|
מושגי יסוד
סקירות נוספות: |
סקירה המודם/נתב
אלחוטי תאריך הסקירה: אפריל 2006 מבוא ה-ECI B-FOCuS 352+ (שלהלן יכונה בסקירה זו "352") הוא מודם/נתב אלחוטי משולב של חברת ECI המיועד ללקוחות ה-ADSL של חברת בזק. ה- 352 נמכר כיום (מרץ - אפריל 2006) במסגרת מבצע הרשתות הביתיות של חברת בזק במחיר הנע בין 240 ש"ח (ללקוחות חדשים או משדרגים) ל- 300 ש"ח ללקוחות קיימים. ה- 352 דומה מאוד בתכונותיו ומרכיביו הפיזיים למודם/נתב נוסף שחברת בזק מציעה -- ה-Aztech 600EW -- ולפיכך חלקים ניכרים מסקירה זו רלוונטיים גם למוצר של חברת Aztech.
תכונות עיקריות כמודם/ נתב אלחוטי כולל ה- 352 שלושה מרכיבים עיקריים:
תכונות נוספות של ה- 352 הראויות לציון הן:
מה מגיע בקופסא הנתב מגיע בקופסא כחולה, המעוטרת בלוגו של חברת בזק ושל חברת ECI, אשר מכילה את הרכיבים הבאים (ניתן להיעזר בצילום המצ"ב):
מבנה פנימי על מנת לפרק את הנתב יש להסיר את 4 רגליות הגומי הממוקמות בתחתית הנתב (הם מודבקות בדבק רב פעמי) ולפתוח 4 בורגי פיליפס פשוטים הנמצאים מתחת לרגליות. הנתב מבוסס על כרטיס ראשי אליו מחובר כרטיס אלחוטי בפורמט Mini PCI. על הכרטיס ניתן להבחין במרכיבים העיקריים הבאים:
התקנה והגדרות ראשוניות התקנת חומרת ה- 352 מורכבת מהשלבים הבאים:
הערה: בשלב זה אני ממליץ לא לחבר את המחשבים לנתב ולהמתין עם כך עד לסיום האתחול. עם הדלקת ה- 352 תדלק נורית ה-POWER. שניות מעטות לאחר מכן תתחלנה להבהב שתי נוריות -- נורית ה-Wireless שתצביע על כך שה- 352 יכול לקבל חיבורים אלחוטיים ונורית ה-ADSL SYNC שתצביע על כך שהמודם מנסה להקים קשר ADSL. שלב סנכרון ה-ADSL צריך לקחת כ- 10 עד 20 שניות ובסיומו נורית ה-ADSL SYNC צריכה לדלוק באופן קבוע. אם אחרי פרק זמן זה הנורית עדיין מהבהבת, ישנה תקלה בקו ה-ADSL ויש לפנות לתמיכה של בזק. כאשר נורית ה-ADSL LINK דולקת באופן קבוע יש לחבר את המחשב אל אחת מכניסות ה-LAN של ה- 352, באמצעות כבל הרשת המסופק, ולגשת לשלב ההגדרות. חיבור המחשב ל- 352 יגרום לנורה הרלוונטית על הנתב להידלק. על מנת שהכול יעבוד כשורה, יש לוודא שבמאפייני כרטיס הרשת של המחשב המחובר ל- 352 סומנה עבור פרוטוקול ה-TCP/IP האופציה לקבל כתובת IP באופן אוטומטי ושהאופציה "לא לחייגן לעולם" נבחרה במאפייני הדפדפן. רצוי בשלב זה גם להשעות (disable) את ה-firewall בתוכנה אם הוא מותקן על המחשב. עתה, יש להפעיל את דפדפן האינטרנט ולהיכנס לכתובת http://10.0.0.138. אם הכול עובד כשורה, יוצג מסך הדומה לזה המופיע מצד שמאל, שבו יש להקליד שם משתמש וסיסמא. שם המשתמש שיש לרשום הוא Admin והסיסמא היא גם Admin. שם לב: יש להקפיד על A גדולה! ניתן מאוחר יותר, תוך שימוש בתפריטי הנתב, לשנות את שם המשתמש וסיסמת הכניסה. לאחר הלחיצה על לחצן ה-LOG IN יופיע המסך הראשי הבא. בפעם הראשונה שבה מגדירים את הנתב, מומלץ מאוד לבחור בלשונית ה- Setup המופיעה למעלה ואח"כ על הכפתור Connection 1 המופיע מצד שמאל. בשלבים מאוחרים יותר, כאשר נדרשים שינויים בלבד, ניתן לבחור בכל לשונית הקיימת במסך הראשי ולבחור מצד שמאל את הפעילות המבוקשת.
