יחידות.  לטעמי, מגיעה לחברה מחמאה על ההימור שלקחה ועל היוזמה שנקטה בהתאמת נתב זה לדרישות משרד התקשורת. 

המוצר שבדקתי בפועל מכונה BR-6475IL, כשהסיומת IL מאותתת על התאמתו לשוק הישראלי, אך מבחינת החומרה והמבנה החיצוני הוא זהה לחלוטין ל-BR-6475nD.  השוני היחידי בין שתי הגרסאות היא הקושחה של הנתבים, כאשר בגרסא הישראלית לא ניתן לחרוג מהטווח המותר בתדר 5Ghz - בין 5.15Ghz ל-5.35GHz, המהווים ערוצים 36 עד 64.

במסגרת סקירה זו אעמוד על תכונותיו של הנתב BR-6475nD וכמובן אעריך את הביצועים הקווים והאלחוטיים שלו.

 

מה מגיע בקופסא

BR-6457nD Box Contentהנתב BR-6475nD, כמו כל שאר מוצרי EDIMAX מהשנים האחרונות, מגיע בקופסא בצבע לבן.  על חזיתה מציינת חברת EDIMAX את התכונות העיקריות שלו ובכלל זה תמיכה בכל התקנים האלחוטיים (כולל תקן A).

בתוך הקופסא הלבנה נמצאת קופסת קרטון פנימית קשיחה הכוללת את הפריטים הבאים (ניתן להיעזר בצילום המצ"ב).  כל הפריטים עטופים בשקיות ניילון והנתב עצמו עטוף בנילון נצמד שיש להסירו.

  • הנתב נתון במארז לבן ובחזיתו פס שחור עליו רשום מספר הדגם והמאפיינים העיקריים שלו.  החזית השחורה מכסה מספר חורים שדרכם מאירות נוריות ה-LED המציינות את מצבו של הנתב ואופן תיפקודו.  מימדיו של הנתב עומדים על רוחב של 18 ס"מ , עומק של 11 ס"מ (ללא האנטנות) וגובה של 2.5 ס"מ.  חיבור האנטנות מוסיף לעומק עוד כ-4 ס"מ ולגובה עוד 12 ס"מ.

    בחלקו התחתון של הנתב ובצדדים נמצאים מספר פתחי איוורור המאפשרים לחום המתפתח בתוכו להתפזר בסביבה.  Edimax ממשיכה לנקוט צעד תמוה ובמהלך היצור אינה מדביקה את רגליות הגומי שהיא מספקת לתחתית הנתב.  משתמש שיניח את הנתב ישירות על משטח, מבלי שידביק את הרגליות, יגרום להתחממות הנתב ולקיצור משך חייו.

    BR-6475nD Bottomעל החלק התחתון ניתן למצוא מדבקה הכוללת פרטים כמו דגם הנתב, מספרו הסידורי, כתובת ממשק ההגדרה, שם המשתמש והסיסמא, כתובות ה-MAC וסיסמאות ה-WPS.

  • 2 אנטנות גמישות, הניתנות להטייה, אשר מתחברות לנתב באמצעות קונקטור סטנדרטי מסוג RP-SMA.  אלה אנטנות סטנדרטיות, בצבע לבן ובשבח של 3dBi המשמשות את תדר ה-2.4Ghz.  האנטנות עבור תדר ה-5Ghz מודפסות על המעגל החשמלי וניתן לראות אותן בסמוך לחיבורי ה-U.FL.

  • ספק כוח מיוצב הפועל במתח של 12V ומספק זרם של 1A.  במידה והספק מחובר לאמבטיית שקעים, הוא יהפוך את השקע שלצידו לבלתי זמין.

  • תקליטור המכיל אשף התקנה (Install Wizard) בעברית.  באופן מפתיע אין על התקליטור מדריכי התקנה ומשתמש.

  • מדריך התקנה ושימוש בשפה העברית באורך של 36 עמודים.

  • תעודת אחריות של חברת פיקוק למשך של 3 שנים ורישיון שימוש ב-GNU.

  • כבל רשת אפור באורך של כ-1 מטר לחיבור הנתב למודם ה-ADSL/כבלים.

  • מעמד (stand) המאפשר להעמיד את הנתב באופן אנכי.  את המעמד יש לחבר לצידו השמאלי האחורי של הנתב.

  • 4 רגליות גומי לבנות להדבקה בתחתית הנתב.  כאמור לעיל, במידה והן לא מודבקות פתחי האיוורור התחתונים חסומים והנתב מאוד מתחמם.

 

מבנה פנימי

BR-6475nD Internalsעל מנת לפרק את הנתב, יש לפתוח 2 ברגי פיליפס הנמצאים בחלק האחורי של תחתית הנתב.   כפי שניתן להבחין בתמונה משמאל, ה-BR-6475nD מבוסס לוח ראשי עליו מולחמים כל הרכיבים. 