בשלב זה, לחיצה על לשונית Setup תפתח את המסך הבא. במסך זה יש ללחוץ על הכפתור Connection 1 הנמצא בצד שמאל של המסך.
במסך שיפתח יש לשנות שתי שורות בלבד: User Name בו יש לרשום את שם המשתמש שניתן לנו על ידי ספק האינטרנט ו-Password שהיא הסיסמא שניתנה לנו על ידי ספק האינטרנט. לאחר שהקלדנו נתונים אלה יש ללחוץ על כפתור ה-Apply ולא על כפתור ה-Connect! לחיצה זו תחבר אותנו לאינטרנט ותשמור את המידע שהוקלד באופן זמני. על מנת לשמור מידע זה באופן קבוע יש ללחוץ בראש המסך על לשונית ה-Tools. בחלון שיפתח יש ללחוץ על הכפתור System Commands ובחלון שיפתח על יש ללחוץ על Save All. אם הכול יעבוד כשורה יחובר הנתב אל ספק לאינטרנט. ניתן לוודא זאת על ידי לחיצה על לשונית ה-Status שנמצאת בראש המסך ואח"כ על כפתור ה-Connection Status שנמצא מצד שמאל.
פתיחת Port-ים פתיחת פורטים ב- 352 יכולה להתבצע בשתי דרכים שונות. הדרך הראשונה, שמטרתה להקל על המשתמש שאינו מנוסה, מבוססת על רשימה ארוכה של תוכנות המוגדרות בנתב מראש. על ידי בחירה בשם התוכנה, ניתן לפתוח את כל הפורטים הקשורים אליה בלחיצת כפתור אחת. פעולה זו מתבצעת על ידי לחיצה על לשונית ה-Advanced ואז מצד שמאל על כפתור ה-Port Forwarding. יפתח המסך הדומה לזה המופיע מצד שמאל. החלק העליון של המסך יש לבחור את כתובת ה-IP של המחשב שעבורו יפתחו הפורטים. בדוגמא משמאל נבחרה הכתובת 10.0.0.1. מצד שמאל מופיעות כל התוכנות המוגדרות בנתב, כאשר הן מחולקות לקטגוריות. יש לאתר את התוכנה הרצויה, לסמן אותה וללחוץ על כפתור ה-ADD. לסיום יש ללחוץ על כפתור ה-Apply בצד ימין למטה.
במקרה ונדרש לפתוח פורטים לתוכנה שאינה נמצאת ברשימה משמאל, יש להגדיר את החוקים באופן ידני. על מנת לבצע זאת יש לבחור בסוף הרשימה מצד שמאל את האופציה User ובמסך שיפתח יש ללחוץ על הכפתור New. את הגדרת החוק יש לבצע במסך שיפתח, הדומה במבנה שלו למסך משמאל. יש לרשום בשדות Port Start, Port End ו-Port Map את אותו מספר פורט אותו מעוניינים לפתוח. מידע נוסף על נושא הפורטים ניתן למצוא במדריך על עקרון הפעולה של נתב. הערה: בסיום הגדרת הפורטים יש לזכור ללחוץ על Save All הנמצא בלשונית ה-Tools, תחת הכפתור System Commands. ה- 352 תומך בארבע תכונות נוספות הקשורות לפתיחת פורטים:
תקשורת אלחוטית הגדרת התקשורת האלחוטית ב- 352 נעשית באמצעות מספר מסכים הנמצאים בלשוניות שונות. ההגדרה הבסיסית של היכולת האלחוטית של ה- 352 נמצאת במסך ה-Wireless תחת לשונית ה-Setup.
את ההגדרות המתקדמות של היכולת האלחוטית של ה- 352 ואבטחתה, ניתן למצוא בלשונית Advanced בחלונות Wireless Security ו-Wireless Management. בחלון ה-Wireless Security ניתן לקבוע את סוג הצפנת המידע שתיושם ברשת -- WEP, WPA או 802.1x -- ואת מפתחות האבטחה לשיטה שנבחרה. ניתן כמובן לעבוד גם ללא הצפנה כלל. לדוגמא, בחלון משמאל ניתן לראות את אופן הגדרת הצפנת ה-WEP.
בחלון ה-Wireless Management ניתן לקבוע את כתובות החומרה של כרטיסי הרשת (MAC Address) של המחשבים להם תינתן גישה לנתב. חשוב לזכור שלאחר כל שינוי המבוצע במסכים אלה, יש לזכור ללחוץ על כפתור ה-Restart Access Point שנמצא בחלון ה-System Commands בלשונית ה-Tools וזאת על מנת שההגדרות תכנסנה לתוקף. על מנת לבחון את היכולת האלחוטית של הנתב, בצעתי מספר בדיקות איכותיות שדי הפתיעו אותי. כאשר מיקמתי את הנתב במקום מרכזי בדירה ישראלית טיפוסית, ניתן היה לקלוט את האות האלחוטי בכל מקום בדירה, כולל בממ"ד. אמנם הקליטה בממ"ד לא הייתה מקסימאלית -- אבל היא הייתה קיימת. הקליטה בשאר רחבי הדירה הייתה טובה מאוד גם כאשר בין הנתב למחשב הפרידו מספר קירות. מעודד מבדיקה זו מיקמתי את הנתב עצמו בממ"ד. באופן מפתיע, כאשר הנתב מוקם בתוך הממ"ד, ניתן היה לקלוט את האות האלחוטי עד למרחק אווירי של 12 מטר כאשר בדרך היה ממוקם עוד קיר לבנים אחד. להערכתי, היכולת המפתיעה הזו נובעת מהתבססות הנתב על רכיב Mini PCI איכותי של חברת Texas Instruments כמתואר בפרק "מבנה פנימי" לעיל.
סטאטוסים ו-log-ים ל- 352 יש מערכת log-ים וסטאטוסים המאפשרת לקבל דיווחים וסטטיסטיקות על מצב המודם והנתב. הכניסה למערכת מתבצע על ידי לחיצה של לשונית Status בחלק העליון של המסך. באמצעות הכפתורים המוצגים בצד שמאל של המסך, ניתן להפעיל את כל אחד ממרכיבי המערכת:
כלי ניהול הכניסה למערכת הניהול של ה- 352 מתבצעת על ידי לחיצה של לשונית Tools בחלק העליון של המסך. באמצעות שורה של כפתורים המוצגים מצד שמאל, ניתן לבצע את הפעולות הבאות:
מנגנון ה-QoS קיומו של מנגנון QoS (ראשי תיבות של Quality of Service) בנתבים אינו נדיר כפי שהיה בעבר והוא הולך ונהיה נפוץ יותר ויותר. באמצעות מנגנון ניתן לבצע תיעדוף (priority) לכתובות IP או אפליקציות מסוימות, כך שהן יקבלו עדיפות גבוהה יותר בגישה לרשת. לצורך דוגמא ניקח את תוכנת eMule, הידועה ביכולתה לנצל עד תום את כל משאבי הרשת. יישום חוק במנגנון ה-QoS שייתן לתוכנה זו עדיפה נמוכה יותר, יצור מצב בו כאשר תוכנת ה-eMule וגלישה רגילה באינטרנט מתחרות על משאבי הרשת, תקבל הגלישה עדיפות ותוכנת ה-eMule לא תמנע או תאט מאוד את התקשרות הרגילה אל רשת האינטרנט. מטרתו של כל התיאור הזה היא להתרעם על העובדה שב- 352 לא מיושם מנגנון QoS. התרעמות זו נרשמת כאן על רקע העובדה שבשאר המודמים/נתבים במשפחות ה-B-FOCuS 3x2 (ה- 312 וה- 342) המנגנון הזה קיים ואילו ב- 352 הוא איננו... יתכן והעובדה שב- 352 קיימת תקשורת אלחוטית שאינה קיימת ב- 312 וב- 342 היא הסיבה להיעדר התמיכה ב-QoS, אבל אני באופן אישי הייתי מוותר על תכונות אחרות שיש ב- 352 על מנת שנתב יתמוך ב-QoS. נותר רק לקוות שבעתיד חברת ECI תציג Firmware עדכני שיכלול תכונה חשובה זו.