לחיצה על התמונה תציג אותה ברזולוציה מלאה, אך יש לקחת בחשבון שגודלה כ-12.5M כך שזמן הטעינה שלה יכול להיות ארוך.  על הלוח ניתן להבחין במרכיבים העיקריים הבאים:

  • בחזית הנתב (החלק התחתון בתמונה), ניתן להבחין בנוריות ה-LED של הנתב.  פרט לנורית ה-Power השמאלית, כל שאר הנוריות מולחמות בשתי קומות כמפורט להלן, משמאל לימין:

    = נורית Power הדולקת באופן קבוע כאשר הנתב פועל.

    = נורית 2.4Ghz עליונה ו-5Ghz תחתונה המציינות שהחיבור האלחוטי הרלוונטי פעיל.

    = 4 חיבורי ה-LAN - הנורית העליונה מציינת את החיבור והנורית התחתונה אם הוא פועל ב-1G.

    = נורית LINK/ACT עליונה הדולקת כאשר יש חיבור לרשת האינטרנט ונורית 1000M תחתונה המציינת   שהחיבור הוא במהירות של 1G.

  • BR-6475nD Backמאחור ניתן להבחין בחיבורים ובמפסקים הבאים (מימין לשמאל) -- אנטנה 1, כניסת מתח, 4 כניסות LAN (התומכות ב-10/100/1000), כניסת WAN (כבל רשת), כפתור משולב RESET/WPS, מפסק לכיבוי הרכיב האלחוטי, אנטנה 2.

  • הרכיב העיקרי עליו מתבסס הנתב הוא ה-RT3662 של חברת Ralinkזהו מעבד מוכלל (SoC), הפועל במהירות של 500Mhz, המנהל את מנגנון ה-NAT והתקשורת האלחוטית.  Edimax בחרה לא לנצל את יכולתו של המעבד לנהל שני פורטי USB ולמרות שהכינה להם מקום על הלוח (בצד הימני הקדמי), בפועל הם נעדרים מהנתב.

  • בצד השמאלי של הלוח ניתן למצוא את הרכיב RTL8367 של חברת Realtek המנהל את חמשת הפורטים של התקשורת הקווית (switch) של הנתב הפועלים במהירות של 1G.

  • מתחת ל-SoC ניתן להבחין ברכיב RT3092L של חברת Ralink.  זהו מעבד ה-RF של הנתב התומך ב-2 אנטנות בקונפיגורציה של 2X2.  (מידע על נושא זה ניתן לקרוא כאן).

  • ה-W97516GJB-25 של חברת Winbond הוא רכיב ה-RAM של הנתב, בנפח של 64MB, המשמש בעיקר לשמירת טבלאות הניתוב.  רכיב בנפח כזה מבטיח מספר קשרים (connections) גבוה ויציבות טובה.

  • רכיב ה-Flash Memory, המכיל את הקושחה של הנתב, מבוסס על ה-MX29LV640 של חברת Macronix.  נפחו של הרכיב מאפשר טעינת קושחה בגודל של עד 8MB. 

  • חיבורי האנטנות אל הלוח הראשי נעשו באמצעות מחברי חיבורי U.FL זעירים.  משמאלם ניתן להבחין ב-4 מגברים - 2 מדגם 12LP15A של חברת SST עבור תדר 2.4Ghz ו-2 מדגם 2537L של חברת SiGe לתדר 5Ghz.

  • שלושת הרכיבים השחורים הגדולים של חברת FUN-JIN הם המקמ"שים (מקלטים/משדרים) של פורט ה-WAN (כחול) וארבעת פורטי ה-LAN (צהובים).

 

התקנה והגדרות ראשוניות

על מנת להתקין את ה-BR-6475nD יש לחבר את יציאת כרטיס הרשת במחשב, באמצעות כבל רשת סטנדרטי, לאחד מפורטי ה-LAN של הנתבלאחר מכן יש לחבר את יציאת ה-WAN של הנתב, באמצעות כבל הרשת המסופק, אל מודם הפס הרחב ובשלב האחרון לחבר את הנתב לחשמל.  כיוון שלנתב אין מפסק כיבוי והדלקה, תהליך האיתחול יתחיל באופן מיידי.

תהליך זה אורך כדקה וחצי ובסיומו ניתן להיכנס לתפריטי הנתב דרך הכתובת http://192.168.2.1, תוך שימוש בשם המשתמש admin והסיסמא 1234.  כל הפרטים הללו מופיעים על המדבקה בתחתית הנתב.

לאחר ביצוע ה-Login יופיע "מסך בית" המציג את הסטטוס של הנתב.  מסך זה, כמו כל שאר מסכי התפעול של הנתב, מחולק לשלושה אזורים.  החלק העליון כולל את תפריט הנתב ומעליו קישורים מהירים להגדרות האלחוט, ה-LAN, אזור הזמן ושדרוג הקושחה.

החלק המרכזי של המסך כולל את הפרטים הרלוונטיים לתפריט שנבחר והחלק הימני כולל עזרה מקוצרת על השדות המופיעים בחלק המרכזי.

בשלב זה נראה כי הבחירה המתבקשת היא תפריט ה-Quick Setup אלא שאשף ההתקנה (wizard) הזה דל מאוד.  במסך הראשון יש לבחור את אזור הזמן, במסך השני יש להגדיר את סוג החייגן (PPPOE,‏ L2TP או Dynamic IP), ללחוץ Apply ולהמתין 60 שניות לביצוע ה-reboot.

אשף ההתקנה המובנה בנתב אינו מטפל באבטחת המנגנון האלחוטי או בשינוי סיסמת הכניסה ואני ממליץ למשתמשים בנתב זה לבצע שינויים אלה באופן ידני.  על מנת לסייע בכך, פיתחה חברת פיקוק אשף התקנה חיצוני המגיע על ה-CD המצורף לאריזה.

אשף זה, המבוסס על מסכי הדרכה בעברית, מפרט את כל החיבורים הפיזיים שיש לבצע ובסיומם הוא מבצע הגדרה של החייגן ושל סיסמת ההצפנה של המנגנון האלחוטי.  על מנת להפעיל אותו, יש להכניס את התקליטור לכונן, להריץ את הקובץ EZWizard.exe ולפעול על פי ההוראות.

למרות שעשתה זאת למספר נתבים מתוצרתה, חברת Edimax לא פיתחה לנתב זה סימולטור המאפשר להתנסות בתפריטי הנתב. 

 

תכונות עיקריות

בפרק הזה אסקור את התכונות העיקריות של הנתב.

גישה לתפריטי הנתב:  הגישה לתפריטים מחייבת הקלדת שם משתמש וסיסמא.  ברירת המחדל לשם המשתמש היא admin וברירת המחדל של הסיסמא היא 1234.  לא ניתן לשנות את שם המשתמש מ-admin לשם אחר ולא ניתן להגדיר בנתב משתמשים נוספים.  הנתב אינו מנתק את המשתמש מתפריט הניהול לאחר פרק זמן. 

ניהול הנתב:  לא ניתן לקבוע רשימה סגורה של מחשבים/כתובת MAC שרק מהן ניתן יהיה לגשת לתפריטי הניהול.  הגישה מרחוק, מעל רשת האינטרנט, אפשרית וניתן לקבוע פורט מסויים שדרכו היא תתבצע.  להגברת האבטחה, ניתן לקבוע כתובת IP חיצונית ספציפית אחת שרק ממנה תתאפשר גישה לתפריטי הנתב.

חייגני WAN:  הנתב תומך בכל חייגני ה-WAN הנפוצים, ובכלל זה תומך בחייגן L2TP של רשת הכבלים בישראל. 

רשת ה-LAN הקווית:  נתב זה תומך ב-4 כניסות קוויות במהירות של 10M,‏ 100M ו-1G.  במהירות של 1G נתמך MTU של 9K (הסבר על הנושא ניתן למצוא כאן - Jumbo Frames).  לא ניתן לשלוט על מהירות הפורט והיא תקבע באופן אוטומטי לפי יכולתו של כרטיס הרשת המתחבר.

רשת ה-WIFI:  ה-BR-6475nD כולל 2 אנטנות במבנה 2X2 ותומך באופן מלא בתקן 802.11N' הן בתדר 2.4Ghz והן בתדר 5Ghz.  בתדר 2.4Ghz ניתן להפעיל את המנגנון האלחוטי במספר אופנים -- תקן B בלבד, תקן G בלבד, תקן N בלבד, B ו-G בלבד ושילוב של B,‏ G ו-N.  כל 13 הערוצים של תדר ה-2.4Mhz נתמכים בנתב אך לא ניתן לקבוע את ערוץ הפעילות באופן אוטומטי כך שהנתב ידלג לערוץ בו רמת הרעש היא הנמוכה ביותר. 

בתדר 5Ghz ניתן להפעיל את המנגנון האלחוטי בתקן A, בתקן N או בשילוב של שניהם.  בהתאם לדרישת משרד התקשורת, הנתב תומך בערוצים 36 עד 64 בלבד וגם כאן לא ניתן לקבוע ערוץ פעילות באופן אוטומטי.

בנתב זה ניתן לכבות את שני התדרים של הרכיב האלחוטי באמצעות מפסק פיזי הנמצא בחלק האחורי של הנתב.  באמצעות תפריטי הנתב ניתן לכבות כל תדר בנפרד. 

לא ניתן לקבוע לוחות זמנים שרק בהם יהיה המרכיב האלחוטי של הנתב פעיל.  בנוסף, לא ניתן לקבוע בנתב את עוצמת השידור האלחוטי, פרמטר שיכול למנוע את זליגת האות האלחוטי לטווחים גדולים מדי.