מדריכים למשתמש ולמנהל הרשת חברת ECI הפיקה עבור משפחת ה- B-FOCuS 3x2 (הכוללת את הנתבים 312, 342 ו- 352) שני סוגים של מדריכים למשתמש:
בנוסף לשני מדריכים אלה, קיים מדריך התקנה המצורף לערכה (ראה לעיל בפרק "מה מגיע בקופסא").
מסקנות והתרשמות ה- 352 הוא מודם/נתב אלחוטי משולב טוב מאוד העונה על מרבית הצרכים של המשתמש הביתי. עשיתי בו שימוש אינטנסיבי במשך כ- 3 שבועות רצופים ובמהלך כל התקופה הזו הוא עבד ללא שום בעיה. במהלך תקופת הבדיקה היו מחוברים לנתב שלושה מחשבים, באופן קווי ובאופן אלחוטי, וכן כונן הרשת HD363N שסקירה שלו מופיעה כאן. השילוב של מודם ונתב בקופסא אחת מגביל את השימוש במוצר זה רק לרשת ה-ADSL של חברת בזק ובמקרה של תקלה במוצר, תושבת הן היכולת להתחבר לרשת האינטרנט והן הרשת הביתית כולה. מצד שני המשמעות של מוצר משולב היא שעל השולחן מונחת קופסא אחת בלבד הדורשת פחות מקום ופחות כבלים (הן כבלי רשת והן כבלי מתח). בנוסף, ההערכה הסובייקטיבית שלי היא שכמות החום הנפלטת מה- 352 פחותה מזו הנפלטת ממודם ונתב נפרדים. ההגדרה הראשונית של ה- 352 היא פשוטה וקלה ולהערכתי רוב המשתמשים יצלחו שלב זה בהצלחה. עם זאת, מבנה התפריטים של ה- 352 מורכב ולא כל דבר נמצא במקום האינטואיטיבי הראוי לו. כמו כן, בחלק מהתפריטים והמסכים נעשה שימוש במונחים מקצועיים שלחלק מהמשתמשים הביתיים ישמעו כ-"סינית". הצורך לבצע שתי פעולות על מנת לשמור באופן קבוע את הקונפיגורציה המוגדרת (פעולת Apply במסך הפעולה ופעולת Save All בלשונית ה-Tools), עלול לבלבל את המשתמשים. בנתב קיימות אפשרויות שלרוב המשתמשים יהיו מיותרות -- לדוגמא, ניתובים סטאטיים ודינאמיים ו-Bridge Filters. קיומו של מנגנון QoS (בדומה לזה הקיים בשאר החברים במשפחה) היה עדיף בהרבה על אפשרויות אלו ואני מקווה ש-ECI ובזק יכללו תכונה זו בעדכון קושחה עתידי. עובדה מצערת נוספת היא העדר מוחלט של מידע לגבי משפחה זו ברשת האינטרנט. מלבד התיעוד המגיע עם המוצר ומידע כללי ביותר באתר של ECI, לא ניתן למצוא שום מידע על ה- 352. אמנם על האח התואם של ה- 352 -- ה-Aztech 600ew יש יותר מידע, אך מידת ההתאמה של מידע זה וגרסאות הקושחה המעודכנות שלו ל- 352, נשארת בגדר תעלומה. התכונה המפתיעה ביותר של ה- 352 היא היכולת האלחוטית שלו, כפי שבאה לידי ביטוי בפרק על "תקשורת אלחוטית". שידור וקליטה מוצלחים מתוך ממ"ד, לטווח של יותר מ- 10 מטר ועוד דרך קיר לבנים, היא תכונה שקשה להתעלם ממנה. ההתבססות על כרטיס אלחוטי בפורמט Mini PCI היא ככל הנראה הקלף המנצח של ה- 352. בשורה התחתונה מדובר במוצר יציב עם יכולת אלחוטית טובה מאוד. התייחסות של חברת ECI ובזק לבעיות שהועלו כאן תוסיף למוצר זה נקודות זכות רבות.
מידע נוסף מידע כללי מאתר ECI -- כאן מידע מאתר בזק -- כאן מדריכים למשתמש -- במדור "מדריכי תצורה"
| ||
מבוסס על תבנית של חברת |
NetCHEIF Articles © 2020 |