מנגנון ה-DHCP:  כדאי לשים לב שמנגנון ה-DHCP של הנתב מקצה את כתובת ה-IP עם חלון זמן אין-סופי (forever).  המשמעות היא שכתובת שהוקצתה לא תשוחרר - זו יכולה להיות בעיה אם הנתב משרת מספר רב של מחשבים המתחלפים בתדירות גבוהה.  אני ממליץ לשנות ערך זה ל-one day או one week.

קביעת כתובת IP לפי MAC:  נתב זה תומך באפשרות לקבוע כתובת IP קבועה לכרטיס הרשת, על פי כתובת ה-MAC שלו.  למרות שכתובת זו מוקצה באופן קבוע, ברשימת ה-DHCP של הנתב ירשם המחשב כבעלים של כתובת זו למשך הזמן שנקבע במנגנון ה-DHCP.  בקביעת כתובת ה-IP לא ניתן להיעזר בשם ה-NetBIOS של המחשב ויש להקליד את כל 8 הספרות של כתובת ה-MAC, ללא סימן מפריד בינהן.

אבטחה אלחוטית:  מבחינת מנגנוני האבטחה, הנתב תומך ב-WEP, ב-WPA וב-WPA2.  מי שאינו מעוניין להסתבך בהגדרות אבטחה מורכבות, יוכל להיעזר במנגנון ה-WPS (ראשי תיבות של WiFi Protected Setup) המובנה בנתב.  הסבר מפורט על מנגנון זה ניתן למצוא כאן.  מנגנון זה תואם לחלוטין לזה של נקודת הגישה EW-7438RPn, אותה סקרתי לפני מספר שבועות.

שימוש בנתב כ-AP:  ה-BR-6475nD תומך ב-WDS ויכול לשמש כנקודת גישה (AP) אלחוטית במספר אופנים, כמופיע בתמונה משמאל.

חומת אש (FIREWALL):  מנגנון ה-FIREWALL של ה-BR-6475nD מאפשר להתמודד עם התקפות מסוג Ping of Death,‏ Port Scan ו-Sync Flood ויכול לחסום את כל בקשות ה-ping החיצוניות.  בנוסף, הוא תומך ב-UPnP, ב-VPN Passthrough וב-DMZ.

הפנית PORT-ים:  הפנית פורטים ("פתיחת פורטים") יכולה להתבצע בשלוש דרכים שונות -  Port Forward,‏ Virtual Server או Special applications.  המנגנון הראשון מאפשר הפניה של טווח פורטים קבוע והמנגנון השני מפנה פורט חיצוני לפורט פנימי שיכול להיות שונה ממנו.  בכל אחת מהשיטות ניתן לקבוע 16 חוקים שונים.

מנגנון ה-Special Application כולל רשימה מוכנה מראש של למעלה מ-50 אפליקציות, כך שבחירה באחת מהן תקבע את הפורטים הדרושים לה באופן אוטומטי. 

במידת הצורך ניתן להשעות (disable) את כל החוקים בלחיצת כפתור אחת.  על מנת לקבוע את כתובת ה-IP במנגנונים השונים ניתן להעזר בשם ה-NetBIOS של המחשב.  לא ניתן לקבוע לוחות זמנים להפעלת וכיבוי חוקי ההפניה. 

DNS דינמי:  הנתב תומך ב-11 מנגנוני DNS דינמיים המאפשרים גישה לנתב דרך שם URL-י ולא דרך כתובת ה-IP החיצונית ובכלל זה שירות ה-DynDNS.  באופן מפתיע מנגנון ה-DNS הדינמי של הנתב אינו תומך בשירות של NO-IP.

הגבלת גישה והתחברות (ACCESS CONTROL):  מנגנון ה-Access Control של ה-BR-6475nD כולל מספר מרכיבים.  הראשון, מאפשר לקבוע "רשימה לבנה" (white list) או "רשימה שחורה" (black list) של כתובת MAC.  בהתאם לסוג הרשימה שתבחר - לבנה או שחורה - לרשימת ה-MAC שהוגדרה תהיה או לא תהיה גישה לרשת האינטרנט.  על מנת לבחור את כתובת ה-MAC הרלוונטית מאפשר המנגנון להיעזר בשם ה-NetBIOS של המחשב.

המנגנון השני מאפשר לקבוע הגבלות גישה לשירותי אינטרנט מסויימים על פי כתובת ה-IP של המחשב.  באופן זה ניתן למנוע ממחשבים מסויימים ברשת גישה ל-16 שירותים קבועים מראש ובנוסף לפורטים ספציפיים, על פי הגדרת
ה-Admin.

המנגנון השלישי מאפשר הגבלת גישה לאתרי אינטרנט ספציפיים או לאתרים בהן מופיעות מילות מפתח מסוימות, הכל לפי הגדרת ה-Admin. 

כל שלושת המנגנונים הללו פועלים בעת ובעונה אחת ומאפשרים שליטה מרבית על השימוש ברשת האינטרנט על ידי כל אחד מהמחשבים.  הפונקציה שחסרה בכל המנגנונים הללו היא האפשרות לקבוע לוחות זמנים, שרק בהם הם יהיו פעילים.

בקרת הורים (Parental Control):  מנגנון קרת ההורים" מאפשר לקבוע לוחות זמנים בהן תתאפשר למחשבים המחוברים לנתב, גישה לרשת האינטרנט.  את המחשבים מגדירים על פי כתובות ה-MAC שלהם ולשם כך ניתן להיעזר בשם ה-NetBIOS של המחשב.

המנגנון גם מאפשר לקבוע כתובת IP פנימית אחת שעבורה מנגנון "בקרת ההורים" לא יהיה פעיל.

תעדוף תעבורה (QOS):  הנתב כולל שני מנגנוני תעדוף תעבורה.  הראשון, אותו מכנה Edimax בשם iQoS, מאפשר לקבוע את התיעדוף על ידי לחיצה על סוג השימוש וקביעתו לאחד מתוך 5 חריצי עדיפות. 

סוגי השימוש מתוארים על ידי ICON-ים צבעוניים, משמאל לימין: אינטרנט, שיתוף קבצים (P2P), ‏FTP, מדיה ומשחקים.  כאשר סוג השימוש נמצא באחד החריצים, לחיצה עליו תסיר אותו מרשימת ההעדפות.  על מנת שמנגנון זה יהיה פעיל יש לרשום את רוחב הפס בערוץ העולה והיורד של חיבור האינטרנט.

בנוסף ל-iQoS, כללה Edimax בנתב זה גם את מנגנון ה-QOS הסטנדרטי שלה המאפשר לקבוע רוחב פס לכתובת IP ספציפית, לטווח כתובות IP, לפורט מסויים או לטווח של פורטים.  תמונה המתארת מנגנון זה ניתן למצוא כאן.

שדה רוחב הפס יכול להיות בעל 5 ספרות בלבד, עובדה המגבילה במעט את בעלי חיבור של 100Mbps הנאלצים להקליד בשדה ה-download של ה-QOS את הערך 99999Kpbs. 

על מנת לבחון את השפעת מנגנון ה-QOS הורצה בדיקת מהירות מול אתר בדיקת המהירות של הוט, כאשר מופעל בו חוק המקטין את המהירות ל-50Mbps. 

בתמונת המסך משמאל ניתן לראות את תוצאות הבדיקה המראות שבשעה שהחוק האמור פעיל, מהירות האינטרנט של המחשב בכתובת 10.0.0.1 פחתה ב-50%.

עדכון קושחה:  לא ניתן לבדוק את זמינותו של עדכון קושחה (firmware) לנתב מתוך תפריטי הנתב עצמו.  יש לבדוק באופן פרטני באתר של Edimax (כאן), להוריד את הקובץ לדיסק המקומי במחשב ולטעון אותו לנתב משם.  בנוסף, ניתן לשמור את הגדרות הנתב בקובץ חיצוני ולטעון אותן על פי הצורך.

מנגנון עזרה (HELP):  בחלק הימני של כל מסך יש הסבר עקרוני על תפקידו של כל שדה במסך.

זמני טעינה ו-REBOOT:  רוב ההגדרות בנתב דורשות ביצוע REBOOT לנתב, תהליך הנמשך בדיוק 60 שניות.

זיהוי מחשבים על פי שם ה-NetBIOS:  השימוש בשם ב-NetBIOS של המחשב מקל על איתור כתובת ה-IP או כתובת ה-MAC של המחשב.  ב-BR-6475nD מאפשרת Edimax שימוש בתכונה זו בכל המסכים פרט לקביעת כתובת IP על פי ה-MAC.

סטטיסטיקות, סטטוס ו-LOG:  לנתב יש תפריט סטטוס נרחב המאפשר לצפות במצב החיבור לאינטרנט, בחיבורי ה-LAN וה-WiFi וברשימת המחשבים המחוברים אליו.  ה-BR-6475nD מנהל שני LOG-ים - אחד לתחום ה-System ואחד לתחום האבטחה.

Guest Zone:  הנתב אינו מאפשר הגדרת סביבה אלחוטית נוספת המיועדת לאורחים.

פורט ה-USB: לנתב אין יציאת USB.

תמיכה ב-DD_WRT:  נכון למועד הבדיקה, אין לנתב זה גרסת DD_WRT.

סימולאטור (SIMULATOR):  לנתב זה אין סימולאטור המאפשר להתנסות ולהכיר את תפריטי הנתב בסביבת האינטרנט.

 

ביצועיים קווים

במסגרת הסקירה בוצעו מספר בדיקות ביצועים קוויות.  הבדיקה הראשונה בדקה את יכולתו של הנתב להתמודד עם תקשורת במהירות של 1Gbps.  הבדיקה נעשתה באמצעות תוכנת IPERF על פי המתודולוגיה המתוארת כאן.  

ביצועי הנתב נמדדו מול אלה של כבל מוצלב ובנוסף נבדקה יכולתו להתמודד עם Jumbo Frames ומספר זרמי מידע (threads).  הטבלה הבאה מרכזת את התוצאות ומלמדת שהנתב מתמודד היטב עם תקשורת במהירות של 1Gbps, גם תחת עומס. 

הממוצע של 4 הבדיקות שנערכו מול הנתב היה 910Mbps - כלומר 91% מרוחב הפס התאורטי, זאת לעומת 914Mbps שנמדדו עם הכבל המוצלב.  המשמעות היא שהנתב אינו מאט את הביצועים ושה-switch שלו פועל באופן יעיל.  לשימוש ב-Jumbo Frames היתה השפעה מועטה בלבד.

בשלב הבא בוצעו אותן מדידות כאשר אחד המחשבים מחובר ליציאת ה-LAN והשני ליציאת ה-WAN.  בדיקה זו בוצעה פעמים - כאשר המחשב המחובר ל-WAN משמש כשרת והשניה כאשר אותו מחשב משמש כלקוח. 

מטרת בדיקה זו היא לבדוק את יעילות מנגנון ה-NAT ותרגום הפורטים של הנתב ולמדוד את רוחב הפס המקסימאלי האפשרי בערוץ ה-WAN<-->LAN.  כפי שניתן לראות בתוצאות המפורטות בטבלה להלן, הנתב BR-6475nD מאפשר להגיע למהירויות של כ-300Mbps בין פורט ה-WAN לפורטי ה-LAN.

הבדיקה השלישית שנערכה בדקה את מספר החיבורים איתו יכול להתמודד הנתב בו זמנית.   בדיקה זו נעשית באמצעות התוכנה  Max_Session_Tool הדורשת שני מחשבים - האחד מוגדר שרת (server), המחובר ליציאת ה-WAN של הנתב, והשני לקוח (client), המחובר לאחת מכניסות ה-LAN. 

במהלך הבדיקה פותח הלקוח מול השרת מספר הולך וגדל של חיבורים (sessions) זאת עד שהנתב קורס.  נקודת הקריסה מציינת את מספר החיבורים המקסימאלי האפשרי.  כפי שניתן לראות התמונה משמאל, הנתב BR-6475nD קרס ב-10,227 חיבורים (המספר מודגש בצהוב).

 

המתאם האלחוטי EW-7722UnD

EW-7722UnDביחד עם הנתב, סיפקה לי חברת פיקוק מתאם אלחוטי דואלי המתחבר למחשב בממשק USB מדגם EW-7722UnD.  

בדומה לנתב, גם המתאם מגיע בקופסא לבנה אשר כוללת דיסק התקנה, תעודת אחריות ומעמד עם כבל מאריך, המאפשר למקם את המתאם על השולחן.

EW-7722UnD Frontהמתאם מתבסס על הרכיב RT3572L של חברת Ralink, פועל בתצורת אנטנות של 2X2 ובנוסף לתמיכה בתקן N, הוא גם תומך לאחור בתקנים B ו-G. 

כפי שניתן לראות בתמונה משמאל, האנטנות של המתאם מודפסות על הלוח האלקטרוני אבל בסמוך להן מולחמים חיבורי U.FL זעירים, אליהם ניתן לחבר אנטנות חיצוניות.  את תמונת החלק האחורי של המתאם ניתן לראות כאן.  הכפתור המופיע בחלק התחתון של התמונה מפעיל את מנגנון ה-WPS של הכרטיס.

 

ביצועים אלחוטיים

ביצועי הנתב BR-6475nD נמדדו באמצעות תוכנת iperf כאשר מחובר אליו באופן קווי מחשב בתצורת "שרת" ומחשב אחר, בו הותקנו המתאמים האלחוטיים, משמש כ-"לקוח".  מידע מפורט על התוכנה, מהיכן להוריד אותה וכיצד להתקין ולהריץ אותה, ניתן למצוא במדריך המפורט של התוכנה כאן.  במדריך ניתן למצוא תיאור מפורט של המתודולוגיה בה אני משתמש לבדיקת ביצועי הנתבים אותם אני בוחן.

כ-שרת" משמש מחשב שולחני בעל מעבד E8400 במהירות 3Ghz עם 8GB של זכרון RAM וכרטיס רשת קווי הפועל במהירות של 1Gbps.  המחשב מריץ Windows 7 בגרסת Ultimate.  המחשב הנייד שמשמש כ-"לקוח" הוא Lenovo X61s בעל מעבד L7500 במהירות 1.6Ghz,‏ 4GB של זכרון RAM ו-SSD מסדרת ה-320 של חברת Intel בנפח 160GB. 

Ultimate-N 6300במחשב זה מותקן כרטיס  Mini-PCI אלחוטי מסוג Ultimate-N 6300.  זהו כרטיס דואלי, הפועל בתקן N, המתבסס על מבנה אנטנות של 3X3 ותומך במהירות אלחוטית של עד 450Mbps.  הכרטיס מחובר ל-3 אנטנות פנימיות הממוקמות סביב המסך של המחשב הנייד.  מערכת ההפעלה המותקנת על המחשב הנייד היא Windows 7 Home Premium.

בנוסף ל-Ultimate-N 6300 בוצעה בדיקת הביצועים גם אמצעות כרטיסי הרשת הבאים, הפועלים בממשק USB:

  • EW-7722UnD של חברת Edimax.  כאמור לעיל, זהו כרטיס דואלי עם ממשק אנטנות 2X2 המתבסס על הרכיב RT3572L של חברת Ralink.

  • EW-7718Un של חברת Edimax.  זהו כרטיס הפועל בתקן N ומתבסס על הרכיב האלחוטי RT2780F, אף הוא של חברת Ralink.  רכיב ותיק זה פועל בממשק אנטנות של 2X2 ונחשב פחות מתקדם מהרכיב עליו מבוסס הכרטיס הדואלי.

כל הבדיקות בוצעו בגרסאות הקושחה וה-DRIVER-ים המעודכנים ביותר, תוך שימוש במאפייני ברירת המחדל של הנתבים והכרטיסים.  לא בוצע שום שינוי להגדרות ברירת המחדל של הנתבים והכרטיסים, פרט להגדרת הצפנה אלחוטית בתקן WPA2.

בטבלה המופיעה להלן ניתן לראות את תוצאות בדיקות הביצועים של הנתב BR-6475nD.  כל התוצאות בטבלה הן ב-Mbps.

מספר נקודות ראויות לציון:

  • תוצאות התעבורה של תדר ה-5Ghz שנמדדו במיקום A הן הרבה מעבר ל-100Mbps.  מספרים אלה נובעים מהטווח הקצר בו נערכה הבדיקה (כ-2 מטר בין הנתב למחשב),  העדר רשתות פעילות אחרות בתדר זה, העדר מחשבים אחרים המחוברים לנתב והיכולת של הרכיבים האלחוטיים.

  • בטווחים קצרים (מיקומים A ו-B) ניתן להבחין ביתרון של תדר ה-5Ghz על תדר 2.4Ghz.  הצפיפות הגבוהה בתדר 2.4Ghz - בסביבת הבדיקה נמצאו למעלה מ-20 רשתות שונות - לעומת תדר 5Ghz, בו לא אותרה אף רשת אחרת, מאפשרת לנצל את התווך האלחוטי בצורה יעילה וטובה יותר. 

  • במיקומים C ו-D, המרוחקים מהנתב, מתגלים החסרונות של תדר 5Ghz - יכולת חדירה נמוכה של מכשולים וטווח פעילות יעיל קטן יותר.  במיקומים אלה המהירות האפקטיבית בתדר 2.4Ghz היתה גבוהה יותר.  לנקודה E האות של תדר 5Ghz כלל לא הגיע, זאת לעומת מהירות נמוכה שנמדדה בתדר 2.4Ghz.

  • התוצאות שהושגו בתדר 2.4Ghz, העולות אף על אלה שהושגו עם הנתב TL-WR1043ND בנקודות A ו-E, ובמיוחד אלה שהושגו בתדר 5Ghz, מרשימות מאוד.  (ראו סקירת ה-TL-WR1043ND כאן).

  • בהזדמנות זו כדאי לציין שהבדיקות שלי נערכות בדירה הממוקמת בבית משותף, בסביבה עירונית צפופה.  בסיטואציה מעין זו קשה מאוד להעריך את כמות הרעש האלקטרומגנטי ומידת ההשפעה שלו על תוצאות הבדיקה.  לפיכך הביצועים האלחוטיים שנמדדו על ידי מהווים אינדיקציה ליכולתו של הנתב ובהחלט יתכן שבסביבה שונה ובמועד אחר יתקבלו תוצאות אחרות.  בנושא זה פירסמתי בבלוג שלי פוסט ארוך ואני מאוד ממליץ לקרוא אותו בעיון.

 

מסקנות והתרשמות

עולם הנתבים כבר זנח מזמן מחווני פעילות (indicators) המתבססים על LED-ים המאירים דרך חורים שנקדחו במארז.  היצרניות מתבססות היום על Surface Mounted LEDs - לדים המולחמים על הלוח עצמו, המאירים בעוצמה דרך מוליכים אופטיים.  באופן זה מתקבלים מחוונים בולטים, שניתן להבחין בהם בקלות. 

במקביל, משקיעות היצרניות מאמץ רב בפיתוח קושחה (firmware) בעלת מבנה תפריטים מודרני ומושך לעין, המקל על ההגדרה הראשונית של הנתב ועל התחזוקה השוטפת שלו.  חלק מהן אף משקיעות בממשקים גרפיים, אשפי הגדרה מתוחכמים (wizards) ותוכנות חיצוניות המיועדות לקהל לקוחות שהתרגל לממשקים צבעוניים ומודרניים.

לכן, ממבט ראשון, הנתב BR-6475nD של חברת Edimax נראה מאכזב.  הצורה החיצונית הבנאלית, חוסר ההקפדה על פרטי הייצור (כמו הדבקת רגליות הגומי) ומבנה התפריטים הספרטני, שלא השתנה כמעט במאומה ב-5 השנים האחרונות, משדרים תחושה שהנתב BR-6475nD הוא מוצר חלש ולא רציני.  העדרן של תכונות סנדרטיות - כמו יציאת USB ותמיכה ב-Guest SSID - מעצימות תחושה זו.

חלק מהתחושה הזו חולף כאשר מבחינים ב-SoC המתקדם עליו מתבסס הנתב, ברכיבים האלחוטיים המודרניים ובאיכות הבניה של הלוח האלקטרוני.   הלוח מזכיר מאוד את זה של הנתב ASUS RT-N56U, המתבסס על אותם רכיבים ושזכה לציונים גבוהים מאוד במבחנים ובסקירות שנערכו לו (כאן, כאן וכאן).  גם הלקוחות שרכשו את הנתב של ASUS, התרשמו ממנו מאוד.

אבל ההפתעה הגדולה מהנתב BR-6475nD מגיעה כאשר בוחנים את הביצועים האלחוטיים שלו בטווחים קצרים, במיוחד בתדר 5Ghz.  כאן מתגלה עוצמתו האמיתית של הנתב ויכולתו להגיע לקצבי תעבורה מהירים במיוחד. 

בפעם הראשונה שמדדתי את הביצועים האלחוטיים בתדר 5Ghz והגעתי למהירויות המתקרבות ל-200Mbps, הייתי בטוח שנפלה טעות בבדיקה שלי.  אבל כשבדיקות חוזרות ונישנות העלו את אותם הממצאים, השתכנעתי בנכונותם.  העובדה שבאחת הסקירות של ה-ASUS RT-N56U נמדדו אותם ביצועים, מחזקת ממצאים אלה.

חברת פיקוק משווקת את ה-BR-6475nD במחיר מומלץ לצרכן של 525 שקלים אבל בחלק מהחנויות ניתן למצוא אותו במחיר של 450 שקל.  זהו מחיר אטרקטיבי מאוד לנתב דואלי-סימולטני, אבל על מנת לנצל אותו יש לעשות שימוש במתאם אלחוטי הפועל בתדר 5Ghz. 

חלק גדול מה-Smart Phones המודרניים (כמו Galaxy S2 ו-S3, ה-iPhone 4Gs) והמחשבים הניידים החדשים מגיעים עם יכולת אלחוטית בתדר 5Ghz, עובדה המאפשרת להשתמש ביכולתו של הנתב והיתרונות של תדר 5Ghz ללא השקעה נוספת.  מי שאין ברשותו ציוד קצה כזה, יכול לרכוש את המתאם הדואלי EW-7722UnD שפיקוק משווקת במחיר מומלץ של 199 שקל ומחיר שוק של 180 שקל.   

בשורה התחתונה, מי שמעוניין בנתב התומך בתדר 5Ghz, במקביל לתמיכה ב-2.4Ghz (כלומר נתב דואלי-סימולטני), ימצא ב-BR-6475nD של חברת Edimax מענה מצויין.  הביצועים הגבוהים המושגים בתדר 5Ghz, בטווחים קצרים, נותנים מענה לכל צורך, כולל הזרמת אות וידאו באיכות גבוהה (HD).  בנוסף, ונכון למועד הבדיקה, זהו הנתב הדואלי-סימולטני הזול ביותר בישראל ולמרות המגרעות שלו, הוא מהווה פתרון ראוי ביותר.

יש רק לקוות שבבמוצרים העתידיים שלה, תשכיל חברת Edimax לעדכן את העיצוב החיצוני המיושן ותציג קושחה מודרנית יותר.

 

מידע נוסף

אתר היצרן -- http://www.edimax.com

אתר היבואן הישראלי -- http://www.pikok.co.il

אתר המוצר -- BR-6475nD

דף מידע -- Datasheet

מדריך למשתמש -- BR-6475nD User Guide

מדריך התקנה בעברית -- BR-6475nD Hebrew User Guide